• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Oude kleding is big business!’

Al een paar weken ben ik druk bezig met meedogenloos opruimen en schoonmaken, want ons huis gaat de verkoop in. We gaan emigreren naar Portugal en ik wil uiteraard geen onnodige spullen meenemen. Dat geldt ook voor mijn kledij. Dus heb ik in totaal zes vuilniszakken vol met kleding en schoenen in een bak gedeponeerd, met het idee dat het naar mensen zou gaan die helemaal niets hebben. Dat beeld troostte me ergens ook wel, want sommige kledingstukken hadden best wel een bepaalde emotionele waarde voor mij. 

 

En nu ben ik woest. Furieus. Vanuit teleurstelling. En ja, ik weet het, teleurstelling kan alleen plaatsvinden als er sprake is van verwachtingen. En dat is waar het is mis gegaan bij mij… Ik had het kunnen weten, ik was er immers allang van op de hoogte dat goede doelen het ontvangen geld vaak in hun eigen persoonlijke zak steken. Waarom zou dat niet het geval zijn met kleding? Want ja, dat kan natuurlijk gewoon worden doorverkocht. Toen ik deze video zag van de Keuringsdienst van Waarde over wat er met gedoneerde kleding gebeurt, stortte dan ook mijn hele fantasiewereldje in elkaar.

 

De gang van zaken
Oude kleding is blijkbaar een big business! Wat er echt niet goed genoeg meer uit ziet om te kunnen verkopen op de markten, wordt omgetoverd tot poetsdoeken. Weer een hele industrie erbovenop om goed van te kunnen profiteren. Tenminste, als je die behoefte hebt. Voor mij geldt dat dus totaal niet. Als ik er geld mee had willen verdienen, had ik het namelijk wel zelf verkocht in plaats van gewoonweg gratis weggeven aan een instantie die er goed op verdient. Het grappige is dat ze zelfs nog eisen stellen aan wat er in de bak wordt gegooid. Dat heb ik altijd wel gek gevonden, maar verder nooit aandacht meer aan besteed. Tot nu toe. Natuurlijk zullen er wel instanties zijn die (gedeeltelijk) eerlijk te werk gaan en de stellingen in het filmpje verwerpen. Maar hoe dan ook, vind ik dat het efficiënter moet kunnen, zonder dat er geld aan verdiend hoeft te worden.

 

De definitie van donatie
'Onbaatzuchtige schenking', de mooiste beschrijving die ik kon vinden. Erg leuk, maar in mijn opinie wordt mijn intentie, en die van velen met mij, misbruikt. Nu kan ik mezelf slachtoffer blijven maken van de situatie door erover te blijven klagen of ik neem zelf een initiatief. Gezien ik heb besloten om te leven vanuit mijn ondernemersmindset, kies ik voor het laatste. Maar, ik wil het niet alleen doen. Ik heb versterking nodig vanuit verschillende hoeken. Niet alleen omdat ik zelf nog andere prioriteiten heb, maar ook omdat het bereik groter wordt als we het samen doen. Bij deze wil ik dan ook mijn bereik als schrijfster op het platform van Internationaal Ambitieus extra benutten.

 

Oproep
Ik heb een Facebook groep aangemaakt genaamd 'Internationaal Geven & Delen'. Middels deze groep wil ik graag de handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat vraag en aanbod op elkaar aangesloten kan worden wat betreft het weggeven van spullen. Bijvoorbeeld als je:

* spullen weg te geven hebt
* een plek weet waar bepaalde spullen hard nodig zijn
* een vervoermiddel hebt om spullen van A naar B te brengen
* een ruimte hebt waar spullen kunnen worden verzameld en opgehaald
* mensen met elkaar kunt verbinden zodat er betere afstemming kan plaatsvinden

Wat voor de één als onnodig wordt gezien, kan voor de ander als heel waardevol worden beschouwd. Als je op wat voor manier dan ook een bijdrage kan leveren, schroom dan niet om dit 'in de groep te gooien'!