• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Mi stima bo, dushi Korsou

In 2010 ben ik voor het eerst naar Curaçao geweest en ben meteen verliefd geworden op het eiland. Er hangt werkelijk een magie daar en het leek alsof ik in een paradijs was beland. Lekkere temperatuur, maar niet te heet vanwege de wind. Mooie stranden, lekker eten, heerlijke latinklanken en de beste pina colada die ik ooit heb gedronken. In november gaat Internationaal Ambitieus naar Curaçao om haar platform daar te promoten. In de tussentijd neem ik je met dit artikel mee naar het eiland en haar vele mogelijkheden.

Curaçao is een tropisch eiland, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee en is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Curaçao is van deze drie eilanden het grootst. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Volgens de laatste telling heeft Curaçao een bevolking van 150.563 (2011) met zeer diverse bevolkingsgroepen. Er woonden 107 verschillende nationaliteiten op het eiland in 2010. Curaçao werd in 1499 op 26 juli "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Er is veel mogelijk op Curaçao, maar eerst een stukje geschiedenis.

Gerelateerd: Aruba, het schelpeneiland

Nederlands Gouden eeuw
De West-Indische Compagnie (WIC) nam Curaçao over van de Spanjaarden, omdat Curaçao gunstig lag gunstig ten opzichte van de Spaanse koloniën op het vasteland. Ook had het de beste haven tot dan toe bekend in het Caribische gebied. De WIC stelde Curaçao open voor Europeanen die zich wilden vestigen om landbouw te bedrijven. Na het faillissement van de WIC in 1791 werd Curaçao een echte Nederlandse kolonie. In 1795 kwamen de slaven op Curaçao in opstand. De opstand stond onder leiding van Tula, een slaaf die een centrale rol speelt in de geschiedenis van Curaçao. De opstand werd na een korte periode neergeslagen. In 2013 kwam er een film uit over Tula.

Waarom business doen in Curaçao
Het eiland behoort bij de welvarendste eilanden van het Caribische Gebied. De welvaart is matig tot redelijk verdeeld. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten. Het toerisme groeit sterk, met 452.000 verblijftoeristen in 2014 (een nieuw record). Er is een hoge werkloosheid ( 12%) en vooral jeugdwerkloosheid is een groot probleem. Dit biedt kansen voor o.a. outsourcing.

Curaçao leeft thans deels van (offshore)handel, olieraffinage, en toerisme. Ook activiteiten rondom de haven, zoals scheepsreparatie en containeroverslag zijn zeer belangrijk. De diepe, natuurlijke zeehaven is de beste van het Caribische Gebied en heeft een lange geschiedenis als belangrijke handels -en overslagcentrum in de regio. Rondom het Schottegat (haven van Willemstad) liggen het grootste droogdok en de grootste olieraffinaderij in de regio, een containerterminal, werven voor goederen en aanlegplaatsen voor toeristenschepen. Het eiland heeft een uitstekende infrastructuur, die ver boven die van de regio uitsteekt.

Gerelateerd: Saba, de Onbedorven Koningin

Internationale bloei
Curaçao is internationaal. Naast Nederlands spreekt men er ook Engels, Papiaments en Spaans. Door de komst van het North Sea Jazz festival, met grote internationale namen, werkt Curaçao slim aan haar branding. Zelfs met het voetbal gaat het goed. Bondscoach Patrick Kluivert heeft Curaçao al geleid naar de 3e kwalificatieronde (van de in totaal 5). Als er van El Salvador wordt gewonnen bereikt Curaçao de groepsfase van de Concacaf (UEFA van het Caribische gebied). Curaçao moet dan 1e of 2e worden om tot de laatste ronde te komen. In de laatste ronde moet Curaçao dan met grootmachten VS en Mexico strijden om bij de 1e 3 te eindigen en dan is het WK 2018 een feit.

Actie
Ik raak niet uitgepraat over Curaçao en dat is op zich niet erg, maar dit filmpje verkoopt Curaçao misschien nog wel beter. In combinatie met dit artikel kan het haast niet anders dan dat je overtuigd bent van de vele mogelijkheden op dit eiland. Dus daarom zeg ik, mi stima bo dushi Korsou (ik houd van je mooi/lekker Curaçao).

Gerelateerd: Antilllen, bini í lagá nos kombiná!