• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom het NIET altijd erger kan

Ken je dat moment waarop je met een tegenslag te maken krijgt? Eerst baal je en misschien praat je er zelfs met iemand over. En al gauw relativeer je jouw gevoel door te zeggen 'het kan altijd erger'. Waarom is dat een verkeerde overtuiging?

Omdat jij als persoon er mag zijn. Het is oké om teleurgesteld te zijn of ergens over te balen. Die emotie geeft juist kleur aan je persoonlijkheid. Natuurlijk zijn er mensen die het minder hebben getroffen, die zijn er altijd, maar daar gaat het niet om. We hebben allemaal onze uitdagingen en leerdoelen. Onze emoties zijn onze richtlijnen en vertellen ons wie we zijn en wat we willen. Door dat te onderdrukken en met ons verstand te handelen, beperken we onszelf met als gevolg dat we ongelukkig worden.

Wat zeg je dan wel?
Je kan het omdraaien door te zeggen 'ik heb mijn best gedaan en het is nu niet gelukt, maar de volgende keer zal ik nóg scherper zijn!'. Dat geeft power en overtuiging. Het feit dat je ergens van baalt of teleurgesteld in bent, heeft een signaalfunctie. Je streeft naar het behalen van een doel, omdat je daar een bepaald gevoel van krijgt. Als je weet welk gevoel je nastreeft dan kan je daar gericht naar toe werken.

Boos is geen oplossing
Ook voor situaties waarin je ruzie met iemand hebt. Van je afbijten en voor jezelf opkomen is niet per se verkeerd, maar ook niet per se effectief. Je lost er namelijk niets mee op. Natuurlijk heb je dan minder last van de situatie, maar de reden waarom je boos bent, zit nog in je systeem en dat los je niet op met een 'bad attitude'. Ga op zoek naar de wortels en ruk ze eruit. Ga niet voor paracetamol, maar werk aan datgene wat de hoofdpijn veroorzaakt. Confronteer de ander en probeer eerst te begrijpen waarom de ander zo doet. Dan zal je inzicht krijgen in diens beweegredenen en kan jij makkelijker en effectiever counteren.

Waarom
Je hebt alleen grip op jezelf en hoe je met dingen omgaat. Per situatie kan je bepalen 'hé, wat betekent dit voor mij?'. En 'hoe ga ik hier mee om?’.Je kan niet voor de ander denken en bepalen, dus boos worden heeft niet veel zin. Je maakt vooral jezelf gek en geïrriteerd terwijl de ander er niets van merkt. Het zegt ook wat over jezelf als je daar boos om wordt. Vraag het jezelf eens af. Ook dat biedt inzicht.

Aannames
Dingen voor anderen invullen is niet effectief. Het blijft onbewust toch aan je knagen en je zal je gedrag en houding toch gaan aanpassen. Daarnaast voed je jezelf met negativiteit en creëer je een overtuiging om jezelf te beschermen, terwijl dat niet eens nodig hoeft te zijn. Het gevaar is dat je verstrikt raakt in ideeën van waanzin en illusies en gaat geloven in dingen die er niet zijn. Het gevolg van onopgeloste pijn en verdriet.

Gevolg
Hoe ziet je leven eruit als je met dit gevoel blijft zitten? Wat voor invloed heeft dit op je functioneren? Op je relaties? Op je gezondheid? Wat gebeurt er als je het niet oplost en je jaren verder bent? Hoe zal je je voelen? Hoe werkt dat gevoel door op je kinderen? Door jezelf te confronteren met dit soort vragen zal je in staat zijn om op positieve wijze om te gaan met de problemen die je ervaart. Dat werkt bevrijdend ten opzichte van je gevoelens te onderdrukken om geen pijn en verdriet te hoeven voelen.

 

Actie!
Leef met passie en emotie, voor meer voldoening, vrijheid en kracht. Leer meer hierover via PassieQ.