• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Krachttraining versus taart

“Dames, dat kan zeker wel zwaarder”. Ze kijken me met grote ogen aan. “Kom op! Daag jezelf uit!”. Ogen beginnen te rollen en de reacties volgen: “Maar dit is wel genoeg zo. We willen niet groot worden”. Ik kijk ze verbaasd aan: “Groot worden van een gewichtje extra? Nee hoor, zo zijn wij vrouwen hormonaal gezien niet gebouwd”. Glimlachend voeg ik hier aan toe: “Van krachttraining worden wij niet groot, van taart worden wij groot…”.
 

Hoe vaak ik dit tijdens trainingen, lessen en gesprekken meemaak. Waar komen deze misconceptie en angst toch vandaan? Krachttraining = grote mannen + grote spieren. Dit misverstand is zonde en met dit artikel hoop ik dan ook een aantal hardnekkige vooroordelen om zeep te helpen! 
 

Dames, wees gerust!
Beelden van opgepompte vrouwen op tv en in tijdschriften werken dit vooroordeel in de hand. Wat men vaak niet weet, is dat deze vrouwen als beesten trainen, als paarden eten en ook nog eens gebruik maken van anabolen of testosteronsupplementen. Dit kan ook niet anders want een vrouw heeft gemiddeld 17 keer minder testosteron dan mannen. Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor spiergroei.
 

De kracht van krachttraining
Krachttraining bestaat uit activiteiten waarbij je met eigen lichaamsgewicht of met materialen zoals dumbells, barbells, elastieken, ballen en touwen duwt, trekt, stoot, werpt en tilt om je spieren te verstevigen. Dit zijn grondvormen van bewegingen die we dienen uit te voeren om fit te worden en te blijven. Ze zijn van essentieel belang om ons lichaam lang en gezond te laten functioneren.

Hoe draagt krachttraining dan precies bij aan onze welzijn? Hieronder een aantal van de vele voordelen ervan:
 

✔ Afname vet massa:

Afvallen is vaak de voornaamste reden dat iemand begint met sporten. Velen gaan hardlopen, fietsen of staan uren op de crosstrainer in de gym. Allemaal heel goed en ik moedig het van harte aan. Tenslotte verbrand je hiermee de meeste calorieën gedurende je training. Maar willen we nog extra lang naverbranden, dan is krachttraining essentieel.

 

✔ Toename stofwisseling:

Zoals in punt één al aangegeven, veroorzaakt krachttraining een hoge naverbranding, ook wel bekend als EPOC (Excess Postexercise Oxygen Consumption). Een zware krachttraining veroorzaakt een zuurstoftekort in de spieren. Om dit tekort weer aan te vullen, zal de zuurstofopname van het lichaam verhoogd zijn, evenals het energieverbruik, en dat tot wel 72 uur na de training! In andere woorden, de stofwisseling is tijdens rust veel hoger. Is dit niet geweldig?
 

✔ Toename van kracht:

Door krachttraining ontwikkel je sterkere botten en spieren waardoor deze krachtiger worden. Hoe fijn zou het zijn de zware boodschappentas weer lang te kunnen dragen? Het is overigens wel belangrijk dat het lichaam voldoende tijd krijgt om te herstellen tussen de trainingen door (principe van supercompensatie).

✔ Verlaagt het risico van osteoporose (botontkalking):

Tussen het 20ste en 30ste levensjaar hebben de botten hun maximale massa bereikt waarna (meestal vanaf het 40ste levensjaar) de afbraak begint. Botten worden dan poreuzer waardoor er een hoger risico op botbreuken ontstaat. Door krachttraining ontstaat een toename in spierkracht en spiermassa. De botten moeten goed om kunnen gaan met de verhoogde kracht en het gevolg is dat het lichaam zich daaraan aanpast door botweefsel aan te maken (toename botdichtheid).
 

✔ Verbetering conditie hart- en bloedvaten:

Veel mensen denken dat de hartconditie alleen toeneemt bij duursport. Dit is zeker niet het geval! Door regelmatig aan krachttraining te doen, wordt de hartwand gespierder wat resulteert in een lagere rust hartslag en een lagere bloeddruk.

✔ Verlaagt het risico van ziektes:
 

  • Hartziekte wordt in aanzienlijke mate gereduceerd.
  • Draagt bij aan de gezondheid van de hersenen wat de kans op Alzheimer drastisch verlaagt.
  • Verminderde kans op borstkanker. Door training gaat het testosterongehalte omhoog waardoor de oestrogeenlevels (die gekoppeld zijn aan deze ziekte) gedrukt worden.
  • Verminderde kans op diabetes type 2. Sterker nog, als je het al hebt, is het in combinatie met de juiste voeding zelfs terug te draaien.
  • Verlaagt slecht cholesterolgehalte.
  • Positieve effecten op de mentale gesteldheid (verlaagt stress, angst en depressie, verhoogt het energieniveau en boost het zelfvertrouwen).
  • Verlaagt kans op letsel/lichamelijke klachten door een verbeterde zenuwactiviteit die het lichaam aanstuurt en verbetert de lichaamshouding.
  • Vermindert klachten van reumatoïde artritis.

✔ Toename in lenigheid:

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draagt krachttraining zeker bij aan  lenigheid, althans… als de juiste methoden toegepast worden! Het is van belang dat oefeningen met de volledige ROM (full Range Of Motion à bewegingsbereik) uitgevoerd worden. Kwaliteit boven kwantiteit!!

✔ Verhoogt kwaliteit van slaap:

Van regelmatig sporten geniet men meer van een betere nachtrust. Men valt sneller in slaap en slaapt dieper en langer.

✔ Lichaam wordt strakker:

Als je van binnen gezonder wordt, is dat natuurlijk geweldig, maar dat je er van buiten mooier uit gaat zien, is natuurlijk ook super fijn! Het beste resultaat is met de juiste voeding en het juiste (sport)gedrag het snelst te realiseren.
 

✔ Vertraagt het proces van ouder worden:

Als gevolg van krachttraining produceert het lichaam verschillende hormonen die helpen bij het onderhouden en herstellen van lichaamscellen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het ons DNA helpt te beschermen en het verouderingsproces vertraagt. Geweldig heh?!

WORK HARD TODAY; IT WILL BE WORTH IT TOMORROW! THE CHOICE IS YOURS TO MAKE. 
 

Dus dames, zoals jullie hebben kunnen lezen word je van krachttraining niet groot. Maar nu hoor ik jullie denken… Mag ik dan geen taart? Zeker wel! Juist als je regelmatig (twee à drie  keer per week) aan krachttraining doet, kan je lichaam dat ene stukje bolo di cashupete of bojo extra snel verwerken šŸ˜‰

Willen jullie meer weten over fitness, voeding en leefstijl, aarzel dan niet mijn website te bezoeken of me te volgen op Facebook waar ik geregeld, recepten, video’s, tips en tricks deel.