• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Stanley en Omaïra zijn slachtoffers van IS!

Stanley Weltevreden ligt sinds enkele dagen in het ziekenhuis. Zijn familie staat om hem heen en luistert naar het monotone geluid van de hartbewaking. Stanley heeft een hartinfarct gehad. Hij is het zoveelste IS-slachtoffer binnen de familie die in het ziekenhuis is beland. De cardioloog is nu bij Stanley en zijn familie en heeft slecht nieuws. Stanley heeft een hartinfarct gekregen doordat hij maandenlang zijn hoge bloeddruk heeft genegeerd. Ondanks trouwe inname van zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk, bleef hij ongezond eten en deed hij weinig aan lichaamsbeweging. Zijn dokter heeft hem hiervoor gewaarschuwd. Stanley Weltevreden is een Surinaamse man van 38 jaar, woonachtig in Nederland. Hij is getrouwd en werkt keihard voor een goede toekomst voor zijn drie kinderen;  twee meiden van zeven jaar en een jongen van vijf jaar. Naast zijn hoge bloeddruk, had hij ook last van overgewicht en diabetes.

 

Omaïra Martina ligt thuis opgebaard. Het was namelijk haar wens om als oude vrouw en oma thuis opgebaard te liggen wanneer zij de wereld zou verlaten. Maar niemand verwachtte dat zij op 34-jarige leeftijd al zou gaan. Haar familie rouwt om haar plotselinge overlijden en haar zus blijft maar herhalen: "Ik zag haar twee dagen geleden nog. We waren plannen aan het maken voor haar 35ste verjaardag. Dit is niet waar". Haar oudste dochter Manuella (14 jaar) vond haar moeder in de keuken op de grond. Zij had 112 gebeld maar helaas was het al te laat. Omaïra is overleden aan een hersenbloeding. Omaïra Martina is een Antilliaanse vrouw van 34 jaar, woonachtig in Nederland. Zij is alleenstaand en moeder van twee meiden van 14 en 10 jaar. Zij oogde van buiten gezond doordat zij slank was, maar achteraf is gebleken dat zij last had van hoge bloeddruk. Omaïra was een pittige tante die keihard werkte om alle rekeningen te kunnen betalen.

 

De IS onder de ziektes

Stanley en Omaïra zijn beiden slachtoffer van IS oftewel hoge bloeddruk. Dit de IS onder de ziektes. Ik zal uitleggen waarom ik deze vergelijking maak.

 

De afgelopen tijd is er op het gebied van radicalisering veel gaande zonder dat wij burgers daar veel van merken. Opeens wordt er een aanslag gepleegd op onschuldige burgers om angst en verwarring te zaaien. Zo ken ik ook een ziekte die dit met mensen doet, namelijk hoge bloeddruk oftewel hypertensie. Hoge bloeddruk wordt vaak gezien als de stille sluipmoordenaar. Veel mensen merken niet dat zij een hoge bloeddruk hebben. Als zij dit wel weten, dan beseffen ze vaak niet wat voor ernstige gevolgen een hoge bloeddruk kan hebben voor hen en hun omgeving. Voor Omaïra is het helaas te laat om in te grijpen. Maar voor Stanley niet, mits hij bereid is om het roer 180 graden om te gooien.

 

De personages die in dit artikel voorkomen, zijn fictief. Maar dit verhaal komt te vaak voor in de dagelijkse praktijk. Hoge bloeddruk is een ernstige zaak en daarom deel ik hieronder de hoge bloeddruk infographic (bron: Carrington College). Deze infographic laat duidelijk zien wat hypertensie is, wat hiervan de gevolgen zijn en het belang van regelmatig uw bloeddruk controleren. U kunt uw hoge bloeddruk ook terugdraaien met de Healthy & Sexy Lifestyle. Indien u twijfels heeft of u last heeft van een hoge bloeddruk, neem dan snel contact op met uw huisarts of meet zelf uw bloeddruk met een bloeddrukmeter want meten is weten.

De stille sluipmoordenaar

De effecten van een hoge bloeddruk

De risicofactoren

 

Wat is de streefwaarde?

Hoe meet u uw bloeddruk?

Wat kunt u doen indien u een hoge bloeddruk heeft?

Afbeelding Speelgoedsoldaten: Stockunlimited + Vivian Acquah  Infographic: Carrington College