• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ik ben jong, maar mijn stem telt ook!

Er zijn diverse onderzoeken en studies gedaan naar de eigenschappen van succesvolle mensen. Als je hier boeken over hebt gelezen, interviews op Youtube hebt bekeken en eventuele andere bronnen hebt geraadpleegd, kom je er op een gegeven moment achter dat er een rode draad in al die successen loopt. Er zijn 4 eigenschappen die in het bijzonder opvallen. Succesvolle mensen zijn ten eerste snel in het herkennen van een kans als die zich aandient. Vervolgens nemen ze snel een beslissing. Ten derde implementeren zij hun beslissing snel en tenslotte bouwen ze een team van professionals om zich heen. 

Er zijn 3 mensen om je heen op je weg naar het ondernemerschap. De eerste staat recht tegenover jou en wil altijd beter zijn dan jij. De tweede staat achter je en zal je altijd naar beneden proberen te halen. De derde staat naast je en steunt je gedurende het pad dat je aflegt. Kies zorgvuldig welke mensen je om je heen wilt hebben.

1) Het begint bij jezelf
Iedereen heeft een passie. Een brandend verlangen. Een droom. Om daar werk van te maken moet je vooral in jezelf geloven. Dat is belangrijk want de weg naar succes kent pieken en dalen. Je moet zelfs over bepaalde angsten heen komen en de kans is groot dat het je opbreekt. Toch is dat niet erg als je het om de juiste redenen doet. Dromen zijn mooi, maar zonder tijdsplan blijft het bij een droom in plaats van een doel. Passie is ook een vaag begrip als je er niet naar streeft dat om te zetten naar daadkracht. Pas bij een brandend verlangen ben je bereid je schepen te verbranden en alles op alles te zetten om je verlangen om te zetten in realiteit. Dat helpt je door moeilijke tijden.

Gerelateerd: Ondernemers spreken dezelfde taal

2) Wat komt er daarna?
Dat je ergens naar verlangt wil nog niet zeggen dat je er goed in bent. En ook als je er wel goed in bent, is het raadzaam om in jezelf te investeren. Zorg dat je een expert wordt op jouw vakgebied. Dit vergt focus, focus en focus. Het is ook verstandig om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie, zodat je jouw terrein volledig beheerst. Ook handig voor het netwerk. Bereid je ook voor op tegenslagen, want die zullen er geheid gaan komen. Dat is niet erg, want het gaat erom hoe je ermee omgaat. Denk aan de 5 D’s van ondernemen: dromen, denken, durven, doen en doorzetten.

Gerelateerd: 9 tips voor de startende ondernemer

3) Helikopter
Zorg dat je de regisseur bent van je onderneming. Het is heel verleidelijk om de controle te willen behouden, maar het is de kunst om juist buiten je bedrijf te zitten en een stap terug te doen. Kijk naar het gehele proces, maak een stappenplan en sta vooral stil bij de ‘hoe’-vraag. Leer jezelf om te werken aan je bedrijf en niet in je bedrijf. Anders ben je een werknemer in je eigen bedrijf. Je managementvaardigheden worden op de proef gesteld. Hoe beter jij dit beheert, des te beter je bedrijf rendeert.

Gerelateerd: 10 vragen die startende ondernemers moeten stellen aan potentiële werknemers

4) Pareto
Als je een winkel hebt, zullen er 100 mensen langslopen, maar slechts 20 komen binnen. Dit is het Pareto-principe, ook wel vertaald als de 80-20 regel, wat inhoudt dat 20% van je klanten voor 80% van je omzet zorgen. Focus je op die 20% want die genereren de meeste omzet. Luister naar al je klanten, maar vooral naar deze 20% en maak deze mensen tot terugkerende klanten.

5) Financiën
Iedereen wil rijk worden en als het even kan willen we dat zo snel mogelijk. Het is geen toeval dat er slechts een klein percentage van de wereldbevolking rijk of zelfs welvarend is. Het belangrijkste is in ieder geval dat jij je financieel IQ gaat verhogen. Volg bijv. een cursus op dit gebied en leer jezelf om zuinig te gaan leven en als het even kan, pas geld uit te geven als je het hebt.

Jouw stem telt ook!
Jonge ondernemers zijn de toekomstige motor van de economie. Natuurlijk zijn er voor –en nadelen van jong ondernemerschap. Je hebt bijv. minder tijd over andere dingen zoals een opleiding of werk. In het begin heb je weinig kapitaal om te starten en mensen om je heen zullen je niet altijd vertrouwen. Je krijgt voortdurend tegenslagen en je hebt geen pensioen of sociaal vangnet. Daar staat tegenover dat je vrijheid hebt en meer zelfontplooiing dan wanneer je in loondienst zou zijn. Je leert sneller doordat je meer zelf moet doen en je bereikt sneller resultaat. Het resultaat dat je bereikt zie je beter terug in je salaris.

Gerelateerd: Waarom moet jij jong gaan ondernemen