• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Leven met de dreiging van mislukking

Vol angst en onzekerheid pakt zij de hand van haar echtgenoot vast. Haar droom, haar wens en verlangen, naast het hebben van een gezin, is dichterbij dan ooit. “Mevrouw Kees?”. “Ja, dat zegt u goed”, bevestigt ze met een iets bevende stem. ‘’Ik zal u moeten teleurstellen, maar de lening voor uw onderneming is afgewezen’’.

 

Sta er even bij stil dat niets gegarandeerd is. Niet de regen, niet de zon, niet dat jouw kinderen veilig thuis zullen komen en zeker niet dat jouw droom gerealiseerd zal worden. Niets is zeker. De vraag hierbij is; hoe leef je met de angst dat ook jij een mislukking kan worden?

 

Niemand wordt gespaard

Sinds vanmorgen is het een kletsnatte dag en de regen lijkt niet te willen stoppen. Wanneer je thuis bent, trek je snel de kletsnatte kleren uit, droog je jezelf af en pak je de warmste kleren in jouw kledingkast. Terwijl je hiermee bezig bent, zie je de buurman ook snel naar binnen rennen. Ook hij is kletsnat. Dus wanneer het regent, wordt niet alleen jouw dak nat, maar ook dat van jouw buurman. Niemand wordt pijn, verdriet, verlies of angst bespaard. Dit is een gegeven dat we moeten accepteren.

 

De eindstreep (niet) halen

Ik ben ervan overtuigd dat degenen die succesvol worden (hetgeen voor ieder iets ander mag en kan betekenen), er bewust voor kiezen. Velen proberen het maar door externe gebeurtenissen wordt het voor hen helaas onmogelijk hun doelen te realiseren. Ik ben van mening dat de mensen die het wel lukt, een bepaalde mentaliteit hebben die het voor hen mogelijk maakt om verder te komen dan men ooit had verwacht. Een mentaliteit dat bijna als gek gedefinieerd kan worden.

 

De definitie van angst is; een beklemmende, onaangename emotionele toestand die wordt veroorzaakt door dreiging of gevaar. Angst; het kan een zegen zijn, maar is vaker een vloek. De angst dat onze ouders ons vanwege onze studiekeuze kunnen afwijzen, de angst voor gek verklaard te worden wanneer we emigreren en natuurlijk de angst dat wij een kans krijgen, maar het niet ten volle (kunnen) benutten. De angst om te mislukken.

Leve de mislukking

De angst om te mislukken is reëel en houdt ons in zijn greep. Het is namelijk eenvoudiger niet te proberen, dan te proberen en keihard te mislukken. Daar zit je dan. Zou je geen onderneming starten? Zou jij nu geen gezin hebben? Waarom woon je nog steeds bij jouw ouders? Face it. Je hebt gefaald.

 

Spijt komt als een ongewenst familielid op bezoek. Haar woorden brengen je dagelijks dichterbij naar het einde om je van iedereen af te sluiten, want in jouw hoofd ben je niets waard. De enige afwijzing die nu nog moet plaatsvinden, is jouw eigen.

 

Ik ken dit gevoel maar al te goed. Echter, zou ik geen van mijn vele (avontuurlijke) mislukkingen willen inruilen voor een saai en veilig bestaan. De levenslessen uit jouw falen zullen anderen en jezelf helpen het beter te doen. Je wordt wijzer, volwassener en ook intelligenter. Niets is zeker. Maar liever tien keer falen, dan één keer mijn droom niet najagen.