• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom jouw droom never nooit mag slapen

Wanneer je seminars en workshops over succes of motivatie bezoekt, ga je na afloop meestal met veel enthousiasme terug naar huis. Het vuur blijft dan meestal nog een paar dagen branden, totdat de realiteit weer inslaat en je weer terug in de standaard routine raakt. Dan dooft het vuur langzaam weer uit en ga je op zoek naar een nieuwe kick. En dan nog een keer. Dan nooit meer.

 

Dit is een veel voorkomend probleem bij veel mensen. Wanneer mensen moe worden en niet over hun dromen waken dan vallen die dromen als het ware in slaap. Meestal worden mensen moe wanneer ze het gevoel hebben dat ze hard werken, maar weinig vooruitgang boeken. Dit gevoel is het grootst op momenten dat de dagelijkse dingen ervoor zorgen dat het contrast tussen de huidige situatie en de droomsituatie onrealistisch groot lijkt. Maar wat jouw situatie ook is, je mag jouw droom niet in slaap laten vallen. Dromen mogen niet slapen, want die worden moeilijk wakker. Houd het vuur koste wat kost brandende.

 

Voed jouw brein

Zodra je die beslissing maakt om aan jouw droom te gaan werken, moet je ervoor zorgen dat je jezelf nieuwe gewoontes aanleert. Zorg dat je dagelijks de tijd neemt om bewust aan jouw dromen te denken en deze wakker houdt. Ik noem dat droommomenten. Ik luister meestal naar audio seminars in de auto. Omdat ik geregeld heen en weer moet rijden, kan ik onderweg gemakkelijk een audioboek van drie uur afluisteren. Zo krijg ik mijn vitaminen binnen en bespaar ik er ook nog eens tijd mee. Dit kun je zelf ook toepassen in de bus, metro of zelfs als je lopend naar het werk of naar school gaat.

 

Blijf wakker

Zorg ervoor dat jouw droom niet in slaap valt omdat je moe bent. Dromen die te lang slapen, raken gemakkelijk in een coma. In het Bijbelverhaal van Mozes zien we dit ook terug. Mozes had een droom om zijn volk uit de slavernij van Egypte te bevrijden. Na een mislukte poging vluchtte hij naar het buitenland en daar bleef hij veertig jaar voordat het vuur in hem weer begon te branden. Hij was toen al tachtig jaar geworden. Gelukkig voor hem leefde hij daarna nog zo een veertig jaar, maar velen van ons hebben die tijd niet.

Eén van de pijnlijkste confrontaties van het einde is het verschil tussen wie we zijn en wie we hadden kunnen zijn. Het zou grote zonde zijn als je aan het einde spijt krijgt van de dingen die je had moeten doen maar niet hebt gedaan of omgekeerd.

 

De nettowaarde van jouw droom

Wat je ook kunt doen om jouw droom wakker te houden is jezelf omringen met andere dromers. Niet de passieve dromers maar de echte, het soort dat actie onderneemt. Omring jezelf met mensen die het beste in jou naar boven halen. Ik heb het niet over mensen die op alles wat je zegt en doet gewoon ja knikken, maar mensen die je uitdagen om een stap verder te gaan en een niveau hoger te denken. Jouw netwerk bepaalt voor een groot deel de nettowaarde van jouw droom. De mensen met wie jij kiest om te gaan, reflecteren ook grotendeels waar je heen wilt gaan. Er zijn mensen die op hun voorhoofd met dikke letters "ik heb geen droom" hebben staan. Deze mensen zijn gevaarlijk en zullen je uit jouw droom proberen te praten. Geef deze mensen geen blijvende toegang tot jouw kring, ze zijn net zware slaappillen; gevaarlijk voor de dromer en dodelijk voor de droom.