• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Trump en zijn stille succesformule voor ondernemen

De afgelopen week is er veel gesproken en geschreven over de overwinning van Trump. Of je nou voor of tegen hem was, er vallen vele ondernemerslessen uit zijn te halen. Waarom draait een succesvolle onderneming om de juiste dingen doen en in mindere mate om het juiste doen? Wat is het verschil tussen doen wat volgens de norm hoort en datgene te doen waardoor je wint?

Donald was tijdens de verkiezingscampagne ruw, onbeschoft, haatzaaiend, racistisch en nog vele andere dingen. In de Nederlandse media werd dat vooral als schokkend neergezet en in democratisch Amerika net zo. Als er één ding duidelijk is geworden bij deze verkiezingen, dan is het wel dat Amerika niet te vergelijken is met andere westerse landen. De zogezegd machtigste natie ter wereld is op het gebied van normen en waarden zeker geen voorbeeld voor de westerse samenleving. Waarom is dat?

Amerika in de basis
Veel Amerikaanse staten zijn conservatief. In principe zijn er meer conservatieve dan progressieve staten. Daarom zijn de verkiezingen altijd afhankelijk van de welbekende ‘swing states’ oftewel staten met overwegend zwevende kiezers. Amerika is dus verdeeld, maar wel overheersend conservatief. Dit betekent dat Amerikanen doorgaans niet van verandering of ontwikkeling houden, maar meer van het traditionele en ouderwetse zijn. Daarom zien zij hun vrijheid om wapens te hebben als normaal en wetgeving voor wapenbezit als een schending van hun rechten.

Volk en cultuur
Amerika bestaat uit meerdere bevolkingsgroepen zoals Latino’s, Afro-Amerikanen, Italo-Amerikanen en Aziaten. Daar komt ook bij kijken dat de progressief ingestelde mensen doorgaans hoger onderwijs hebben gevolgd. Dat zie je heel goed bij staten zoals New York en Californïe. De zuidelijke staten zijn vaak wat armer en minder ontwikkeld, wat je vaker ziet bij conservatieve staten zoals Mississippi, Tennessee en Arkansas.

Bijkomend detail is dat jonger Amerika vaak progressiever is ingesteld, hoger onderwijs geniet en daardoor verder kijkt dan naar loze beloftes en uitspraken. Toch vormen de oudere, lager geschoolde blanke mannen de stille meerderheid van Amerika en dat is waar Trump op heeft ingespeeld.

Volksvertegenwoordiger
Een gewiekst zakenman als Trump heeft de taal gesproken van de doelgroep waar zijn kans van slagen op het presidentschap het grootst was. Met die harde, onethische uitspraken van Trump sprak hij deze doelgroep aan. Wederom een bewijs dat je moet luisteren naar je klant om te weten wat je moet doen om succesvol te kunnen verkopen. In het woord ‘volksvertegenwoordiger’ zitten niet voor niets de woorden ‘vertegenwoordiger van het volk’. Dat wil zeggen dat je de belangen, maar ook de gedachten en visie van het volk moet vertegenwoordigen.  En dat staat haaks op de perceptie van de politieke elite, waarbij de politiek het volk vooral moet onderwijzen. Het volk heeft gesproken.

Wilders
Hoe kan je advies geven als je niet weet wat men voelt? Hoe kan je sturen als je niet weet waar men heen wilt? Dit is precies waar het Amerikaanse volk zich van heeft afgezet. Waar de meeste westerse landen een afkeer hebben van de taal die Trump uitsloeg, heeft de Amerikaanse meerderheid herkenning gehoord bij Trump. Politici vonden Trump’s gedrag ongepast, onpresidentieel en onethisch, maar dat is precies wat het volk wilde. Geen politicus, maar een man die hun taal sprak. In Nederland is het nog niet zover gekomen, maar het is niet ondenkbaar dat Wilders bij de naderende verkiezingen, na jarenlang de grootste te zijn, een keer wint…

Actie!
Om mensen en hun gedrag effectief te beïnvloeden, moet je ze eerst kennen en weten wat hen beweegt. Je kan ze onderwijzen, maar houd er rekening mee dat mensen er van nature niet van houden dat een ander ze vertelt hoe ze iets wel of niet moeten doen. Het ze zelf laten ontdekken werkt effectiever. Als je hier meer over wilt weten, kan ik je het boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey aanraden.

24 november gaat het bij Speaker’s Night Zakelijk ook om succesvol ondernemen. Klik hier voor meer informatie.