• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ondernemers spreken dezelfde taal

Onlangs was ik op een bijeenkomst waarbij er een presentatie werd gegeven over de kansen en mogelijkheden van het eiland Sint Maarten. De spreker had het over om uit je comfortzone te treden, want daar zullen de meest geweldige dingen gebeuren, het bouwen van een netwerk en ook over het opdoen van kennis door middel van seminars en workshops. Wij kenden elkaar niet, maar zijn woorden spraken tot mij en kwamen mij heel bekend voor, want dit is ook wat ik zeg tijdens mijn presentaties. Het is niet dat wij elkaars repetoire hebben gestolen, maar de taal van een ondernemer is blijkbaar universeel. Ondernemers hebben vaak ook oneliners zodat je meteen kan begrijpen waar hun verhaal over gaat.

Laten wij de oneliners van deze drie succesvolle professionals erbij pakken en wellicht kan jij er ook iets van opsteken?

 

Rob Reijnaert – Oud Directeur Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten

’Netwerken is belangrijk omdat het in de zakenwereld gaat om wie je kent'

In Nederland was Rob werkzaam als Directiesecretaris bij De Nederlandsche Bank. Via zijn netwerk is hij terecht gekomen bij De Centrale Bank van Curaçao & Sint Maarten als directeur en heeft deze functie zes jaar bekleed. Grappig detail is dat hij het jaar daarvoor was afgewezen. Toen had hij zijn connectie nog niet ontmoet.

Over zijn succes is Rob ook duidelijk. ‘’Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, je moet gewoon hard werken en vooral SMART werken.’' Rob bedoelt hiermee dat effectiviteit van essentieel belang is, door de juiste keuzes te maken.

 

Meine Breemhaar eigenaar en aandeelhouder van meer dan 30 bedrijven

'Wie op een motor in een flauwe bocht te ver vooruit kijkt, vliegt eruit. Maar wie te dichtbij alleen op de weg let, knalt ook op de stoeprand.'

De beste ondernemer is daarom iemand die beiden doet. Hij heeft visie op de lange baan, maar ook oog voor de details. “Ik denk dat veel kinderen van zelfstandig ondernemers dat in hun jeugd al meekrijgen. ´Die instelling en de insteek van veelzijdigheid hebben samen met doeltreffende boerenwijsheden een basis gelegd die misschien nog in mijn ondernemerschap worden weerspiegeld.

 

Annemarie van Gaal – Onderneemster, investeerder en spreekster

'Nooit denken dat je het zelf het beste weet'

De bekende onderneemster/coach/investeerder zei in haar leven twee typen ondernemers tegen te komen. De eerste groep is de groep 'die het gevoel heeft een perfect product te maken en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de markt daarachter komt'.  De tweede groep, zei ze, is de groep die twijfel toelaat. 'Zij denken: ik maak iets, maar weet eigenlijk niet of dat het beste is wat ik kan maken.

Zelf hoort ze 'in extreme mate' tot de tweede groep, vertelde ze. Het is ook een groep die beter bestand is tegen de crisis, denkt ze. 'Ik hou niet zo van ondernemers die hún product als het beste zien, het enige mogelijke. Ik vind het vaak heel mooi, hoor. Het zijn gepassioneerde ondernemers, ik krijg soms tranen in mijn ogen als ik hen hoor over hun vak en hun product. Maar  de eerste groep is meestal  wel de eerste groep die failliet gaat. Tenonder aan wat ik noem: de passieval. Ze zijn zo gepassioneerd over wat ze maken, dat ze niet meer kunnen nadenken of de markt er ook op zit te wachten. En vervolgens gaan ze gepassioneerd ten onder.'