• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemen via Curaçao in Latijns-Amerika

Bovenstaande titel inclusief een pakkende foto waren voor mij aanleiding om op deze advertentie te klikken die 'toevallig' voorbij kwam in mijn Facebook tijdlijn. Natuurlijk is het geen toeval, want Facebook kan exact mijn zoekopdrachten volgen. In dit geval kwam het mij heel goed uit, want het SPOC was een evenement waar wij van Internationaal Ambitieus zeker bij moesten zijn..

SPOC staat voor Spin off Curaçao. Deze organisatie heeft als doel om bestaande bedrijven in Nederland en België inzicht te geven in de mogelijkheden die bestaan om via Curaçao zaken te doen met Latijns-Amerika. Tijdens de heldere presentatie over de markt werd er aangegeven dat de Latijns-Amerikaanse markt enorm is, met een potentie van meer dan 460 miljoen personen.

De bijeenkomst
Vooraf aan de bijeenkomst werden wij ontvangen voor een één-op-één-gesprek. Hierbij konden wij de filosofie van IA delen. Er werden meteen raakvlakken gezien en al snel werden er andere ondernemers bijgehaald, zodat wij de mogelijkheid hadden om direct te netwerken.De tijd ging snel, te snel, want voor wij het wisten zou het plenaire gedeelte van de bijeenkomst beginnen.

Plaatsvervangend gevolmachtigde- minister van Curaçao, de heer A.Begina, trapte de bijeenkomst af op amicale wijze. Hij gaf hierbij zijn rol als politiekefunctionaris goed weer door aan te geven dat de overige sprekers het over zakendoen zullen hebben. Wel wist hij een aantal aandachtpunten op te noemen die in het Curaçao-huis opgepakt gaat worden en dat is met name het stimuleren van (jong) ondernemerschap.

De overige presentaties gingen onder andere over investeren op Curaçao, juridisch verantwoord ondernemen en de 'Securities Exchange' die Curaçao sinds kort rijk is. Daarnaast was er een presentatie waar de meeste personen op het puntje van hun stoel zaten en dat was de presentatie van de heer Jansen over het vestigingsklimaat en de zogenaamde E-zones.

Vestigingsklimaat
Naast dat de presentatie met veel flair werd gegeven, waren het vooral de feiten die de oren deden klapperen. Curaçao kent een aantal belastingvoordelen voor ondernemers zoals de Taxholidays en ondernemen in een E-zone waarbij slechts 2% winstbelasting afgedragen hoeft te worden. Daarnaast zijn Toerisme, ICT, Logistiek en Culturele activiteiten sectoren die zeer kansrijk zijn. Curaçao ontving bijvoorbeeld in 2015 ruim 470.00 toeristen die rond een half miljard dollar uitgaven. In onderstaande video kunt u de overige kansrijke sectoren bekijken.
 

Internationaal Ambitieus
Zoals ik reeds aangaf werden wij zeer hartelijk ontvangen en werd er ook aangegeven dat Internationaal Ambitieus het platform is dat ondernemers uit de Nederlands sprekende landen kan verbinden. Wij hadden aangegeven dat wij dat in oktober doen met een handelsmissie naar Curaçao. Wij hadden de eer om spontaan een pitch te geven voor het publiek over de voordelen van ondernemen met de Nederlandse taal en waarom Curaçao zo interessant is.

Actie

Al met al kunnen wij concluderen dat het een geslaagd evenement was. Wat wij niet wisten, is dat de sprekers vanuit Curaçao kwamen en voor korte tijd in Nederland waren. Dat hadden wij wel willen weten, want dat maakt het toch net iets interessanter voor het opbouwen van je netwerk. Waarom zou u op Curaçao moeten ondernemen? De liefde voor het eiland moet er eerst zijn, daarna een flinke dosis doorzettingsvermogen, wat uiteindelijk beloond wordt met zon, zee, strand en dat naast het opbouwen van een bedrijf waarbij u zowel binnen de EU, USA alsook in Zuid-Amerika zaken kan doen. Volgens mij klinkt dat geweldig!

Wilt u meer weten over ondernemen op Curaçao? Zondag 17 juli organiseert Internationaal Ambitieus een gratis webinar met een succesvolle ondernemer. Lees hier meer informatie.