• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Onbewuste beïnvloeding

Als we onbewust leven, hebben we allemaal een overeenkomende verslaving. Drama. Dit is niet hoe wij als mens geboren zijn, maar dit is hoe de mens onbewust beïnvloed is. Velen van ons hebben niet in de gaten dat we meewerken aan het indoctrineren van drama op anderen en op onszelf. Wat is hier het gevolg van? Hoe kun je hier bewust van zijn en wat doe je eraan?

 

Drama zie ik kort gezegd als een menselijke conflictsituatie. Op een of andere manier is dit waar we onbewust naar op zoek gaan. Waarom doet de meerderheid van de mensheid dit? Om dit te begrijpen moeten we eerst kijken naar de werking van de menselijke geest, ofwel: ‘de mind’.

 

Overleving
De mind heeft slechts één doel. Dit is jou te beschermen voor gevaar. Bij dieren is dit niet anders dan het mechanisme ‘fight or flight’. Dit overlevingsmechanisme hebben wij ook. Op het moment dat er iemand agressief op je afrent met een wapen, weet je door dit mechanisme direct of je moet vechten of heel hard moet rennen. Het grote verschil met de dieren en de mens is dat we onze mind inzetten als een complex beschermingsmechanisme voor gevaar in de grootste zin van het woord. Het beschermen tegen gevaar in de menselijke mind staat niet alleen voor overleven, maar ook voor het voorkomen van emotionele pijn. Om te weten wat emotionele pijn is, gebruikt de mind het verleden. Alle pijnlijke herinneringen die je dan wel bewust of onbewust hebt opgeslagen, dienen als vergelijkingsmateriaal. Onze mind scant de gehele dag de omgeving op mogelijk gevaar.

 

 

 

Confrontatie door interactie
De mind is het meest actief als wij in interactie zijn met andere mensen. De andere mens in combinatie met onszelf is immers de situatie die in het verleden de pijnlijke herinneringen heeft veroorzaakt. Dit is ook de reden dat we van kleins af aan een ego ontwikkelen uit verdediging om met de pijn waar we in het leven mee geconfronteerd worden, om te gaan.

 

Soort zoekt soort
Als wij als volwassenen niet bewust zijn van de werking van onze mind, die met onze herinneringen onze angsten en onzekerheden creëren, dan beperken we ons functioneren. Als je als mens jezelf ‘klein’ houdt door levenservaringen, kan er een gevoel van ontevredenheid ontstaan. Een leegte die men niet vanuit deze staat zelf kan aanvullen. En daardoor worden er pogingen gedaan deze leegte op te vullen uit de externe omgeving. Dit is waar drama drama zoekt. Aangezien er al ontevredenheid actief is, worden er situaties gezocht, dan wel aangetrokken, die overeenkomen met deze mindset. In deze staat leest en kijkt men graag naar nieuws om het ongeloof en ontevreden gevoel te kunnen bevestigen met het nieuws uit de buitenwereld. In interactie met elkaar, in het dagelijks leven en op social media, worden de zielige verhalen gedeeld om ons leed tentoon te spreiden aan de rest van de wereld. Mensen in dezelfde mindset duiken er bovenop met medeleven en begrip om zo ook gehoor te kunnen geven aan het eigen gevoel.  We houden het drama hierdoor in beide richtingen in stand.

 

Het resultaat
Wat is het gevolg van jezelf confronteren met drama? Je voedt letterlijk je mind met informatie die meer angst zaait waardoor je jezelf steeds meer vastzet in ongeloof en ontevredenheid. Dit creëert mede een gevoel van slachtoffer zijn van het leven. Wees dus zeer bewust met waar jij je mind mee volstopt. De mind is namelijk sterk, en voordat je het weet scroll je weer door het nieuwsoverzicht van Facebook. Om er na een tijdje achter te komen dat je een gruwelstuk aan het lezen of bekijken bent, waarvan het niet eens zeker is of dit wel echt gebeurd is.

Bewuste beïnvloeding
Ik kijk al twee jaar geen nieuws meer en lees geen kranten meer. Ik kijk geen televisieprogramma’s meer. Ik lees alleen boeken en kijk series waarbij ik kan lachen. Ik wil niet eens weten wat voor negatief nieuws er in de wereld gebeurt. Het leven heeft namelijk een subjectieve realiteit. Dé realiteit bestaat niet. Je hebt zelf de macht om te bepalen hoe jij je eigen realiteit vormgeeft. Doe je dit met al de drama van deze wereld? Of vul je het liever met alle mogelijkheden en wonderen van deze wereld? Choose wisely