• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zet je angst om in kracht!

Ik ben een zelfstandige moeder van twee dochters. Ik combineer het ouderschap met mijn werk, studie en eigen onderneming Koester de kracht in jezelf!. 

 

Vorige maand schreef ik mijn eerste blog. Het voelde als een opluchting. Eindelijk deed ik wat ik al zo lang wilde doen: schrijven. En dan kom je er ook nog achter dat je blog zo vaak is gelezen. Wauw! Ik ben jullie enorm dankbaar.

 

Leven vanuit angst

Als klein meisje was ik gek op schrijven. Ik schreef voornamelijk gedichten en daarna werden het hele verhalen inclusief zelfgemaakte tekeningen. Het was mijn droom om auteur te worden. Naarmate ik groter werd, kreeg ik steeds meer ‘vrienden’ om me heen die schrijven niet zo ‘stoer’ vonden. ‘Je gaat toch niet schrijven, dat is voor nerds’. Als je zo jong bent als ik in die tijd, moet je wel heel stevig in je schoenen staan om daar tegenin te gaan. Ik was er helaas niet tegen opgewassen en gaf mijn passie op voor ‘stoerdere’ zaken. Achteraf gezien heb ik daar zoveel spijt van.

 

Ik had me laten leiden door angst. De angst om niet aardig gevonden te worden of buiten de groep te vallen. Angst om mijn schijnzekerheid te verliezen…Maar wat ik me niet realiseerde was dat ik hierdoor mijn passie aan de kant schoof en daardoor dus ook een deel van mezelf verloor.

 

Van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam

Pas wanneer je je ervan bewust bent dat je vanuit angst leeft, kan je er wat aan doen. En bewustwording is een proces. Ik had hier vele jaren voor nodig voordat ik dit ontdekte.

Allemaal leuk en aardig denk je nu misschien…maar hoe word je nou bewust van je eigen angsten? En nog belangrijker: hoe zet je deze angsten om in krachten?

 

De Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow heeft hier een mooi schema voor bedacht, zodat iedereen in staat is zijn eigen gedrag te veranderen. Dus ook jij!

 

Fase 1: onbewust onbekwaam 

In deze fase ben jij je er niet van bewust dat je iets niet kan.

 

Je handelt vanuit angst, zonder dit zelf door te hebben.

 

Fase 2: bewust onbekwaam

Je bent je ervan bewust dat je iets niet kan.

 

In deze fase weet je dus dat je vanuit angst handelt, maar niet hoe je dit gedrag kan veranderen. Dit is een belangrijke stap in het veranderingsproces. Pas wanneer je inziet dat je leeft vanuit angst, heb je de mogelijkheid dit te veranderen.

 

Fase 3: bewust bekwaam

Je hebt nu geleerd op welke manier jij je gedrag moet aanpassen, maar moet daar continu op gefocust zijn.

 

Je doel is bereikt! Je weet eindelijk hoe je jouw angst omzet in kracht. Je moet je daar wel op focussen, anders gaat het mis. Hoe mooi zou het zijn als dit gedrag een gewoonte wordt? Wanneer je jezelf deze vraag stelt, ben je toegekomen aan de laatste stap…

 

Fase 4: onbewust bekwaam

Je gedrag is een vanzelfsprekendheid.

 

Het omzetten van je angsten naar krachten is iets waar je niet meer over na hoeft te denken. Het gaat automatisch, net zoals slapen. Wanneer je deze stap hebt bereikt, mag je trots zijn op jezelf. Je kracht is nu een onderdeel van je leven, in plaats van je angst.

 

Actie!

Door het toepassen van dit schema heb ik ingezien dat ik handelde vanuit de goedkeuring die ik bij anderen zocht. Nadat ik mij hier van bewust was, was ik in staat mijn gedrag aan te passen en eindelijk voor mijn passies te gaan: schrijven en anderen helpen zonder mezelf weg te cijferen. Nu ondersteun ik ondernemers met het schrijven van websiteteksten en blogs.

 

Wat gebeurt er wanneer jij jouw angst omzet in kracht?