• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Hoe Walt Disney zijn succes creëerde 

Walt Disney hield eens een toespraak voor zijn duizend medewerkers over waarom hij de ;eén meer betaalde dan de ander. Hij had kort daarvoor gehoord dat er in de wandelgangen geroddeld werd over salarissen. In zijn toespraak gaf hij ook aan dat in plaats van klagen en morren, men zich beter kon afvragen wat zij konden doen om ook meer betaald te krijgen. Een staking was het gevolg waardoor broer Roy uiteindelijk toe gaf. Snel opgelost, maar waarom was Walt toch niet blij?

Hij zag zijn bedrijf als een familie en voelde zich verraden door zijn personeel. Gedurende de staking waren er voor– en medestanders. Na de staking liet hij zijn secretaresse twee stapels maken met dossiers. De ene stapel bestond uit medewerkers die meededen met de staking. De andere stapel uit medewerkers die loyaal zijn gebleven. Walt’s boodschap was duidelijk. De eerste stapel medewerkers zou op een dag niet meer bij Disney werken.

Beginfase
Het was in een tijd voordat Disney onsterfelijk werd. Tot op dat moment had hij films gemaakt die bekend staan als ‘De Grote Vijf’. Het ging om Sneeuwwitje, Pinokkio, Fantasia, Bambi en Dombo. Vaak zien medewerkers het hier en nu, terwijl leiders een visie hebben en het grotere plaatje voor ogen houden. Walt zat op een missie en hechtte veel waarde aan loyaliteit, omdat dit de mensen waren waarvan hij wist dat zich konden conformeren aan de missie.

Missie
Het verschil tussen meelifters en loyale mensen blijkt uiteindelijk uit wie zich aansluit op de missie. Meelifters willen profiteren van het succes maar zodra het minder gaat, haken ze af. Dat geldt trouwens ook voor mensen die eerst heel enthousiast mee willen doen met een succesvol project, naam maken voor zichzelf en vervolgens het project in de steek laten. Alsof ze willen zeggen ‘zo, ik heb je niet meer nodig. Ik heb de opdrachten nu voor het kiezen’.

Korte termijn
Het mooie van een missie is dat deze zich altijd op de langere termijn uitbetaalt. De weg naar succes is altijd een weg waarin je wordt getest en diverse problemen moet doorstaan en overwinnen. Zij die trouw blijven aan de missie en de leider, zullen ook zegevieren wanneer het succes daar is. In tegenstelling tot de afhakers voor succes op de korte termijn. Alsof er op natuurlijke wijze een schifting wordt gemaakt in het team en je de juiste mensen over houdt.

Persoonlijke ervaringen
Dezelfde taferelen heb ik zien gebeuren bij zowel Internationaal Ambitieus als Speaker’s Night. Nu we het derde seizoen ingaan en de productie een succes is, zie je dat de mensen die de meeste weerstand boden nu voorop willen lopen in de parade. Ik heb vaak ruzie gehad met mensen in mijn strijd om de productie te beschermen en de cultuur te bewaken. Door het bekijken van de Walt Disney documentaire ben ik gerustgesteld en weet ik dat dat een goed ding is…

Onsterfelijk
Na de tekenfilms, televisieproducties en speelfilms werd Walt Disney echt onsterfelijk toen hij het pretpark Disneyland en Disneyworld creëerde. Hier kwam alles samen. Fantasie, plezier, magie, avontuur, creativiteit en verhalen. Alle mensen die na slechts vijf films in staking gingen en door hun kortzichtigheid daarmee hun toekomst bij Disney verspeelden, zullen zich wel achter de oren krabben. Zo zie je maar dat als een missie groter is dan het individu, je tot grootse dingen in staat bent.

Actie!
Ik voel aan alles dat seizoen 3 spectaculair wordt. We draaien goed met Internationaal Ambitieus qua events en handelsmissies. Crowdmanager Rowan is enorm gegroeid in haar rol. Het sprekersniveau ligt ontzettend hoog en het belangrijkste… De bezoekers zijn trouwe fans geworden. Woensdag 15 november is het weer zover. Dan herhalen we de succesvolle editie van vorig seizoen: Women Deluxe…