• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom geslachtsbepalingen beperkend zijn

Onze zoon heeft lang haar. Krullend, net een slagje groter dan die van mij. In Nederland werd er al vaak naar hem gerefereerd door vreemden als: ‘dat meisje’ en ook hier in Portugal zeggen ze regelmatig tegen hem: ‘Parece uma menina’, ofwel: ‘je lijkt wel een meisje’. Maar waarom dan? Omdat hij een staartje heeft? Hij draagt verder namelijk best wel ‘jongensachtige’ kleding.

 

Tenminste, hij heeft wel een grijs rokje. Omdat hij dat wilde. En mijn dochter  draagt ook babykleding van haar broer omdat dat net zo makkelijk is.
Bovendien, wat maakt het eigenlijk uit wat iemands geslacht is? In hoeverre zou dat een persoon moeten definiëren? Ook, wát is het dat iemand definiëert als zijnde man of vrouw? In mijn opinie niets meer dan slechts de voortplantingsorganen. Ook al zegt dat tegenwoordig ook niet veel meer, waar een groeiend aantal transseksuelen het bewijs levert.

 

Overeenkomst
Nu blijkt zelfs dat mannen en vrouwen wel voor 90% overeenkomen! We hebben allemaal de hormonen testosteron (mannelijk) en oestrogeen (vrouwelijk), en deze zijn allebei bij iedereen op elk moment in een andere mate aanwezig. Dit hangt van zodanig veel factoren af dat het vaak zelfs lastig is om nauwkeurig te meten.

 

Verschillen
Waarom lijkt het nou alsof we juist 90% van elkaar verschillen en 10% overeenkomen, in plaats van andersom?! Dat komt doordat de media en marketing daar goed op inspelen. Producten die in eerste instantie neutraal waren, worden vaak verkocht onder het mom: ‘Nu: exclusief voor vrouwen!’ Of: ‘Alleen voor stoere jongens’. Het enige wat daarvoor hoeft te gebeuren, is gebruik te maken van stereotypering.

 

Persoonlijk
Ik merk zelf dat mijn haren recht overeind gaan staan bij het idee dat ik een huisvrouw zou moeten zijn terwijl Javier ‘de kost verdient’. Dit betekent niet dat ik er niet trots op ben dat ik als vrouw ben geboren. Ik vertik het om 'traditioneel gezien' afhankelijk te zijn van een man, zowel emotioneel als financieel. Andersom geldt voor hem dat hij het heerlijk vindt om te koken en met de kinderen bezig te zijn. Wij vinden het dan ook heel normaal om samen een gezin en zelf afzonderlijk een bedrijf te ‘runnen’. Maar ook om in relatie met elkaar te zijn. 

 

GerelateerdMaak me alsjeblief compleet

 

Relaties
Zowel in liefdesrelaties als op het werk of als het gaat een samenwerking in/met een bedrijf, kan het heel handig zijn om het standaard denken rondom geslacht los te laten. Door slechts te focussen op verschillen in plaats van overeenkomsten, kunnen er ontzettend veel onnodige conflicten ontstaan. Vanuit het hanteren van dezelfde visie is het juist heel handig om puur te kijken naar de complementaire kwaliteiten van jezelf en de ander. Dat betekent niet dat we niet doen alsof de verschillen er niet zijn. Maar ze hoeven nu ook weer niet overdreven uitvergroot te worden.
 

Advies
Wil je weten hoe je de verschillen kunt overbruggen door slechts het aanpassen van je denkwijze en benadering? Of heb je andere vragen in de richting van mindset? Neem dan gerust contact op voor een kennismakingsgesprek met bewustzijnscoach Javier Morata of mij, zelfbeeldcoach FemmeChantal.