• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

YouTube als opstapplaats

Video neemt het internet over. Eigen content creëren en verspreiden was nooit eerder zo gemakkelijk als in deze tijd. YouTubers, vloggers en content creators schieten als paddenstoelen uit de grond. Bekendheid op social media lijkt een droombaan, maar is dit echt zo?

 

Internet en social media zijn zeer toegankelijk. Het is voor iedereen makkelijk om daar gebruik van te maken en zijn of haar boodschap, talent, expertise of kennis met de wereld te delen. Sommigen hebben van YouTube een carrière weten te maken. Echter, doordat er zovelen zijn, is de concurrentie moordend. Om op het punt te komen dat je als YouTuber, vlogger of content creator (veel) kunt verdienen, is moeilijk.

 

Vaag verdienmodel

Om aan je YouTube video’s te kunnen verdienen, is het belangrijk dat veel mensen je video’s bekijken. Hoe meer mensen je video’s bekijken, des te meer je verdient aan advertentie-inkomsten. Wanneer je veel volgers hebt, ben je ook interessant om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. Deze betalen de content creator bijvoorbeeld om branded video’s te maken; in deze video’s praat de YouTuber over één of meerdere producten van een merk, met als doel de naamsbekendheid te vergroten.

 

Om in aanmerking te komen om met een bedrijf of merk samen te werken, moet je ‘veel’ volgers hebben. Maar wat is veel? 100.000 is veel. 50.000 ook. Wie bepaalt wat veel is? Daar bestaan geen vaste richtlijnen voor. De bedragen die content creators krijgen voor een opdracht, kunnen dan ook zeer uiteenlopend zijn. De ene YouTuber maakt een video voor 2500 euro waar de ander dat misschien voor 600 euro doet. Er bestaat in de wereld van YouTube weinig of geen transparantie over inkomsten. Dit maakt het lastig om acceptabele tarieven te vragen voor opdrachten. Hierdoor komt het wel eens voor dat iemand met bijvoorbeeld 50.000 volgers meer verdient voor een opdracht dan iemand met 100.000 volgers. Als de ene YouTuber niet wil, staan er eventueel duizenden andere in de rij.

 

Niemandsland

‘Veel volgers’ hebben, zegt niks over de financiën van een YouTuber. Van de meest populaire YouTubers is het duidelijk dat zij er echt van kunnen leven, zoals Masha, Serena of Teske – deze doen overigens meer dan alleen YouTube, zie een na laatste alinea. Anderen komen in een soort niemandsland terecht; hun volgersaantallen doen vermoeden dat ze zeer succesvol zijn, terwijl zij in werkelijkheid ‘onvoldoende’ volgers hebben om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. Deze samenwerkingen, evenals advertentie-inkomsten, zijn vaak niet genoeg en te onvoorspelbaar om financiële zekerheid te bewerkstelligen. Bijklussen als freelancer of een bijbaantje bij de Starbucks is een content creator niet vreemd. Het nadeel hiervan is weer dat dit hun imago mogelijk aantast – mensen zijn toch vaak in de veronderstelling dat een YouTuber met veel volgers populair is en dat deze populariteit zichtbaar is op zijn of haar bankrekening. De waarheid is dat het aantal volgers niks zegt over iemands financiële situatie.

 

Authenticiteit

Wanneer de YouTuber een bijbaantje moet nemen om de huur te kunnen betalen, heeft deze natuurlijk minder tijd om in zijn of haar creatieve content te steken. Een veel voorkomend gegeven in de wereld van artiesten en creatievelingen; zij werken vanuit hun passie en investeren daarmee in hun toekomst én ze werken voor brood op de plank in het heden. In een ideale situatie levert het werk dat je vanuit je passie doet geld op en kun je daar ook van leven. De wereld beloont de artiest die vanuit passie werkt, maar is genadeloos als deze eraan verdient. De veronderstelling is, dat iemands authenticiteit verloren gaat als deze verdient aan zijn of haar passie. In de wereld van YouTube is dat niet anders.

 

YouTubers behoren authentiek te zijn en te creëren vanuit hun passie en overtuigingen. Dit is wat veel YouTubers zo populair maakt. Maar er gaat natuurlijk tijd en geld in hun werk zitten. Als zij de kans krijgen om gesponsorde video’s te maken, grijpen zij die aan. Vaak nemen hun fans hen dat niet in dank af en betichten hen ervan dat zij hun ziel verkopen voor geld. Helaas kost een gesponsorde video de YouTuber vaak abonnees.

 

De business van een YouTuber is gebaseerd op het principe van ‘hey, ik ben net als jij!’. Een YouTube persoonlijkheid komt veel toegankelijker over dan bijvoorbeeld een megaster als Beyoncé. Het lijkt zo simpel en makkelijk; je zet je camera aan, je doet je ding en je uploadt je video. Dat kan iedereen. Haters zijn er altijd en overal, maar ik persoonlijk denk dat het in de wereld van YouTube nog erger is, juist doordat het zo simpel en laagdrempelig lijkt. Juist doordat in principe iedereen het kan en mensen het elkaar misgunnen.

 

Social mediacollectief

We moeten allemaal geld verdienen met wat we doen. Om het verdienmodel van een YouTuber wat rechtvaardiger te maken, is het dus raadzaam als content creators onderling hun verdiensten wel bespreekbaar maken. Een soort YouTube-collectief of een cao voor social media met richtlijnen voor content creators en eventuele samenwerkingspartners zou wat meer structuur in het verdienmodel binnen de wereld van online media kunnen bieden.

 

Onderneming

De meest succesvolle YouTubers, zijn niet alleen YouTubers an sich. Ze richten zich niet alleen op het creëren van content, maar schrijven ook boeken, verkopen merchandise, gaan op tours, spelen in films, ontwikkelen een eigen kledinglijn en ga zo maar door. YouTube is vaak onderdeel van een onderneming waar ook andere social mediakanalen bij komen kijken.

 

Actie!

Voor de meeste social media sterren, blijft YouTube een opstapje naar de geijkte paden van succes – als ze geluk hebben. Want ook dat is geen garantie. Maar binnen je branche kan het wel degelijk zijn vruchten afwerpen door als opstapplaats te dienen. Voor personal branding is online video content produceren dus geen slecht idee! Wie weet wat daaruit voortvloeit…;-)