• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat de succesformule is van Kim Kardashian

Met Kim Kardashian is het bijna zo dat je van haar houdt of dat je haar haat. Velen hebben kritiek op haar, omdat ze wereldwijd bekend is zonder een noemenswaardige prestatie te hebben neergezet. Wellicht slaat men daar de plank mis. Als het al zo zou zijn dat ze wereldberoemd is en werkelijk niets kan, des te knapper is het dat ze zo bekend is geworden. Dat heeft zoveel deuren voor haar geopend om haar dromen te kunnen realiseren. De winkelketen Dash is daar een voorbeeld van. Hoe meer ze gehaat wordt, des te meer aandacht ze krijgt. ‘En dat levert geld op!’.

 Ik was laatst op een seminar toen een vrouw het woord nam. Ze had commentaar op de heisa rondom Kim Kardashian. ‘Ze kan helemaal niets, maar iedereen ken haar. Ik heb twee universitaire titels, maar niemand kent mij’. Ze kreeg luid applaus vanuit de zaal. Een typische reactie van mensen die kritiek of zelfs haat koesteren, terwijl je ook bij jezelf na kan gaan hoe het komt dat niemand jou kent. Kennelijk is ze goed in het doen van de juiste dingen. En dat zonder universitaire titel. Hoe dan?

Meet the Kardashians
Het succes van deze realitysoap is in 4 stappen te verklaren. Als eerste wisten ze de aandacht op zich te vestigen. Dat is stap 1: attentie. Stel je voor dat je ergens bent en je schreeuwt ‘hey!’. Wedden dat je van iedereen de aandacht hebt? Misschien dat iemand tegen je zegt ‘he, wil je eens wat zachter praten?’. Dat is stap 2: kritiek. Na kritiek volgt haat (stap 3), wat zich kan vertalen in afgunst of jaloezie. Opmerkingen zoals ‘ik heb 2 titels maar niemand kent me, terwijl die nietsnut van een Kim Kardashian rijk en beroemd is’. De laatste stap is dat na de kritiek en haat er ineens een omslagpunt is waarbij mensen je gaan bewonderen. Een succesformule die veel gebruikt wordt.

Cashen!
Kim Kardashian was zichtbaar en heeft het voor elkaar gekregen om een realitysoap op de buis te krijgen met haar familie. En de Kardashians houden van kritiek, want daardoor kregen ze monsterattentie. En dat terwijl ze niet eens een product hadden. Toch was het kassa toen ze haters kregen. Het walgen van de Kardashians leverde hun juist het geld op. Doordat ze veel aandacht kregen groeide hun succes. Zou niemand naar ze omkijken, dan zouden ze niet populair zijn.

Gerelateerd: 4 geweldige tips om op te vallen

Onterecht
Het grappige is dat niet iedereen weet dat Kim Kardashian voor haar bekendheid een kledinglijnservice had. Ze kreeg startkapitaal van haar vader, die bekend werd als advocaat van O.J. Simpson, en startte een business om mensen van kledingadvies te voorzien. Iets wat later uit zou groeien tot modeketen Dash. Op een gegeven moment raakte Paris Hilton bekend met de service van Kim en huurde haar in. De twee raakten bevriend en Kim mocht met Paris mee op stap. De verschijning van Kim leidde ertoe dat Kim ineens ‘hot’ werd en dat was het begin van haar populariteit.

Social celebrity
Voetballers, topmodellen, filmsterren verdienen exorbitante bedragen. Sinds een paar jaar behoren ook ‘social celebrities’ tot het rijtje van beroepen waar extreem hoge salarissen worden uitbetaald  en vaak worden ze daarom bekritiseerd of zelfs gehaat. Toch is dat een raar gegeven, want zonder fans zijn ze nergens. Consumenten die tonnen uitgeven aan dit soort mensen houden hun status juist in stand. Daarom heeft afgeven op deze mensen mijns inziens geen enkele zin. Bedenk zelf iets waarmee je een meerwaarde kan vormen, waarvoor men wil betalen. Dan ben je constructief bezig.

Gerelateerd: Hoe word je miljonair door te bloggen?

Zelfvertrouwen
Ik hoor je denken ‘ja, maar zo makkelijk gaat het allemaal niet’. Dat klopt, maar dat heeft toch ook niemand gezegd? Je moet bereid zijn de klappen te incasseren als je succes wilt behalen. Wij zien vaak alleen de triomfen, maar niet wat er allemaal aan vooraf gegaan is. Wat hebben mensen die grootse prestaties hebben bereikt met elkaar gemeen? Ze werken aan zichzelf door zich onder te dompelen in boeken, audioprogramma’s, youtubefilmpjes etc. Ook hebben ze een enorme toewijding en inzet voor het waarmaken van hun verlangen. Ze maken het tot een plichtsgedreven activiteit. Dan zal je zien dat je zelfvertrouwen groeit van eerlijk, naar opbouwend, stabiel, sterk en uiteindelijk onoverwinnelijk.

Gerelateerd: Gabriella Westlow: 10 tips voor succes van Oprah Winfrey