• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Wie denk je wel niet dat je bent…

Wat antwoord je als iemand aan je vraagt: “Wie ben jij?”.
Dit is eigenlijk één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden.
Wat het meest voorkomt is een antwoord met je naam als eerst, gevolgd door je beroep en een eventuele rol in het privéleven. Als vervolgens over diverse onderwerpen gesproken wordt, uiten we graag onze mening.

Naast dit alles weten we punten te benoemen die verband houden met de sterke en zwakke punten van onze “persoonlijkheid”. Maar, zijn al deze kenmerken ook echt wie we zijn?

Er is een onmisbaar feit, en dat is dat je persoonlijkheid niet vast staat. Vanuit de wetenschap is er met de term “Neuroplasticiteit” verklaard dat onze hersenen zich blijven aanpassen en waardoor we tot op de laatste uitademing kunnen blijven leren.

Personality
Voorheen werd gedacht dat des te ouder je wordt, des te meer solide je persoonlijkheid vast staat. Die theorie is met deze invalshoek verworpen. Leren is namelijk niet alleen theorie uit de studieboeken, maar ook gedragsleer. Je leert jezelf door herhaling van bepaalde beslissingen ander gedrag aan, waardoor je nieuw gedrag en nieuwe kenmerken aanleert. Dit zorgt voor een verschuiving in je persoonlijkheid. Tenminste, alleen als je dit bewust doet. Op het moment dat je star vasthoudt aan je persoonlijkheid met de beslissingen die daarbij horen, verandert er inderdaad weining. Hetzelfde geldt voor jouw meningen; door verschillende levenservaringen zullen ook je meningen verschuiven. Ook hierbij geldt alleen als je hier bewust voor kiest. Alleen, dit is nog steeds niet het antwoord op de vraag: “Wie ben jij?”.
 

Hét antwoord

Vanuit verschillende spirituele invalshoeken kan ik het het beste beschrijven met behulp van een metafoor. 

 

Stel je eens voor dat je jouw wezen op deze planeet kan vergelijken met de atmosfeer. In de atmosfeer heb je de lucht, de zon, de wolken en de wind. Deze vormen samen het weer. Jij als persoon bent de zon en de lucht, altijd aanwezig. De lucht is neutraal, de zon straalt de warmte uit. De zon is jouw hart en de lucht is jouw zijn. De wolken zijn jouw gedachtes die komen en gaan. Het leven is de wind die de gedachtes in de vorm van tijd voorbij blaast. Je hebt verschillende wolken; mooie pure witte wolken en wolken in verschillende grijstinten. Hoe donkerder de wolk van kleur is, hoe meer emotie de wolk bezit. Sommige wolken komen tot uiting door regenbuien en sommige door hevig onweer en/of stormen. En sommige razen donker en dreigend voorbij.

 

De wolken vormen formaties in de lucht en die zijn jouw patronen, die zich in de tijd hebben gevormd (jouw persoonlijkheid). Niets anders dan herinneringen uit het verleden in de vorm van gedachtes, waarin verborgen emoties zitten die verantwoordelijk zijn voor jouw huidige normen en waarden. In deze formaties zijn verschillende weersomstandigheden te herkennen en deze omstandigheden kun je zien als je sterke en zwakke punten die tot uiting een bepaald klimaat met zich mee brengen.

Het is ons aangeleerd om ons sterk te identificeren met het weer, maar…..één ding is zeker. De wolken zullen voorbij gaan en wat er over blijft, is altijd de neutrale staat: een prachtige heldere blauwe lucht met pure warmtestraling vanuit de zon, deze is bij ieder individu hetzelfde. Zo bestaat er geen jij en ik, maar alleen wij.

 

Dus, wie ben jij?