• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Kies voor geluk op Aruba

Foto credits: Laura de Kwant Photography

Een kleine drie jaar geleden maakte ik de stap om mijn vaste baan in Nederland in te ruilen voor een nieuwe baan op Aruba. Een gewaagde stap, want ik gaf al mijn zekerheden op voor het grote onbekende. Voor mij voelde die stap echter logisch. Ik had het gehad met mijn werk in Nederland, beleefde er geen plezier meer aan. Andere, minder drastische, opties om mijn werksituatie te veranderen spraken me niet aan. De stap zetten om te emigreren voelde goed. Toen dit plan eenmaal in mijn hoofd was geslopen, heb ik nooit meer getwijfeld over wel of niet gaan…

 

Vrienden en familie reageerden minder enthousiast op mijn plan. Ze waren blij voor mij en vonden het een stoere beslissing dat ik mijn droom achterna ging, maar er zou ineens iemand die dicht bij ze stond uit hun directe leven verdwijnen en dat was moeilijk. Ik denk dat je om te emigreren een bepaalde dosis egoïsme nodig hebt. Wanneer je dit niet hebt, wordt het moeilijk om in een ander land een bestaan op te bouwen.

 

Invloed van anderen
Wanneer je blijft denken over wat je vrienden en familie er van vinden en dat je ze pijn zult doen, want dat doe je, zal het moeilijk worden om te vertrekken uit je vertrouwde omgeving… maar ik denk dat de belangrijkste vraag moet zijn: Waar word ik gelukkig van? Is dat van omringd zijn door de mensen die je lief hebt en die jou lief hebben? Of juist door de uitdaging op te zoeken, door je zelf te ontwikkelen en door kennis te maken met andere culturen? In dat laatste geval kan ik alleen maar zeggen: doe het!

 

Uitdagingen
Je gaat jezelf tegen komen, gegarandeerd. Financiële en administratieve zaken zijn in weinig landen zo goed geregeld als in Nederland. Je wordt vaak van het kastje naar de muur gestuurd omdat je uit het buitenland komt. Of de taal niet spreekt. Of omdat mensen geen zin hebben om hun best voor je te doen. Gewoonten van mensen zijn anders dan je gewend bent. De manier van werken is anders. De instelling is anders. Het klimaat is anders. Kortom: alles is anders en zeker in het begin kost dit heel veel energie. En toch: dit weegt allemaal niet op tegen de enorme ontwikkeling die je doormaakt.

 

Terugblik
Als ik terug kijk ben ik veel zelfstandiger geworden dan toen ik in Nederland woonde. Ook ben ik veel zelfbewuster, en heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. En tenslotte, en dat is een ontwikkeling van het afgelopen jaar, ben ik veel positiever gaan denken. Het leven is een feest, ik maak mijn eigen keuzes en als er vervelende dingen gebeuren zit ik niet meer bij de pakken neer maar denk ik: wat kan ik hiervan leren en hoe ga ik nu verder? Als ik tegen het einde van de middag met mijn 5 honden in mijn kleine autootje over het eiland rijd om met ze samen te gaan genieten van een prachtige zonsondergang in de duinen, besef ik elke keer: ik ben gelukkig!