• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Werk vinden met social media

We leven in een tijd dat we niet meer om social media heen kunnen. De online platformen zijn zo verweven met ons dagelijks leven, zowel privé als in professionele kringen. Uit onderzoek blijkt dat Facebook 1,5 miljard maandelijkse gebruikers heeft.

 

Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van social media om nieuw talent te zoeken. Maar hoe kun je social media gebruiken op professioneel gebied? Hoe zorg je ervoor dat je met je eigen social media-accounts opvalt?

 

Consistentie

Zorg ervoor dat al je sociale media-kanalen volledig en up to date zijn. Let er ook op dat de informatie op elk platform met elkaar overeenkomt. Inconsistentie is de grootste reden om een sollicitant te weigeren.

 

Uitstraling

Uitstraling en uiterlijk is alles. Het is zeer aan te raden om een professionele fotograaf een foto voor je te laten maken die je voor je LinkedIn-profiel kunt gebruiken.

 

Privacy

Deze is nogal lastig. Recruiters kijken ook naar je privé accounts zoals Facebook. Een afgeschermd Facebookprofiel kan al een reden zijn om iemand te weigeren. Sommige werkgevers zijn namelijk in de veronderstelling dat iemand die niets te verbergen heeft, zijn of haar Facebookaccount ook openbaar houdt.

 

Als je ervoor kiest om je profiel openbaar te houden, zorg er dan voor dat je een schoon profiel hebt. Dat betekent dat je bedacht moet zijn over hoe je je uitlaat over bepaalde onderwerpen. Klagen over je oude baan is uit den boze. Je politieke voorkeuren uitspreken, zou ook tegen je kunnen werken.

 

Recruiters kijken ook naar je taal en grammatica in je posts. Ook al is je cv nog zo perfect geschreven, als je op Facebook schrijft ‘ik vindt jou boek mooi’, dan gaat men ervan uit dat iemand anders je cv geschreven heeft.

 

Het is aan jou wat je ermee doet natuurlijk, maar het is niet verkeerd om je hiervan bewust te zijn.

 

Volgen

Bedrijven en recruiters volgen via social media zou heel waardevol kunnen zijn. Je weet nooit waar dit toe kan leiden. Als je bedrijven via Twitter of Facebook volgt, is de kans dat je een baan vindt in sommige gevallen groter dan wanneer je de reguliere weg zou bewandelen. Sommige bedrijven delen een vacature namelijk eerst via social media dan elders.

 

De juiste zoektermen

Bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde zoektermen in cv’s en LinkedIn. Zorg ervoor dat je de juiste woorden in je profiel en omschrijvingen gebruikt zodat je sneller gevonden wordt.

 

Bloggen en vloggen

Bloggen is een ideale manier om je deskundigheid tot uiting te laten komen. Daarbij kan het ook bijdragen aan een beter beeld over wie jij bent. Video’s maken oftewel vloggen, is daar ook een goed voorbeeld van, al dan niet een beter voorbeeld. Via video’s kunnen mensen je echt leren kennen omdat ze dan ook zien hoe je overkomt.

 

Verwijzen

Verwijs naar je social media-accounts in je e-mailhandtekening, cv en je persoonlijke website. Zorg dat de informatie op alle social media-outlets met elkaar overeenkomt.

 

Actie

De wereld van online ontwikkelt zich snel en je hebt kans dat tegen de tijd dat je dit artikel leest, niet alle informatie nog relevant is. Het belangrijkste om te onthouden, is dat je je bewust moet zijn van wie je social media-kanalen bekijkt en dat je deze ook kunt gebruiken om ergens binnen te komen. Succes!