• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 opties om van je schulden af te komen

De crisis is velen niet in de koude kleren gaan zitten. Uit het CBS is gebleken dat vele mensen schulden hebben. We willen allemaal meer geld overhouden dus schulden z.s.m. verminderen. Hier zijn 10 mogelijkheden die kunnen helpen bij het behalen van dat doel.

 

1. Ga opnieuw in onderhandeling over je hypotheekschuld.
Je grootste schuld is waarschijnlijk de hypothecaire lening die je elke week of maand voor je woning afbetaalt. Iedere verlaging van de rente op die schuld stelt je in staat je totale schuld aanzienlijk te verminderen. Maak dus een afspraak met je financiërder om eens te bekijken hoe jouw hypotheeklening kan worden gewijzigd.

2. Neem een andere auto
Tegenwoordig koopt men liever een maandelijkse betaling dan een auto. Het probleem is dat we vergeten te kijken naar het rentetarief dat van toepassing is. En zo komen we met een schuld van meerdere jaren te zitten, zelfs al verliest onze auto ieder jaar een belangrijk deel van zijn waarde. Het kan dus de moeite lonen om van auto te wisselen om zo je schuld af te lossen, maar ook om te kiezen voor een minder dure auto, die minder zwaar op je schuldenlast drukt.

 

3. Knip je creditcard door.
Je gebruikt je creditcard om te betalen voor je levensmiddelen? Het moment is gekomen om een schaar te pakken en 'm door te knippen. Voorzichtig maar wel resoluut want dit is de kredietkaart waarmee je zonder na te denken kunt blijven kopen totdat je maandelijkse overzicht binnenkomt met zijn bedreigende 20% rente en zelfs nog meer als je het verschuldigde bedrag niet op tijd betaalt. Neem voortaan liever contant geld op zodat je, elke keer als je een biljet uit je portemonnee pakt, zult zien wat je werkelijk uitgeeft.

 

4. Betaal je ergste schulden af
Beter betalen we eerst de schulden af die ons het meeste kosten. Zorg dat je je schulden met het hoogste rentepercentage wegwerkt. Dat is waarschijnlijk het geval met je creditcards, maar controleer toch al je schulden. Je sleept misschien al jarenlang een schuld met je mee die je bent aangegaan op een monsterlijk rentepercentage. En dat beest kan zich nog steeds volvreten van jouw bankrekening.

 

5. Betaal de allerkleinste schuld
Je hebt niet genoeg zelfvertrouwen als het gaat om het terugbetalen van je schulden? Herwin je gevoel van eigenwaarde door te beginnen met het terugbetalen van je allerkleinste schuld. Je laat zo aan jezelf zien dat je in staat bent om tenminste een van je schulden definitief te schrappen, zelfs al gaat het maar om enkele tientallen euro's.

6.Maak een budget
Neem een vel papier en teken daarop een eenvoudige tabel voor de lopende maand. Noteer je uitgaven aan de ene kant en de inkomsten aan de andere kant. En wees eerlijk tegen jezelf! Als je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten dan raak je zeker in de schulden. Door dit eenvoudigweg op het eind van iedere maand te doen wen je jezelf om je boekhouding eens goed tegen het licht te houden en maatregelen te nemen om je schuldenlast te verminderen.

 

7. Verzoek om herziening van alimentatie
Je hebt zojuist je baan verloren? Dan kun je om een herziening vragen van de kinderalimentatie die je aan de andere ouder betaalt. Je zult tijd winnen en je vermijdt procedures die energie vreten en de emoties zwaar belasten. Om de gang van zaken te vergemakkelijken kun je juridische bemiddeling inroepen om te communicatie tussen jou en de andere ouder beter te laten verlopen.

 

8. Verhuis
De uitgaven voor verwarming en onderhoud van je woning zetten een domper op je budget? Denk eens aan veranderen van onderkomen als dat je nu veel te kostbaar is geworden. De aanzienlijke stijging van de gemeentelijke belastingen die we de afgelopen jaren hebben geconstateerd is ook een factor die schulden bevordert. De eigenaren krijgen te maken met geldbedragen die niet meer in hun budget passen en ze zetten de nieuwe uitgaven op hun creditcard. Wellicht is het nu de tijd voor je om afscheid te nemen van je grote huis ten gunste van kleinere behuizing of een koopappartement.

 

9. Interen op je spaartegoed
Je hebt je uitgaven verminderd maar je schuld blijft hoog? Aarzel niet je spaargeld te gebruiken om je schulden te verlagen. Zeker, het is belangrijk om spaartegoeden te hebben. Maar waarom je spaargeld vasthouden waarvoor je 3% rente krijgt als je 20% rente moet betalen over het saldo op je creditcard? Verminder de schulden die je veel meer kosten dan je beleggingen opbrengen. Heb je dat eenmaal gedaan, begin dan niet weer met makkelijk geld uitgeven maar bouw je spaartegoeden weer op.

 

10. Ga failliet
In sommige gevallen is failliet gaan de beste oplossing, als je schulden je zo boven het hoofd groeien dat je niet meer op tijd je rekeningen kunt betalen en je geen enkele uitweg meer ziet. Bepaalde schulden zullen niet door een faillissement worden uitgewist. Dat is het geval met alimentatie, met bekeuringen en met strafrechtelijke boetes die zijn opgelegd omdat je veroordeeld bent wegens frauduleuze handelingen of geweldpleging. En je studielening kun je ook niet uitwissen als je minder dan hetzij vijf hetzij zeven jaar geleden gestopt bent met studeren.