• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Pearl Roman: ‘je moet het vooral gewoon doen’

Er verscheen al eerder een artikel over deze multi-ondernemer, maar omdat hij dit jaar in The Other Calendar staat en wij iedere maand daar een artikel aan wijden, heeft onze Pearl Roman een tweede artikel verdiend. De jongeman die ooit visser zou worden, bleek van vele markten thuis en runt nu inmiddels drie ondernemingen naast zijn afstuderen. Hoe zorgt hij ervoor dat hij met zijn positiviteit zo uitblinkt?
 
Hij staat in de kalender voor ‘positief’ en met zijn lach betovert hij ook iedereen. Als jongen van 15 kreeg hij het idee dat zijn moeder het verlangen had, dat hij zijn vader zou opvolgen als visser. ‘Ik ben zelfs een paar keer met hem mee geweest! Ondanks dat ook mijn vader hier de nodige stappen voor had ondernomen, lag mijn passie toch elders’.
 
ICT
Pearl is in plaats van visser toch actief als ondernemer en software ontwikkelaar. ‘Op 18jarige leeftijd ben ik van Suriname naar Nederland gekomen en daarmee was de kans om mijn vader op te volgen verdwenen. In Nederland kwam ik in contact met verschillende opties of mogelijkheden om mezelf te ontwikkelen’. In 2006 begint Pearl op het ROC met de opleiding medewerker ICT niveau twee en stroomt helemaal door naar HBO Informatica waar hij wordt opgeleid als Software Ontwikkelaar.
 
Ondernemen
‘In het eerste jaar had ik moeite om mijn baan, toentertijd bij Telfort als helpdeskmedewerker, te combineren met mijn opleiding. Ik sprak daarover met mijn collega’s en op een gegeven moment zei één van hen: ‘Ik ken een initiatief, een club van ondernemers, die elkaar ondersteunen in IT-werk’. Als ik me daarbij zou aansluiten zou ik mijn tijd zelf kunnen indelen en voor mij was dat echt dé oplossing. Zodoende ben ik eigenlijk in het ondernemerschap terecht gekomen’.
 
Persoonlijke drijfveren
‘Er is een tijd geweest waarin ik eigenlijk niet wist wat ik moest doen. Ik was zoekende en op een gegeven moment kom je in aanraking met verschillende mensen, je doet kennis en ervaring op, met name op het gebied van ondernemen in dit geval’. Pearl legt uit dat hij zijn persoonlijke drive te herleiden valt naar zijn jeugd, waar hij als straatverkoper de vissen van zijn vader verkocht. ‘Ik had geen schaamte, ik had lef, ik durfde, ik deed het en het lukte me ook. Ik ging met een volle mand de deur uit en kwam met een lege weer terug, keer op keer. Uiteindelijk had ik zakgeld wat ik mee kon nemen naar school. Die gedachte was voor mij een bevestiging dat ik dus eigenlijk van jongs af aan al de ambitie had om te ondernemen, alhoewel dat je nog geen echte ondernemer maakt. Deze gedachte ben ik sinds 2011 aan het ontwikkelen, het ‘triggert’ en stimuleert mij keer op keer’.
 
‘Struggle’
‘Mijn grootste obstakel was discipline. Daarmee bedoel ik dat ik heel veel ideeën heb en ik weet ook dat ik daarvoor dingen moet doen, maar heel vaak stel ik het uit. Mijn manier om daarmee om te gaan, en dan kom ik eigenlijk weer terug op wat mij drijft: Iedere keer als ik iets ga uitstellen dan komt het plaatje in mijn hoofd van waar ik over vijf jaar wil zijn. Dus als ik daar wil komen dan moet ik het gewoon nu doen. Heel af en toe heb ik nog wel de neiging om iets uit te stellen, dan verschuif ik het, maar probeer ik het wel te doen. Ook al maak ik het dan niet af, ik maak er wel een begin aan.
 
Over 5 jaar…
‘Wil ik een passief inkomen hebben uit mijn ondernemende activiteiten en dat maakt niet uit hoe. Ook wil ik internationaal actief zijn. Verder wil ik een wereldreis maken en natuurlijk met de liefste vrouw van de wereld trouwen.’
 
Tip van Pearl
‘Wees niet bang om je dromen na te jagen. Als knaap kun je een of meerdere ideeën hebben om de wereld te veranderen, maar je hebt lang niet altijd de steun van je omgeving. Dat mag je niet weerhouden om ervoor te gaan’.
 
Actie!
De kalender is nu beschikbaar. Wil jij er ook een bestellen? Klik dan hier.

 

Gerelateerd: Donkere mannen als rolmodel in The Other Calendar