• (+31) 85 792 0492
 • info@interamb.com

Succes zonder opleiding; hoe dan?

In vorig artikel 'Succes zonder opleiding' beschreef ik (zoals de titel eigenlijk al verraadt) dat succesvol zijn zonder opleiding mogelijk is. Het is mij en een aantal mensen die ik ken, immers ook gelukt. Alleen de mensen die het voor elkaar hebben gebokst om op zijn minst miljonair te worden ken ik (helaas) niet persoonlijk. 

 

Toch zijn het er wel een hoop! Mits je echt voor het grote succes gaat, is het wellicht een idee om te bestuderen hoe de 'groten' dat voor elkaar hebben gekregen. In dit artikel vind je dan ook de tips daarvoor. Onderaan deel ik ook voor de eventueel geïnteresseerden nog even mijn eigen ervaring.

 

 

Hieronder een aantal voorbeelden:

 • Evan Spiegel werd op zijn 25e miljonair door de uitvinding van de app 'SnapChat' (Ja, ik heb er ook aan toegegeven, de mijne is FemmeChantal). Toch best een slimme zet om na twee dagen studie de schoolbanken te verlaten voor de ontwikkeling van zijn idee..
   
 • Coco Chanel, de succesvolle Franse modeontwerpster die heel bekend is zonder dat ze daar enige opleiding voor heeft hoeven volgen. Creativiteit en doorzettingsvermogen met een grote dosis lef zoals de hare, is blijkbaar veel meer waard. 
   
 • Daniel Ek, dát is echt een geval apart. Al op zijn 14e richtte hij een eigen bedrijf op. Dus ja, als dat mogelijk is… Zijn meest bekende onderneming is Spotify.
   
 • Mark Zuckerberg, wie kent hem niet? Ook hij verliet de universiteit, Harvard zelfs, om zichzelf nu miljonair te noemen met dank aan de uitvinding van Facebook. Bill Gates ging hem ongeveer op dezelfde manier voor met Microsoft.
   
 • Walt Disney, mijn held. Op zijn 16e van school gegaan. Destijds betekende dat wel dat hij het leger in moest, maar wat hij achteraf heeft bereikt… Zo magisch, dat gaat praktisch elke fantasie te boven.
   
 • Steve Jobs schreef zich na het eerste trimester al uit op de universiteit. Wel bleef hij gewoon de lessen volgen die voor hem interessant waren, zonder zich te hoeven bewijzen.

 

Maar ook in Nederland hebben we interessante voorbeelden:

 • Joop van den Ende, hij heeft wel gestudeerd voor timmerman en technisch tekenaar, maar dat is niet hetgeen waar hij zijn grote successen mee bereikt heeft. In het theater- en televisievak heeft hij zijn grootste stempel gedrukt.

  .

 • Zangeres Anouk stopte in het derde jaar van de mavo met school. Haar talent was niet bedoeld om in te zetten in het klaslokaal. Later is zij, zonder vooropleiding (!), aangenomen op het HBO Rotterdams Conservatorium. Maar ook dat maakte ze niet af, de theorie vond ze lastig te behappen. Toch is ze internationaal bekend geworden.

 

De tips

Dus opgesomd, met de volgende ingrediënten zou je kunnen bereiken wat je wilt:
* vanuit zelfkennis en -reflectie blijven anticiperen
* geloof in en vertrouwen op jezelf en je capaciteiten
* je eigen waarheid spreken, en DOEN wat je écht wilt
* pro-actief zijn in alles, helemaal als het gaat om het vergaren van benodigde kennis

 

Mijn eigen ervaring
Ikzelf heb eigenlijk ingezien dat mijn hele leven een mengeling is van leermomenten en voorbereidingen door ervaring. Dit kwam allemaal tot uiting in de keuzes die ik heb gemaakt op school en in alle functies die ik heb bekleed. Later heb ik dat steeds meer verruimd, maar ook uitgediept. Voornamelijk met behulp van het integreren van kennis uit zelf uitgekozen boeken. Inmiddels zijn al mijn werkzaamheden in elkaar verweven, en eigenlijk ook in mijn leven. Ik zie werk niet meer als werk. Ik doe gewoonweg wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. En dat straal ik uit. Die uitstraling is wat men dan 'zelfvertrouwen' noemt, wat zorgt voor geloofwaardigheid, waardoor ik dan succes heb. Nu is mijn definitie van succes ook wel dat ik gelukkig ben met wie ik ben en wat ik doe, met hoe mijn leven eruit ziet in plaats van het puur te meten in materialisme.

 

Resultaat
Pas op het moment dat ik na een breakdown goed had gekeken naar wie ik écht ben en wat ik écht leuk vind, kwam ik erachter wat bij me past en me vervulling geeft. Van kleins af aan ben ik altijd al gek geweest op lezen en schrijven van verhaaltjes. Hiermee ben ik al heel vroeg begonnen met mijn taalontwikkeling. Ook hield ik ervan om alles te organiseren, zodat er helderheid en overzicht was. Daarnaast ben ik over het algemeen erg sociaal geweest en stond ik klaar voor de mensen die me nodig hadden. Vandaar dat ik nu schrijf, edit, coach en een alternatieve opleiding doe voor yoga docente.

 

Bronnen: Glamour en Jobat.