• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is jouw definitie van Succes?

Op deze wereld wordt er zo gehamerd op dat je iets moet bereiken in jouw leven. Je moet carrière maken, je moet een huis kopen, je moet in een mooie auto rijden, je moet er goed uitzien, je moet sporten, je moet sociaal zijn, je moet een gezin stichten en je moet jouw kinderen stimuleren om ook veel te bereiken. Je moet, je moet, je moet… Ik ben iemand die in mijn jeugd volgestopt is met het woord ‘moeten’.

 

Ik hoor dan ook mijn zoontje nu al regelmatig zeggen “moet papa…” Ik stimuleer iedereen in het leven om dagelijks aan zichzelf te werken, dit doe ik in mijn rol als Bewust-Zijn-Coach. Nu geloof ik in het principe ‘Practise what you preach’, dus ik doe dat ook. En toch pikt mijn zoontje het woord ‘moeten’ op uit mijn vocabulair. Het is merkwaardig om te zien hoe zo een patroon zich kan herhalen. Het herinnert mij er elke dag aan dat ik het anders wil aanpakken dan ik voorheen heb gedaan.

 

 

Succes betekende voor mij…
Voor mij stond moeten altijd evenredig aan succes. Om succes te behalen moest ik van mezelf elke dag stappen nemen die te maken hadden met mijn doel. Dit gevoel is voortgekomen uit bepaalde stellingen die ik vanuit mijn verleden onbewust heb gelinkt aan het woord succes. Dit noem je geloofsovertuigingen. Ik had de volgende geloofsovertuigingen gecreëerd met betrekking tot succes:

 

 – Om succes te behalen moet je dageljiks stappen zetten, ook al vind je die niet leuk.
– Je moet hard werken om succesvol te zijn.
– Succesvol zijn staat gelijk aan veel geld verdienen.
– Succesvol zijn betekent dat je in een groot huis woont en in een mooie auto rijdt.
– Nu hard werken om later te genieten.

 

Een goede uitkomst?
De letterlijke betekenis van succes is: een goede uitkomst. Maar wanneer heeft iets een goede uitkomst? Iets kan namelijk al best snel een goede uitkomst hebben. Dit is dus een subjectief begrip. Met andere woorden: een begrip dat voor iedereen een andere betekenis heeft. In mijn geval was een goede uitkomst een financiële bedrag dat ik wilde omzetten, destijds 1 miljoen euro. Dat was voor mij succesvol zijn. Maar hoe vreemd is het dat je eerst een bepaalde periode moet doorstaan voordat je een “goede uitkomst” hebt. Dit betekent dat je in deze tijd volgens mijn oude geloofsovertuigingen moet lijden om daar te komen. Dat je niet moet luisteren naar jouw emoties en dus stappen moet kunnen nemen die je niet leuk vindt om toch jouw doel te kunnen bereiken. Dit was voor mij geen fijn proces.

 

Helaas zijn er heel veel mensen met dezelfde doelstelling. Succesvol zijn wordt in de maatschappij gelinkt aan je bankrekening en je bezittingen. Heel veel mensen bereiken daarom hun doelstellingen ook niet. Iets lang doen wat je niet leuk vindt, leidt tot frustratie, stress en andere mentale ongemakken.

 

Succes betekent voor mij….
Tegenwoordig kies ik er bewust voor om succesvol zijn anders te zien. Ten eerste móet ik niets meer, ik doe het alleen als ik wíl. Daarnaast zie ik het tegenwoordig als een goede uitkomst als ik een leuke dag met mijn gezin heb gehad. Als ik een stuk geschreven heb met veel plezier. Als ik een idee heb kunnen uitwerken. Als ik een cliënt heb verder kunnen helpen. Als ik een samenwerking met een bedrijf ben aangegaan. Dit geeft mij veel meer kracht, enthousiasme en oprecht optimisme. Ik luister naar mijn gevoel als ik iets niet leuk vind om te doen. Ik herken hierin duidelijk het verschil tussen iets spannend vinden en dat het daarom lijkt alsof ik iets niet leuk vind, of dat het werkelijk niets voor mij is. Ik kies zoveel mogelijk bewust voor plezier in mijn leven. Het leven is namelijk nu. Het leven begint niet pas over een paar jaar als je het bedrag hebt gemanifesteerd dat je als doel gesteld hebt.

 

 

Onder de loep…
Waarom wil je succesvol zijn of worden? Wat zijn de geloofsovertuigingen die jij vanuit jouw jeugd en levenservaringen hebt meegekregen over succes? Anders gesteld: Wat is jouw definitie van succes?

 

De antwoorden op deze vragen zullen mede bepalen of je een mogelijke moeizame periode gaat tegenkomen als het gaat om het bereiken van je doelstellingen. Jouw doelstelling moet gebaseerd zijn op iets wat uit jou komt, wat jou gelukkig maakt en waar jouw passie in zit.

Ik ben er inmiddels achter dat succes en geld hebben niets met elkaar te maken heeft. Geld is niet onbelangrijk, maar het is slechts een bijzaak. Een middel. Het leven op zich is het allerbelangrijkste wat je bezit. Tijd om daar wat meer aandacht aan te schenken. Doe je mee?