• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wat is zelfliefde en waarom is het zo belangrijk?

Zelfliefde…..waarom is het zo belangrijk …en wat is eigenlijk zelfliefde?

“Het is nooit te laat van jezelf te gaan houden”. Laatst sprak ik met iemand die mij er opnieuw aan liet herinneren dat er veel mensen zijn in Tsjechië die geen “nee” durven te zeggen. Ik ben van mening dat geen “nee” durven te zeggen niet cultuur en of land bepaald is. Wellicht wordt er ten onrechte nog steeds een bepaald etiket geplakt op wat alleen in iemand z’n tijdelijke en of toevallige ervaring ligt. ‘Nee’ kunnen zeggen is niet alleen cultureel bepaald. Veel mensen vinden het zelf gewoon moeilijk om nee te zeggen, hun eigen grens aan te geven. Dit heeft ook te maken met zelfliefde, het thema van mijn e-book die op mijn website te downloaden is.

Vergeten
En ja we weten allemaal dat het belangrijk is, maar steeds vergeten we onszelf. Eerst de kinderen, je partner, je leidinggevende. Het continu moeten, moeten, moeten. Excuses maken om de mooie momenten met waardevolle vrienden door te brengen. Zeggen “ik heb geen tijd, ik ben zo druk”. Dit fenomeen is mij ook opgevallen toen ik in Nederland kwam wonen. Is het echt zo? Of maken de mensen zichzelf gek om heel belangrijk te doen?

Keuzes
Alles is een keuze en ook of je het wel of niet druk hebt…. Waarom is zelfliefde zo belangrijk en waarom is de term niet “sexy”genoeg? Vanaf de kindertijd is ons iets opgedragen wat we moeten doen, moeten leren en luisteren. De creatieve geest en het kind in ons zelf gaat in de loop de jaren langzaam weg en wordt verstopt in ons onderbewuste. En vanaf dat moment leven we in angst. We zijn ons bewust van wat rijkdom, gezondheid, liefde en succes betekenen. Toch is van onszelf houden iets waar we vaak terughoudend in zijn, bang van zijn.

Angst
We zijn bang om arrogant te overkomen, want we leven in een maatschappij van: ”doe maar gewoon dan doe je gek genoeg“. Alleen middelmatig gedrag is “passend”. De maskers blijven op totdat zich een levensgebeurtenis aandient en we het masker beginnen af te zetten. Dan komt de vraag: “Wie ben ik eigenlijk en waarom sta ik niet op de eerste plek in mijn eigen leven?” Soms wordt te veel zelfbewustzijn toegeschreven aan narcisme waarachter zich vaak onvoldoende zelfliefde schuilt. Iemand die onzeker is daarentegen kan weinig liefde ontvangen hebben in de kinderjaren.

Dus waarom zelfliefde?
Zelfliefde komt van binnenuit en deze mensen stralen en zijn vol van energie. Wat is er mis aan? Zelfliefde is belangrijk op alle gebieden in ons leven. Begin van jezelf te houden, concentreer je meer op jezelf dan op je omgeving en wat “ze” over jou  vinden. En misschien kan ook jouw buurman daar iets van leren. In mijn e-book zal je ook een aantal basistechnieken leren om van de dierbaarste te houden , degene die jou al vanaf je geboorte kent als geen ander en die je de rest van je leven als je allerbeste vriend zal begeleiden – jijzelf