• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Voetbal als sleutel voor succes in Suriname

Vorig jaar rond de kerstperiode vond er in Suriname een wedstrijd plaats tussen de kampioen van Trinidad & Tobago (W. Connection) en een team van Nederlandse profvoetballers van Surinaamse afkomst. Deze demonstratiewedstrijd had als doel om de politiek ervan te overtuigen om de dubbele nationaliteit in te voeren voor Nederlands-Surinaamse voetballers, zodat zij voor het Surinaams elftal uit kunnen komen. Een van de drijvende krachten achter dit project is Steven Dijksteel. In samenwerking met Nordin Wooter’s voetbalacademie en mannen als assistent-bondscoach Urvin Lee en Arafat van den Heuvel, werd er een selectie verzameld van ‘Suriprofs’ en ontwierp Steven ook het nieuwe voetbaltenue van ‘Natio’. Met de oprichting van SDS wil Steven bijdragen aan de ontwikkeling van Suriname door middel van voetbal.

Steven Dijksteel (45 jaar) is voorzitter van de stichting Soccer Development Suriname (SDS) en is eigenaar van de Buitenschoolse opvang De Gymboree in Nederland. Naast zijn ondernemingen is Steven ook vader van 3 kinderen, waarvan 2 zoons voetballen. Ondanks zijn drukte is er van stress niets te merken bij Steven. Zo zie je maar wat passie (voor Suriname) kan doen met een mens.

Het idee
Tot zijn 19e heeft Steven in Suriname gewoond en sport is altijd een deel van zijn leven geweest. Van zwemmen tot schoonspringen, van voetbal tot basketbal. Daar is hij uiteindelijk verder in gegaan en heeft in Nederland op het hoogste niveau gespeeld voor o.a. Urk en Hilversum. Het idee achter SDS is de bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname door getalenteerde kinderen de mogelijkheid te bieden zich zowel academisch als met voetbal maximaal te ontwikkelen. ‘Een land als Suriname heeft rolmodellen nodig en daar willen wij een bijdrage toe leveren’ aldus Steven.

Talent
De oprichting van SDS is vooral ideologisch. Steven ziet in dat Suriname maar een deel van haar beschikbare talent benut door talenten onvoldoende te begeleiden. ‘Talent kun je niet kopen. Dat is je door God gegeven. Het is aan ons als mens om ervoor te zorgen dat wij het talent maximaal ontwikkelen’ aldus Steven. Met SDS wil hij graag samen met alle Surinamers, maar ook de niet-Surinamers er aan bijdragen dat het beschikbare talent zo goed mogelijk wordt benut.

Missie
Suriname heeft meer rolmodellen nodig. Rolmodellen die de uitdagingen begrijpen waarmee ze door hun mensen worden geconfronteerd. Rolmodellen met het talent en de mogelijkheid om dat uit te dragen. Rolmodellen die in staat zijn tot het inspireren, creëren en leiden van positieve veranderingen. SDS bestaat om rolmodellen te ontdekken en te voeden. ‘We voorzien getalenteerde Surinaamse kinderen van de mogelijkheid om hun potentieel te vervullen en de capaciteiten om een betere toekomst op te eisen voor hun gemeenschappen en het land’.

Krachten bundelen
Ondernemend als Steven is vraagt hij mensen die dit project een warm hart toedragen om SDS te volgen en te promoten. Het zal op termijn mogelijk zijn om de lid te worden van ‘De vrienden van SDS’ om bij te dragen aan de realisatie van de doelen van SDS. ‘Er wonen veel Surinamers in Nederland en tegenwoordig ook in België, die door SDS te steunen wat terug kunnen geven aan Suriname’ zegt Steven. Door de krachten te bundelen ontstaat er verbinding en dat is belangrijk. Op die manier kan je van elkaar leren i.p.v. het wiel steeds opnieuw uit te vinden.

Gerelateerd: Zit het Surinaams voetbal in de lift?