• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ikke, ikke, ikke en de rest kan….

“Jij bent egoïstisch!”… Zo wil je in de meeste gevallen, zeg maar gerust nooit, genoemd worden. Om de een of andere reden wordt het woord toch als negatief ervaren. Want ben je een egoïst dan denk je alleen aan jezelf. Is dat dan ook de reden waarom je altijd ‘Ja’ moet zeggen als je iets gevraagd wordt?? Omdat het van je wordt verwacht en omdat het anders ‘gemeen’ is als je nee zegt? Wanneer ben je nu egoïstisch?

 

De Egoïst
Wat betekent het woord egoïstisch volgens het ‘ Dikke Van Dale’?:

*ego·ïst (de; m,v; meervoud: egoïsten) 1. iemand die alleen aan zichzelf denkt.

Daar heb je het al. Het staat zo duidelijk als maar kan in de Van Dale, maar om heel eerlijk te zijn.. Waarom zou je niet enkel en alleen aan jezelf denken?? Het is toch mijn leven? ‘I’ve got to make myself happy’ want als ik het niet doe, wie doet het dan? Een gezonde balans hierin lijkt me wel verstandig. Als volwaardige ‘Ja-knikker’ heb ik zo mijn lesjes met de jaren wel keihard moeten leren.

 

Nee, nee, nee, nee!
‘Nee’ zeggen is niet altijd even gemakkelijk. Vooral als je van nature de karaktereigenschap ‘people pleaser’ bezit. Een beetje de egoïst uithangen is dan hier een sterk voordeel, maar vaak als er iemand aan zichzelf denkt, is er een ander die daar de lasten van moet dragen. Op het werk bijvoorbeeld kan er misbruik worden gemaakt van die ene werknemer die geen nee tegen extra werk kan of durft te zeggen. De egoïst die geen moeite heeft voor zichzelf op te komen omdat hij/zij aan zichzelf denkt, zal hier dus geen last van hebben. Nou, als je de verantwoordelijkheden van familie, vrienden, werk, en natuurlijk je eigen verantwoordelijkheden bij elkaar op telt, dan kan deze rugzak nog wel eens behoorlijk veel van je gaan vragen als je nooit de egoïst uithangt en zo nu en dan ook eens aan jezelf denkt.

 

De gevolgen kunnen namelijk zijn; een burn-out of erger een depressie, die vervolgens ook weer lichamelijke klachten tot gevolg hebben. En dat willen we natuurlijk niet.

 

‘Going on an Egotrip!’
Daarom lijkt het leven van een egoïst nu niet zo heel erg verschrikkelijk. Ik bedoel, geen taken meer voor anderen dus meer tijd voor je jezelf. Voor jezelf opkomen op het werk, dus geen rotklusjes meer. ‘I'm going on a egotrip’ want, zo slecht klinkt dit allemaal niet. En voor een heleboel mensen werkt het! Er zijn genoeg succesverhalen van ondernemers die de top hebben bereikt die enkel en alleen voor hun doelen zijn gegaan… Wat dus betekent dat zij een visie met hun droom als einddoel zagen en koste wat het kost daar naartoe hebben gewerkt. Het feit dat zij successen hebben geboekt bewijst, dat een beetje egoïst zijn, werkt. Als je besluiten neemt die ervoor zorgen dat jij sprongen in het leven maakt, dan zou het kunnen dat een ander jou daar eens flink om zou kunnen bewonderen.

 

Vaak is dit omdat je doet wat zij graag zouden willen doen, maar niet durven. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin we met elkaar moeten samen leven. Een persoon die dan alleen denkt aan zichzelf valt dan buiten de boot. Er wordt immers toch van je verwacht eerst aan je medemens te denken, en dan pas aan jezelf. Maar ja, moet ik er niet eerst voor zorgen dat het goed gaat met mezelf voordat ik een ander kan helpen…?

 

Zorg dat je kopje vol is
Als ik de inmiddels zeer spirituele Oprah tijdens één van haar Lifeclasses met relatie-expert Lyanla Vanzant mag geloven, is het belangrijk er eerst voor te zorgen dat jou kopje vol zit alvorens een ander te helpen. En hier kan ik mij sterk in vinden. Om een ander krachtig bij te kunnen staan, moet jij zelf ook krachtig zijn. Om een ander een schouder aan te kunnen bieden, moet jouw schouder van staal zijn. Doe je dit niet, dan zitten jullie straks in hetzelfde schuitje. Kortom, ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken gaat dus misschien een beetje te ver maar… een beetje egoïstisch zijn mag best. En natuurlijk kan je wel rekening houden met gevoelens van een ander, alleen moet het niet ten koste gaan van jezelf. En andersom geldt natuurlijk ook dat het altijd goed is keuzes te maken die jou ten goede komt, tenzij dit niet ten koste gaat van een ander.

 

Zou jij jezelf een Egoïst noemen?