• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

Zo krijg je de Like-factor op Facebook

Ken je de Know-Like-Trust factor? Als je online nieuwe klanten wilt krijgen, bijvoorbeeld via Facebook, dan moeten zij jou eerst kennen, leuk vinden én vertrouwen. Die eerste stap – het kennen – is al gezet zodra iemand je Facebookpagina gaat liken. En ook het vertrouwen komt vanzelf, als je waardevolle informatie deelt op Facebook. Maar hoe zorg je er voor dat mensen je écht leuk gaan vinden op Facebook?

 

Geen zorgen, om de Like-factor te krijgen is het helemaal niet nodig dat je talent hebt als stand-up comedian. Leuk vinden gaat niet om grappig zijn of proberen te zijn, het gaat om interactie, om het opbouwen van een band met mensen: zodat jij de fans van je Facebookpagina beter leert kennen en zij jou goed leren kennen. Ik deel vijf tips om te laten zien hoe je die interactie op gang brengt en zo de Like-factor krijgt.

 

Stel vragen

De makkelijkste manier om mensen beter te leren kennen, is vragen stellen. Begin gewoon eens met de vraag of ze zich op je Facebookpagina willen voorstellen. Dat is lekker laagdrempelig en levert vaak veel reacties op. Je kunt verder zakelijke vragen stellen, maar vergeet niet om ook te vragen naar de hobby’s en interesses van de fans van je Facebookpagina. Als je een bestaande klant beter leert kennen, praat je immers ook niet alleen over zaken, dan komen jullie privélevens ook aan bod – zo werkt het online ook.

 

Stel jezelf kwetsbaar op

Niemand weet alles, en dat hoeft ook helemaal niet. Allemaal hebben we weleens ergens hulp bij nodig en mensen vinden het alleen maar sympathiek als jij om die hulp durft te vragen. Om die reden is raadzaam om jezelf kwetsbaar op te stellen op je Facebookpagina. Stel ook eens een hulpvraag. Zelf ben ik bijvoorbeeld dit jaar begonnen met een moestuin, zonder dat ik groene vingers had. Op mijn zakelijke Facebookpagina vroeg ik tips om met een moestuin te beginnen, wat heel veel interactie opleverde. Ook ontdekte ik zo dat veel van de fans van mijn pagina ook moestuinieren als hobby hebben.

 

Laat jezelf zien

Op een zakelijke Facebookpagina plaats je zakelijke berichten. Toch? Ja, voor een groot deel wel, maar de volgers van jouw pagina vinden het ook leuk om jou beter te leren kennen. Deel dus zeker ook af en toe persoonlijke berichten over wat je in je vrije tijd doet en laat jezelf daarbij in beeld zien: bijvoorbeeld als je uit eten bent, tijdens het sporten of terwijl je met een hobby bezig bent. Vaak krijg je hier zelfs meer likes en reacties op dan op je zakelijke berichten, zo is mijn ervaring.

 

Help mensen om problemen op te lossen

De Like-factor op Facebook krijg je ook als je mensen helpt om hun problemen op te lossen. Dat hoeven niet meteen grote levensvraagstukken te zijn, maar bijvoorbeeld praktische tips om een klein probleem op te lossen. Denk aan een waardevolle tip waardoor de fans van jouw pagina zelf meer klanten kunnen aantrekken, gezonder kunnen gaan leven of bijvoorbeeld geld besparen.

 

Vergeet de fun niet

Facebook gaat ook om plezier maken! Facebook wordt niet voor niks ook wel Feestboek genoemd. Maak dus regelmatig een feestje van Facebook, bijvoorbeeld door een grappig filmpje te delen met de fans van je pagina, door zelf een leuk filmpje te maken of door een puzzel of een raadsel te plaatsen voor je Facebookfans. Zo leren de fans van jouw pagina ook jouw gevoel voor humor kennen. En wat is er nu beter voor het opbouwen van een band dan ontdekken dat je hetzelfde gevoel voor humor hebt!

 

ā€‹