• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

(R)emigreren naar Suriname; ik doe mijn ding….

Allereerst wil ik een ieder bedanken die mijn columns leest. Wat een leuke reacties krijg ik van jullie. Onlangs ben ik door Internationaal Ambitieus ook uitgeroepen tot schrijfster van de maand. Mijn eerste column is maar liefst 2394 keer gelezen!!! Dus nogmaals bedankt voor het lezen.

 

Wat heb ik weer leuke, grappige, leerzame, minder leuke, pijnlijke, lange, smaakvolle en interessante dingen meegemaakt deze afgelopen maand.

 

Leuke dingen: Carnaval

In Nederland doe ik eigenlijk nooit echt mee aan carnaval. Ik weet een beetje wanneer het plaatsvindt en zie op het nieuws het een en ander erover en dat is het. Hier in Suriname heb ik genoten van carnaval. Mijn oudste dochter had carnaval op school. De kinderen mochten zich verkleden. En of ze dat deden; mijn dochter was heel schattig als Doornroosje verkleed. En zo waren er nog een paar andere schattige prinsesjes, feeën en elfjes. Er waren ook een paar minder schattige euhm…creaties. Zo heb ik een hele bijna uitdagende Wonder Woman van vijf jaar voorbij zien komen. Ze had werkelijk waar gewoon een onderbroek aan met een panty. Ook kwam Magere Hein langs – deze moest stoer zijn, maar toen hij zijn zeis binnen moest zetten van de juf, begon hij te huilen als een bobo (sulletje, red.).

 

Zelfs op de crèche waren de allerkleinste kinderen verkleed als politieagenten, Hawaï girls, prinsessen en Spiderman. Er was van alles te beleven zoals een treintje dat een rondje reed met de kinderen, een popcornmachine en ijsjes. Zelfs de District Commissaris kwam de kinderen even groeten. Dat vond ik erg bijzonder.

 

Grappige dingen

Mijn dochter was naar een opendag van theaterles. Tijdens de les moesten de kinderen verschillende opdrachten uitvoeren. Bij een opdracht moesten ze zeggen ‘sa ye luku’ (=wat kijk je). Mijn dochter die nog niet zoveel Surinaamse woordjes kent, wist niet wat ze zeiden en wat er van haar verwacht werd, dus huppelde ze bij deze opdracht vrolijk in het rond. Vanwege de drukte is het, volgens mij, niet opgevallen dat ze er niks van snapte. Ik daarentegen kon niet stoppen met lachen.

 

Leerzame dingen

Ik was mee naar een schoolexcursie. We gingen naar Grun2, dat is een tuinbouwbedrijf. Dit bedrijf vertelde de kinderen hoe belangrijk het is om gezond te eten. Ook passen ze verschillende soorten teeltechnieken toe. Hoewel de excursie voor kinderen was, heb ik thuis toch meteen een zaadje van mijn lievelingsfruit, zuurzak, geplant.

 

Minder leuke dingen

Ik had het in een andere column over een sibie-boesie. Nou deze sibie-boesie, of moet ik zeggen, zware regenbui van twee dagen, heeft veel schade aangericht. Er waren veel krantenberichten over het binnenland van Suriname, waarbij bewoners geëvacueerd moesten worden. Heel erg allemaal. Mijn schade: mijn auto stond ergens geparkeerd. Iets in mij zei me om naar mijn auto te gaan kijken. Met moeite kon ik bij mijn auto komen want de straat waar mijn auto stond, zat helemaal onder water…en mijn auto dus ook. Ik had hele mooie slippertjes met steentjes erop aan dus wilde liever niet naar de auto lopen. Ook hoor je weleens verhalen dat er kleine slangetjes en kikkers van die grote regenbuien houden en dat men ze dan vaak tegen komt. Maar helaas had ik geen keus en moest ik toch met mijn mooie schoenen, die nu helemaal verpest zijn, het water in om naar de auto te lopen. Toen ik de deur opendeed, liep het water gewoon de auto binnen, zo hoog stond het. Ik had die ochtend ook mijn ramen op een klein kiertje gelaten, met als gevolg dat mijn auto van binnen zeiknat was en dagen stonk.

 

Pijnlijke dingen

Ik heb echt de allermooiste haarvlechtcreaties voorbij zien komen. Hoge vlechten, lage vlechten, vlechten over elkaar, vlechten door elkaar; echt van alles. En ik dacht ‘dat wil ik ook’. Zo gedacht, zo gedaan. Ik had een afspraak gemaakt bij een dame die bekend staat om haar ‘goede vlecht handen’. Ze heeft mijn haar zo mooi gevlochten, ik ben er helemaal verliefd op, alleen heb ik twee dagen lang niet kunnen lachen omdat mijn hoofd dan pijn deed en ik heb dagen meerdere aspirines moeten innemen omdat de pijn niet te harden was. Mennn, het deed echt pijn. En tijdens het vlechten, durfde ik niks te zeggen omdat ik niet kleinzerig wilde overkomen, maar wat deed dat pijn. Maar alsnog ben ik super happy met mijn nieuwe kapsel!

 

Lange dingen

Ik moest iets regelen bij een waterleidingmaatschappij. Ik dacht dat het misschien slim zou zijn om er vroeg heen te gaan zodat ik ook weer vroeg klaar zou zijn. Ik stapte tegen half negen het kantoor binnen en trok een nummertje. Tegen kwart over elf liep ik het kantoor weer uit. Het was er zo gigantisch druk, er waren zoveel mensen. En dit was een gewone normale dag, met gewone wachttijden. Maar niet voor mij; ik dacht op een gegeven moment echt dat ik gek zou worden, vooral toen ik naar de wc moest. Want soms duurde het een half uur voordat het volgende nummertje werd getrokken, maar soms waren mensen al vertrokken en ging het heel hard. Er waren misschien nog tien mensen voor mij en ik moest echt zo nodig plassen, maar er waren geen wc’s binnen in het kantoor. Dus moest ik toch naar buiten. Ik zag een advocatenkantoor en vroeg of ik daar even naar de wc mocht. Ik mocht naar het gastentoilet. Ik was heel blij totdat ik zag dat er geen wc-papier was, de deur niet op slot kon en het licht niet aan kon. Maar ik had echt geen tijd om iets anders te zoeken en gelukkig loop ik altijd met tissues. Dus snel plassen en toen weer naar de waterleidingmaatschappij. Toen ik binnen was, werd mijn nummertje omgeroepen…net op tijd.

 

Smaakvolle dingen

Ik houd van pepers en chutney's. Van een vriend kregen we een chutney gemaakt van papaja. Mijn eerste gedachten waren negatief maar toen ik deze chutney proefde, wauw, smaakexplosie op mijn tong.

 

Interessante dingen

Ik las in een boek dat Suriname een van de 17 rijkste landen ter wereld is vanwege zijn grondstoffen; hoe geweldig is dat! Door deze positie is Suriname, ondanks de precaire(ik word gek van dit woord, dit woord hoor je de hele dag) situatie toch een land met veel mogelijkheden.

 

*To be continued*

 

ILOVESU*