• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Stank is van grote invloed op succes’

**Ken je dat wanneer je met de trein of bus reist en degene die naast je zit of staat erg onaangenaam ruikt? Het eerste wat in je opkomt, naast eventueel gevloek of irritatie, is dat je zou wensen dat diegene uit je buurt bleef. Ook buiten het openbaar vervoer kom je mensen tegen die het kennelijk niet zo nauw nemen met frisheid. Toch is het van essentieel belang. Waarom is geur zo bepalend voor succes?**

Nou zoals je net al las, kan geur ervoor zorgen dat mensen uit je buurt willen blijven. Over de telefoon of via de mail is het minder storend, maar de meeste business wordt toch gegenereerd in het persoonlijke contact. Los van dat het prettig is om met iemand te praten die fris ruikt, zegt je geur ook veel over je.

**Professioneel**

Lekker ruiken zegt veel over jou als persoon. Je wekt de indruk dat je jezelf goed verzorgd. Dat je de tijd neemt om een goede indruk te maken en niets aan het toeval overlaat. Dat je waarde hecht aan sociaal gedrag. Je maakt het voor anderen prettig om in jouw gezelschap te zijn en je verhoogt je gunfactor.

**Wezenlijk verschil**

Wij mensen kunnen rationeel en emotioneel handelen maar er is nog een derde manier aangezien ons bren uit drie onderdelen bestaat. Het derde deel is ’the reptilian brain’ vrij vertaald het reptielenbrein. Dit het deel wat we niet kunnen sturen en vanuit het instinct wordt bepaald. De prikkels die we als mens opvangen creĆ«ert associaties, dus als je onaangenaam ruikt vormt dat gelijk een vervelende associatie. Niet bevorderlijk voor sociaal contact, interactie en zaken doen.

**De geur van succes**

Lichaamsgeur, frisse kleding, frisse adem… Het zijn allemaal voorbeelden van succesfactoren waar je direct controle hebt. Was je kleren, poets je tanden, douche met zeep, spuit deodorant en parfum, kam je haren (mannen, scheer je of trim je baard) en afhankelijk van je functie, kleed je netjes.

**Bekende zaak**

Natuurlijk is geur iets wat al sinds jaar en dag een bekende zaak is, maar in de praktijk komt het nog zo vaak voor dat ik besloot er een artikel over te schrijven. Niet iedereen heeft vrienden of familie die hier eerlijk over durven te zijn, maar is dat wel eerlijk? Als je het durft te zeggen, ben je behulpzamer en neem jij die persoon in bescherming tegen bijvoorbeeld pesterijen. Op naar goede tijden, frisse tijden…