• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

‘Succes is als een ijsberg’

Een ijsberg is een veel gebruikt synoniem in situaties waarbij je wilt aantonen dat er veel meer schuilt achter wat men met het oog kan waarnemen. 80% van de massa van een ijsberg zit namelijk onder water. Het toppunt is wat men ziet en alles wat eronder schuilt is figuurlijk noodzakelijk om het toppunt boven water uit te laten steken. Hoe ziet dat eruit bij succes?

 

Een andere uitspraak is 'als het zo makkelijk was om succesvol te worden, dan zouden er wel meer succesvol zijn'. Zo zijn er nog vele andere quotes zoals 'succes komt je niet aanwaaien' of 'succesvol zijn betekent net zolang proberen totdat het lukt'. Ik persoonlijk vind het voorbeeld van de ijsberg een treffende vergelijking. Eerst werk je hard totdat dit een gewoonte wordt. Dat vergt opofferingen en massieve acties. Het lukt zelden in één keer dus is het aannemelijker dat je een paar onderuit gaat. Van die fouten moet je leren dus moet je doorzetten en volhouden. Je stelt je doelen bij, werkt met een bepaalde focus en neemt de nodige risico's en dan volgt uiteindelijk succes.

 

Hard werken
'Als hard werk me geen garantie geeft op succes, waarom zou ik dan hard werken?'. Dit heb ik mensen wel eens horen zeggen. Het fijne van deze opmerking is dat men succes als een gouden sleutel ziet, terwijl succes in de praktijk gewoon betekent dat je net zo lang door bent gegaan totdat het lukt. Dat begint met hard werk. Het is inderdaad geen garantie op succes, maar als je niet hard werkt zal je zeker geen succes behalen. Tenzij je een gelukstreffer hebt zoals Bob Crebas met Marktplaats.

 

Gewoontes
Voor mensen die gewoon het noodzakelijke doen, of soms zelfs net genoeg doen om hun baan te houden, zijn mensen die hard werken een doorn in de ogen. Hard werken is in het begin hard werken, maar daarna wordt het normaal en is het een gewoonte geworden. Het is een vanzelfsprekendheid geworden. In veel gevallen betekent dat, dat er dingen moet worden opgeofferd.

Offer
Een dag heeft 24 uur die je naar eigen inzicht kan verdelen. Niet meer of minder. Succesvolle mensen lijken hier het verschil te maken met de rest. Succesvolle mensen gaan anders met hun tijd om en werken op efficientere wijze toe naar hun doel. Dat betekent dat ze offers brengen door minder vaak te stappen, minder tot geen televisie kijken, minder vrije tijd hebben, minder slapen. Ga er maar aan staan. Stel dat je 8 uur per dag wilt slapen en je hebt nog een baan van 8 uur naast je onderneming, dan heb je nog 8 uur over. Van je huis naar je werk en andersom kost tijd. Eten kost tijd, sporten kost tijd. Succesvolle mensen maken daarom andere keuzes dan de rest om hun tijd toch nuttig te besteden.

 

Massieve acties
Dat betekent zoveel als buitensporige acties verrichten om resultaat te behalen. Succesvolle mensen onderscheiden zich van anderen door juist de dingen te doen, die de rest niet doet. Dat wil zeggen, massieve acties ondernemen. De markt domineren, continue aanwezig zijn of gezien worden. Normale acties brengen normale resultaten…

 

Falen
Je hebt de wijsheid niet in pacht en weet op voorhand niet wat wel of niet werkt. Dat is niet erg, want van je fouten leer je het meest. In principe neem je de les mee wanneer je de draad weer op pakt.

 

Vastberaden
Je wilt hoe dan ook slagen en gaat ondanks je fouten gewoon door. Je houdt vol en leert van je fouten.

 

Doelen
Je stelt je doelen bij aan de hand van de lessen die je leert door het maken van fouten.

 

Focus
Je richt je specifiek op het doel dat je wilt behalen. Focus is noodzakelijk om succesvol te worden.

 

Risico
Ook het nemen van risico is noodzakelijk om succesvol te worden. Je zal uit je comfort zone moeten stappen om te kunnen groeien. Je hebt niet alle antwoorden en kan er alleen maar achter komen door het in de praktijk te gaan ervaren. Dat kan een risico zijn, maar het is noodzakelijk om succes te behalen.

Veel succes!

 

Bestel nu je kaartje!