• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Is succesvol ondernemen een sprookje?

Vorige week keek ik naar de Britse versie van het programma Shark Tank getiteld ‘Dragon’s Den’ en er kwam een jonge moeder haar bedrijf pitchen. Doordat haar zoon van vijf lactose intolerant is kan hij geen ice cream nuttigen. Omdat dit ook nergens te koop was raakte zijn moeder geïnspireerd om het zelf op te creëren en op de markt te brengen. Dat deed ze met succes en om verder te kunnen groeien had ze een kapitaalinjectie nodig, dus meldde zij zich aan voor het programma. Ze raakte zowel de Dragons als mij persoonlijk waardoor ik ben gaan nadenken over het ondernemen. Wat maakt je succesvol als ondernemer?

Voor het geval je noch ‘Shark Tank’ noch ‘Dragon’s Den’ kent, het is een programma waar ondernemers hun idee of bedrijf komen pitchen voor vijf ondernemende multimiljonairs. Het doel is het verkrijgen van een investeringsbedrag in ruil voor een percentage van het bedrijf. Deze jonge moeder sloot een deal met twee Dragon’s die allebei een schat aan kennis en ervaring hebben in de business. Bij een terugblik op de pitch lieten ze ook zien hoe het verder is gegaan en dat bracht mij ertoe om dit artikel te schrijven.

Zoals het zou moeten
Laatst was ik in gesprek met een collega-ondernemer. We hadden het over het ondernemerschap en onze visie daarop. Zij is zelf een ZZPer en ik ben samen met Silvino aan het bouwen aan een bedrijf. Deze inspirerende jongedame wist niet wat haar overkwam toen Peter Jones, een van de Dragons, een deal sloot met een grote fabrikant. Door de deal kon zij op jaarbasis zoveel ijs produceren om een verwachte omzet van 1,5 miljoen Pond te halen. In mijn ogen een praktisch voorbeeld van hoe het ondernemen naar mijn idee zou moeten zijn. Een idee bedrijfskundig uitwerken, cashflow genereren, groeien en succes behalen.

Smaken en vormen
Er zijn verschillende manieren hoe je ondernemerschap kan definiëren en interpreteren. Binnen mijn netwerk heb ik diverse voorbeelden van de verschillen in ondernemerschap. Ik ken veel ZZPers, dat door de Kamer van Koophandel en de belastingdienst als ondernemen wordt gezien. Zo ken ik ook mensen die zich als sociaal ondernemer, omdat ze ondernemen voor de goede zaak zoals bijv. stichtingen of fairtrade organisaties. Sinds kort ken ik ook ondernemers in het onroerend goed, die eigenlijk meer als investeerder kunnen worden gezien. En in loondienst heb je ook ondernemers, die intrapreneurs worden genoemd. Toch is er een vorm waar ik me het meest mee kan identificeren.

Bedrijfseigenaar
Ik begon als ZZPer maar voelde me eigenlijk nog steeds een werknemer, maar dan zonder vast dienstverband. Wellicht heb ik nog geen goede ervaring gehad als ZZPer, maar ik merk dat mijn interesse zich heeft verplaatst naar de rol van bedrijfseigenaar. Een goed idee of het volgen van je passie is altijd leuk en interessant, maar is het nog ondernemen als je er niets mee verdient? Ik deel de mening van Shark Tank’s jurylid Kevin ‘O Leary. Als je een leuk idee hebt en daarin onderneemt, maar er geen geld mee genereert of verdient, dan ben je bezig met een hobby.

Lekker leventje
Het leven als ‘ondernemer’ bevalt me ontzettend goed, maar na lange tijd zonder inkomen komt dat lekkere leventje toch onder druk te staan. Rekeningen moeten worden betaald, je hebt ook nog een gezin te onderhouden, huishoudelijke artikelen zijn aan vervanging toe en je bent ook aan het sparen voor een auto. De alledaagse dingen die we allemaal weleens hebben meegemaakt toch? Dat is die welbekende spanningsboog waar alle startende ondernemers mee te maken hebben gehad. Kies je voor je droom of ga je weer in loondienst om inkomen te genereren?

Bouwen
Conclusie: cashflow is noodzakelijk om het wiel draaiende te houden. Of zoals sommigen zeggen ‘de schoorsteen te laten roken’. Hoe kan je dan toch het beste van beiden hebben? Naar mijn mening legt Robert Kiyosaki dat goed uit met zijn ‘business triangle’. Maak van je idee een formule en zorg dat je daarin een continuïteitsproces toepast. Maak er een business van door het bedrijfskundig uit te werken, zodat er cashflow wordt gegenereerd en op termijn groei kan worden gerealiseerd zodat je kan uitbreiden en mensen in loondienst kan nemen. Zie je het al voor je? Dat je nog steeds je idee hebt en dat lekkere leventje kan leiden, maar dan zonder de zorgen van geen geld hebben?

Vanzelf
Het is logisch als je erover nadenkt en klinkt misschien zelfs makkelijk, maar ik merk in de praktijk dat vele ondernemers hier tegenaan lopen. Kennelijk is het zo makkelijk nog niet. Sommigen zeggen dat het vanzelf komt. Dat je door het ‘doen’ vanzelf inspiratie of ideeen krijgt van welke kant je het bedrijf op moet sturen. Ik denk dat dit iets wat kan werken en waar succes mee kan worden behaald en dat werd ook bevestigd door Bob Crebas van Marktplaats, die Marktplaats gewoon als ‘bijgerecht’ had. Zelf ben ik iemand die graag de controle heeft en neig daarom meer naar de bedrijfskundige vorm van ondernemen. Dan kan je namelijk nog steeds door het ‘doen’ leren van de ontwikkelingen en bijsturen daar waar nodig. Toch is een goede basis aan te raden.

Basis
Door de drukte van het ondernemen kan je al snel in een situatie komen waarin je geleefd wordt en meer bezig bent met het werken in je bedrijf, dan werken aan het bedrijf. Zolang je werkt in je bedrijf kan je niet groeien. Daarvoor moet je echt als helikopter boven het bedrijf vliegen en procesmatig aan –en bijsturen. Dan word je niet meer geleefd, maar leef jij het bedrijf. Het moet een soort levensstijl worden. Zolang je daar nog niet bent en dus aan het bouwen bent, is het in tijden dat het minder gaat goed om terug te gaan naar de basis. Waarom ben je ooit begonnen met het bedrijf? Waar wil ik heen met bedrijf? Hoe wil ik dat bereiken? Ik zeg niet dat je een businessplan moet schrijven, maar het draagt erg goed bij aan het houden van je focus, kernactiviteiten en dus uiteindelijk… De basis.