• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

In 4 stappen een succesvolle marketingtekst

Bron: www.imu.nl

De AIDA formule is een model wat je kunt gebruiken om betere marketingteksten te schrijven die voor meer resultaat zorgen. AIDA is de afkorting voor Attentie, Interesse, ‘Desire’ (verlangen) en Actie. Eerst grijp je de aandacht van de lezer, vervolgens maak je een connectie. Daarna creëer je een behoefte en je sluit af met een aanzet tot actie.
In dit artikel vind je een voorbeeld en uitleg over deze formule en tips aan de hand van een aantal praktijk-voorbeelden. De AIDA formule is in feite een stappenplan van 4 stappen die je kunt zetten om een marketingtekst van voor tot eind goed op te bouwen met een goede rode draad.

De A van Attentie (1e stap)
In de eerste stap van AIDA, de attentie, grijp je de aandacht van de lezer. Dit is een hele belangrijke stap omdat je hier een zo groot mogelijk percentage van je lezers moet grijpen. Iedere lezer waarvan je niet direct de aandacht grijpt ben je kwijt en kun je dus niet verder overtuigen. Op het internet wijzen statistieken uit dat je gemiddeld maar 3 seconden de tijd hebt om de aandacht van een bezoeker op je website te grijpen. Bij vrouwen is het 2 seconden en bij mannen 4 (mannen zijn blijkbaar wat trager). Mede door dit gegeven wordt er op het internet gebruik gemaakt van zogenaamde salespages die beginnen met een grote knallende headline om de attentie te grijpen.

De I van Interesse (2e stap)
De  Interesse is het gedeelte van je AIDA formule waar je de interesse gaat weken van de lezer van wie je zojuist de aandacht hebt gegrepen. Dat kun je het beste doen door iets over jezelf te vertellen waarmee jij jezelf kunt identificeren met je lezers. Als je in staat bent om iets te schrijven waarin je lezer zich herkent dan weet je zeker dat je de interesse losmaakt. Wanneer je niet over jezelf wilt schrijven kun je natuurlijk de interesse van je lezer wekken door over de oplossing te vertellen die je product biedt voor het probleem van je lezer. Altijd onthouden dat je niet een product verkoopt maar een oplossing voor het probleem van je doelgroep.

Gerelateerd: De 5 vragen om de deal te sluiten

De D van ‘Desire’ oftewel verlangen (3e stap)
Als je aangekomen bent bij de ‘Desire’ ga je in principe de basis leggen voor het resultaat wat je met je tekst wilt behalen. Je hebt de aandacht en interesse gewekt, nu moet je er nog voor gaan zorgen dat de lezer een behoefte voor jouw product ontwikkelt. Je kunt dit doen door een lijst met voordelen van jouw product of dienst te plaatsen. Wat ook goed werkt is om "testimonials" te plaatsen. Dit zijn positieve gebruikerservaringen van jouw klanten. Hier kun je nieuwe klanten mee overtuigen dat je product of dienst goed is. Als je eenmaal de behoefte van je klant hebt gewekt dan hoef je hem/haar alleen nog over te laten gaan op actie.

De A van Actie (4e stap)
Direct een verkoop afsluiten is essentieel voor het succes van je bedrijf. Je geïnteresseerde bezoeker moet dus niet meer afgeleid worden maar direct zijn/haar transactie afronden. Je kunt dit simpelweg doen door een grote "call to action" te plaatsen, dit is een duidelijk signaal/oproep tot het nemen van de benodigde actie.

Gerelateerd: Het geheim van de man achter Suit Supply