• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Labels; de voor(-v)oordelen

Allereerst: Gelukkig Nieuwjaar! Vanuit de grond van mijn hart wens ik elke lezer een voorspoedig, levendig, gezond, liefdevol nieuwjaar toe vol met successen (en ook leermomenten natuurlijk). Ik hoop dat het is gelukt om je intenties goed neer te zetten op je eigen manier, eventueel met behulp van mijn vorige artikel '2017; goede voornemens, rendabel of onzin?' De grote vragen hierbij zijn eigenlijk vooral: wie/wat wil jij zijn, hoe wil je dat je leven eruit ziet…?

 

Onlangs sprak ik met een Nederlandse man die al zeker dertig jaar hier in Portugal woont, en waarvan ik hoopte dat hij me in contact kon brengen met mensen (zie mijn artikel Emigratie, het is geen vakantie’ om erachter te komen waarom dat zo belangrijk voor me is). Hij zei: “Het valt me op dat jullie wat alternatief zijn. Niet dat ik dat erg vind hoor. Mijn tuinman is alternatief, zal ik jullie met hem in contact brengen? Ik ken verder niet heel veel van dat soort mensen, maar hij kan jullie vast wel verder op weg helpen.”

 

Persoonlijk label
Ik moest hier wel om lachen. Tot nu toe ben ik namelijk vooral gewend aan uitspraken als: “Oh, je bent zeker Antilliaans/Surinaams? Ja, de vrouw van mijn oom komt ook daarvandaan.” Maar nu word ik dus blijkbaar bestempeld als zijnde ‘alternatief’. Ikzelf geef mezelf liever niet echt een label, maar het blijft wel interessant om gespiegeld te worden door de buitenwereld. Al helemaal als mensen me dus nog niet echt kennen.

 

Omschrijving
Maar als ik mezelf nou eens moet omschrijven; ik heb een gekleurde huid, met donkerbruin krullend haar. Ik vind het wel leuk om te experimenteren met haarstijlen, dus dat kan al wat diversiteit opleveren natuurlijk. Als ik mijn lenzen niet draag, heb ik een bril op. Maakt dat me dan weer een nerd? Of, afhankelijk van mijn kapsel en outfit, toch weer meer een secretaresse? Of docente? En als ik dan mijn baby in de draagdoek heb en toevallig een yogabroek draag, ja, dan ben ik wel alternatief natuurlijk. Toch?

 

Uniek
Al in eerdere artikelen heb ik aangegeven dat het voor mij zo moeilijk is om met labels om te gaan. Ik vind namelijk dat ik mezelf en mijn potentie limiteer als ik echt mezelf in een bepaald hokje stop. De mens is namelijk zo divers als het gaat om uitingen en creativiteit. Zo vloeiend en veranderlijk. Hierbij blijven talenten wel vaak uniek, mede door transformaties en verrijkingen middels levenservaringen.

 

Koers
Ondertussen is het wel essentieel om een bepaalde koers te hebben. Anders dobber ik maar gewoon rond op de zee des levens in een boot(je) die ik op dat moment interessant vind. Dus ja, ik heb helder wat ik business wise doe: ik schrijf/edit en ik coach. Dit is ook met elkaar verweven, dus dat scheelt weer. En het zijn ook echt precies de dingen die aansluiten op waar ik goed en geïnteresseerd in ben. Zo kan ik dan weer meerdere kwaliteiten in twee verschillende dingen kwijt, zonder dat ik iets moet forceren wat niet in mij zit.

 

 

Schrijven
Als ik schrijf, uit ik voornamelijk mijn gevoelens of deel ik mijn persoonlijke ervaringen. Zelf vind ik het vaak ook fijn om steun te vinden in de verhalen van anderen, die openlijk delen welke obstakels ze ervaren en/of overwonnen hebben. Het kan mij steun bieden en inspireren tegelijk. Dus zo gaandeweg heb ik ervoor gekozen om mijn liefde voor schrijven op dezelfde manier in te zetten. Daarnaast help ik ook anderen door teksten te redigeren of ze te coachen in het vinden van hun innerlijke stem en deze met juist woordgebruik te kunnen overbrengen.

 

Coaching
In coaching focus ik me vooral op vrouwen die wel weten wat ze niet willen, maar nog niet weten wat ze wel willen. Ik help hen om dat te definiëren en daarvoor te gaan. Om hierin begeleiding te kunnen bieden, is het essentieel dat ze zichzelf kunnen openstellen (iets wat ik met ‘schrijf-coaching’ dus ook hanteer). En voor mij is het belangrijk dat ik het zelf ook doe. Het openstellen, maar ook vooral weten wat ik wil en het kunnen bewerkstelligen op een manier die bij mij past. Want dat is wat ik wil overbrengen. En jij?