• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Ruud Gullit ziet het niet meer zitten

Voormalige ‘Captain Dread’ stak zijn ongenoegen over het achterblijven van het Nederlandse voetbal niet onder stoelen of banken. Ruud Gullit is als internationale wereldster in verschillende actief geweest en kent de verschillen tussen hoe er in Nederland wordt gewerkt ten opzichte van landen als Italie en Engeland. De kritiek van Gullit was gericht op de Nederlandse Eredivisie, maar na het debacle van Nederland tegen Turkije kan men er haast niet onderuit. Waar ligt het aan?
De reden dat ik hier een artikel aan wilde wijden heeft te maken met het gegeven dat ik raakvlakken zie met betrekking tot het ondernemerschap. De succesvolle bondscoach Louis van Gaal zei ooit dat je als coach ook een ondernemer bent. Je smeedt een plan, stelt je team samen waarmee je het beste resultaat kunt behalen en stelt bij indien nodig. De huidige bondscoach en zijn voorganger Guus Hiddink lijken hun rol als ondernemer te hebben onderschat.

5-3-2
Van Gaal zag op het WK 2014 heel goed in dat Nederland niet meer zo goed is als vroeger. Hij gooide het vertrouwde 4-3-3 systeem (of moet ik a la Van Gaal zeggen, 1-4-3-3?) om naar 5-3-2. Heel Nederland in rep en roer en Van Gaal lag onder vuur. Hoe durfde hij? Als een echte ondernemer trok hij zich er niets van en hield voet bij stuk en juist die mentaliteit heeft geleid tot het grote succes op het WK. Een succes zo groot dat zowel zijn 1e als zijn 2e opvolger niet in slaagden dit succes te overtreffen of zelfs te evenaren.

Turkije
Na de wedstrijd tegen Turkije heb ik me verbaasd over de reacties van sommige spelers en de bondscoach. Nederland zou hebben gedomineerd en het betere van het spel hebben gehad. Heel de wereld, op Nederland na, heeft gezien dat Turkije effectiever was en met meer inzet en passie speelde. Zij speelden op leven en dood, terwijl Nederland te berekenend was. De controle behouden. In het ondernemerschap kan je met controle geen succes boeken. Het draait om risico’s en zorgen dat je het minste risico neemt ten opzichte van je doel. Dat miste ik bij Nederland, maar nog erger, ik miste ook de objectieve reflectie op de wedstrijd.

Gerelateerd: Zit het Surinaams voetbal in de lift?

Internationaal
Zelfs tegen IJsland kon men niet anders dan vaststellen dat IJsland het beter heeft gedaan dan Nederland. Zelfs de glorieuze Brazilianen hebben hun voetbalfilosofie aan een kant geschoven om voor het resultaat te gaan. Ondanks dat voetbal een sport is, gaat het er in het profvoetbal nog altijd om resultaat. Italie en Duitsland blonken hier altijd in uit. Of ze mooi of aantrekkelijk speelden interesseerde hen niet, maar met name Duitsland is daar vele malen kampioen mee geworden. Zij zagen al vroeg in dat het er in de internationale top om gaat hoe je de wedstrijd wint.

Ervaring tegenover jeugd
Ajax verloor begin dit seizoen in de voorronde Champions League van een ploeg die op voorhand niet zo sterk leek te zijn. In principe is het een schande dat Ajax dit heeft laten gebeuren. Ook weer een detail, doeltreffendheid. Trainer Frank de Boer weet het aan de jeugdigheid, maar dan heb je niet goed gedacht vanuit ondernemerschap. Je hebt op de bank een schat aan ervaring, dus waarom daar geen gebruik van maken? Blind had op de bank diverse internationals zitten, die met hun ervaring zoveel meerwaarde hadden kunnen brengen. In de top draait het om het formeren van een team van mensen met verschillende expertises. Dit gebeurt in het bedrijfsleven ook. Je bereikt alleen de top als je een combinatie en balans hebt van verschillende talenten. Harmony is de key!

Gerelateerd: Hoe bouw je het winnende team?