• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Waarom Marokko een prachtig land is

Marokko is het land van mijn ouders, grootouders en overgrootouders. Zelf ben ik niet in Marokko geboren maar in Nederland, het noordoosten van Drenthe om precies te zijn. Mijn wortels liggen echter niet in Nederland, maar in Quarzazate. Deze provincie ligt ten zuiden van Marrakesh en tussen de gebergten van het Anti-Atlas en het Hoge Atlas. Het is daar adembenemend mooi.

 

De oorspronkelijke bewoners van deze regio zijn de Sous Amazigh en de taal die men spreekt is het Tashelcheit. Ik spreek altijd Taschelcheit met mijn ouders, want dat is, naast het feit dat het een prachtige taal is, een teken van respect. Berber is een foutieve naam voor de oorspronkelijke bewoners. De juiste naam is Amazigh en het betekent letterlijk "de vrije mens". De naam Berber is een beledigende naam die ooit door de Romeinen werd gegeven.

 

Foutieve educatie

In Nederland wordt op school helaas geleerd dat Marokko een Arabisch land is, het Arabisch de enige gesproken taal en de islam de enige godsdienst is. Ook leer je dat Marokko één cultuur kent en dat het land geen ruimte of vrijheid kent voor andere culturen of godsdiensten. Alles hieraan is fout en het is jammer dat er zoveel onwetendheid is met betrekking tot Marokko, vooral aangezien men in Nederland een mening heeft over ‘de Marokkaan’.

 

Ligging en taal

Alhoewel ik er niet geboren ben, voel ik me sterk aangetrokken tot Marokko. Het land is zo divers dat je soms niet meer weet waar je moet beginnen. Het kan duizelingwekkend zijn.

 

Om te beginnen ligt Marokko op het uiterste noordwesten van het Afrikaanse continent. Niet in het Midden-Oosten, zoals men vaak denkt. De oorspronkelijke bewoners van Marokko zijn de Amazigh (Berber) en niet de Arabieren, zoals men geleerd is. De Amazigh bevolking is de dominante bevolkingsgroep in Marokko. De gesproken taal in Marokko is het Derizja en geen Arabisch. Derizja is echt Marokkaans en is alleen een gesproken taal. Het is een mix van Amazigh, Arabisch, Hebreeuws, Afrikaans en later zijn er Spaanse en Franse woorden bij gekomen. Derizja taal verenigt de Marokkaanse bevolking overal ter wereld. Daarnaast wordt uiteraard ook het Arabisch geleerd, want dat in woord en geschrift is dat wel de officiële taal van het land. Deze taal wordt op school onderwezen en het is de taal van alle officiële documenten, kranten, overheidsinstanties en dergelijke.

 

Hand in hand

De Amazigh bevolking is te splitsen in twee hoofdgroepen. Enerzijds de Rif, gevestigd in het noorden tot aan de grens met Algerije. De meeste Marokkanen in Europa komen uit deze regio. Anderzijds de Sous in het zuiden. Ondanks dat beide groepen verschillen in taal en cultureel, voelt men zich sterk verwant met elkaar als Amazigh.

 

Het land is immens divers, zowel in bevolking als in cultuur, eten, taal, landschap en temperatuur. Je kunt in Marokko skiën, hiken, bergbeklimmen, trektochten door de woestijn maken en uren liggen op een van de uitgestrekte stranden. Het land is rijk aan historie en cultuur. Marokko is een oud land en sterk conservatief, maar niet op een negatieve manier zoals men denkt. Er bestaat ruimte voor elkaars verschillen en alles gaat hand in hand met elkaar. Hier staat Marokko juist bekend om.

Respect voor elkaar

Dus ik herhaal met liefde dat Marokko een oud land is met grote historie en ongekende diversiteit. Daarnaast is het een diep religieus land. Laat jezelf onderdompelen in de schoonheid ervan. Joden, christenen en moslims leven naast elkaar maar vooral met elkaar. Synagogen, kerken en moskeeën staan letterlijk naast elkaar, zonder enig probleem. Men respecteert elkaars verschillen en men legt elkaars levenswijze niet op. Dit is ook verankerd in de grondwet van Marokko. In tegenstelling tot wat men denkt in Nederland, bemoeien Marokkanen zich niet met de ander en willen zij niemand tot last zijn. Men is sterk op de familie gericht. Alles draait om familie en men helpt elkaar waar nodig.

 

Een andere wereld

Marokko is een land waar de oudheid samen gaat met de moderne tijd. Als je in het land komt, begeef je je in een andere wereld. Het is geen Europa, noch Afrika of het Midden-Oosten. Er zijn oorden en streken in Marokko zoals je die elders nooit gezien hebt. Omarm de enorme verschillen en de prachtige kleuren die het land heeft.

 

Yves Saint Laurent

De kleurrijkheid van het land is één van de reden dat Yves Saint Laurent verliefd werd op Marokko. Het land was zijn muze. Hij was er gaan wonen en het was zijn wens om daar na zijn dood begraven te worden. Vandaag de dag ligt hij begraven in de tuin van zijn beroemde huis in Marrakesh.

 

Diversiteit

Marokko is een mix van diverse culturen en etnische groepen. Ooit waren de Feniciërs, Chartagers, Romeinen, Europeanen, Arabieren en talloze andere bevolkingsgroepen in het land aanwezig. Als gevolg hiervan variëren de uiterlijke kenmerken van Marokkanen. Er is niet één soort Marokkaan en het volstaat dan ook niet om te zeggen ‘dat iemand er niet Marokkaans uitziet’. Een Marokkaan kan blond haar en blauwe ogen hebben, of een Mediterraans of Afrikaans uiterlijk hebben.

 

Al met al is Marokko een prachtig land. Als westerling zul je misschien van bepaalde zaken schrikken maar dat gebeurt alleen als je er met een westerse blik naar Marokko kijkt. Laat je vooral leiden door de verschillen, het heerlijke eten en de gastvrijheid. Want dat is iets wat Marokkanen heel goed kunnen, hun gast welkom heten of zoals zij zelf zeggen; Salam (welkom).