• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Naar Suriname met Internationaal Ambitieus (deel 3)

In deel 2 las je hoe ik werd ontvangen op de Johan Adolf Pengel Airport en hoe we het begin van de missie hebben ingezegend. In deel 3 neem ik je mee in het avontuur wat Silvino en ik beleefden met de Curaçaose delegatie, hoe we haast een sterrenstatus verkregen en waarom naar Suriname gaan met Internationaal Ambitieus zo bijzonder is…

Tijdens de netwerkavond staan Franklin en ik te babbelen als hij me vraagt of Suriname lekkere rum heeft. Franklin is Commercieel Directeur bij CINEX, onze samenwerkingspartner van Curaçao, met wie we al een goede band hadden, maar die in Suriname is omgezet in een broederschap. Ik bestel Borgoe met cola en uiteindelijk zouden we die rijkelijk tot ons nemen. Er moet er altijd één de eerste zijn, want daarna dronk ineens iedereen Borgoe-cola. Gezelligheid!

Suriname leren kennen
Franklin vraagt me of de muziek die gedraaid wordt typisch Surinaams is. Ik vraag een paar nummers aan, waaronder ‘Witti Visie’ (de enige, echte!) en Franklin begint het te voelen. Toch zegt hij op een gegeven moment. ‘Pascal, ik wil er nog een schepje bovenop’. Op dat moment schiet ‘Krakeling’ me te binnen en nadat ik het kort zing, is Franklin verkocht. Vanaf dat moment tot het einde van de missie was ‘Krakeling’ ons liedje. Vooral die ‘tinge-linge-ling’ deed het hem.

Bedrijfsbezoekjes
De volgende dag staan we vroeg op. ’s Avonds een kerel, ’s ochtends een kerel. Silvino zet me af bij Magic FM voor een radio-interview, terwijl hij met de Curaçaose delegatie de bus instapt op weg naar het eerste bedrijfsbezoek. Na het spannende interview voeg ik me bij de groep en bezoeken we de bedrijven van twee deelnemers van de handelsmissie naar Curaçao van vorig jaar. Het laatste bezoek van het dagprogramma is bij Jacana Resort. Op dat moment is de ‘Krakelingtoon’ stevig gezet.

Hoog bezoek
In de avond staat een diner gepland bij Lucky Twins met de directie van de Hakrinbank. Nadat meneer Bousaid de avond mooi heeft geopend, laten we ons het eten goed smaken. Netwerken en business bespreken onder het genot van eten en drinken. Dat is Suriname! We zetten de toon voort bij XO Lounge en sluiten deze bijzondere dag af door te proosten op het aankomende succes van het congres. De volgende dag is het dan eindelijk zover…

Stress en drukte
Terwijl ik druk bezig ben met de voorbereiding om als dagvoorzitter het congres te leiden, zit broeder Silvino met iedereen die belt de druk op te voeren. ‘Ik zit lekker rustig, maar de druk ligt op Pascal zijn schouders. Ik zou niet rustig kunnen blijven hoor, wetende dat de ambassadeur in de zaal zit en de directie van Fernandes’. Na een paar boze blikken, houdt Silvino op. Niet vanwege mij, maar vanwege het tv-interview dat hij straks moet gaan geven.

Congres
Het langverwachte kopstuk van de handelsmissie. In een stijf uitverkocht Marriot hotel met nog een hele stoet mensen bij de receptie die een kaartje willen bemachtigen, mag ik het startsein geven. De avond verloopt vlekkeloos en na al die liefde en waardering, sluiten we de avond met de Curaçaose delegatie af bij Fat S. Met eten, drank en een DJ die geweldige pokoes draait. De woorden van krakelingbroeder Mirto Murray galmen nog lang na:

‘jongens, los van dat we goede zaken hebben gedaan met elkaar, is er één ding dat ik nog bijzonderder vind. Ik heb het gevoel dat we een oprechte vriendschap hebben gesloten. Tot gauw!’.
 

Gerelateerd: Internationaal Ambitieus: Een hit in Suriname!

Actie!
Ik denk dat het aardig gelukt is om het gevoel over te brengen in woorden van hoe het is geweest in februari. Twee jonge ondernemers met Surinaamse roots, die vanuit Nederland een groots congres in het land van oorsprong hebben neergezet. De trots, de emotie, de voldoening… Het was een onbeschrijfelijk gevoel. Naast de vele successen was het ook bijzonder om symbolische redenen. Onze oma’s moeten wel vervuld van trots vanuit de hemel op ons neer hebben gekeken. En ze zagen dat het goed was…

 

Wil je ook deelnemen aan onze handelsmissies en had je hier bij willen zijn? In oktober gaan we weer! Voor meer informatie klik je hier.