• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 tips om je Facebookgroep te laten groeien

Je hebt een geweldig idee en wil daar een groep voor creëren op Facebook. Best leuk om dat zo op te zetten, maar na een maand denk je bij jezelf ‘waarom loopt het nog niet storm met het aantal leden?’. Herkenbaar? Om je te helpen met het verkrijgen van meer likes, reacties of posts van andere leden van je groep hebben we onderzoek gedaan en de benodigde informatie voor je op een rij gezet. Met deze 10 tips zijn andere groepen succesvol geweest met het groeien.

1. Vertel mensen waarom je de groep hebt gecreëerd
Wat is het doel van de groep? Wat wil je dat de leden gaan doen? Als je een kort maar krachtige post plaatst over waar de groep voor staat en wat de groep met elkaar deelt, dan zullen de mensen die je uitnodigt sneller begrijpen wat ze moeten doen als ze naar je groep gaan.

2. Geef voorbeelden van wat er gepost mag worden
Aan de hand van voorbeelden kan je mensen duidelijk maken wat je wilt dat mensen gaan delen in de groep. Geef een paar specifieke dingen voorbeelden. Is het een groep voor afvaltips of breien? Plaats je afbeeldingen van bodybuilders? Of wil je dat mensen met elkaar in gesprek gaan over actualiteiten? Wat het ook moge zijn, geef het aan door een post te plaatsen en deze bovenaan de pagina vast te prikken.

3. Heet nieuwe leden en bezoekers welkom
Is wel zo netjes en het geeft ze een fijn en hartelijk gevoel. Stel ze een vraag of vraag aan ze of ze zich even willen voorstellen. Als jij direct contact met hun legt ontstaat er een band met de community. Je stelt ze op hun gemak en kan eventuele ongestelde vragen al beantwoorden of wegnemen.

Gerelateerd: Wat is het geheim van succesvolle relaties?

4. Laat je leden weten dat ze zelf mensen mogen toevoegen aan de groep
Niet iedereen weet dat ze zelf mensen mogen uitnodigen dus benoem het expliciet. Geef desnoods aan wat voor type mensen er mogen worden uitgenodigd, waarbij het doel van de groep natuurlijk leidend is.

5. Heb geduld en geef het de tijd
Het kost tijd om het gevoel van een community te bouwen binnen de groep. Laat je dus niet ontmoedigen. Het is normaal voor succesvolle groepen om eerst te starten met het regelmatig posten voordat mensen beginnen met het leveren van hun bijdrage. Soms vraagt het wel 15 posts per dag.

6. Plaats comments bij posts van andere leden
Hiermee toon je aan dat je oplet en je leden ook volgt. Interesse is zooo belangrijk! Door te reageren en comments te plaatsen moedig jij je leden ook aan om vaker te posten. Wees wel oprecht!

Gerelateerd: Hoe verhoog je je effectiviteit door cirkels van invloed en vertrouwen?

7. Ga op zoek naar interessante dingen om te posten
Je verhoogt de betrokkenheid van de groepsleden door dingen te delen waarvan je weet dat je leden het leuk zullen vinden of waar ze over zullen praten. Dat kan een video zijn, een beeld, een quote, een memo, een artikel of iets anders ludieks. Wees creatief en zoek het ook buiten Facebook en struin Google af of andere sites om interessante dingen te vinden en posten.

8. Stel vragen
Dit is leuk om te doen en het nodigt mensen uit tot conversaties. Interactie! Vraag iets simpels, zoals ‘wat zijn de plannen voor het weekend?’. Vraag ook eens iets directs in de zin van ‘wat voor content willen jullie graag zien in de groep?’.

9. Tag mensen in posts
Lok een reactie uit door degene van wie je respons wilt taggen in je post. Als het typen van de naam onvoldoende duidelijk is, kan je ook werken met het ‘@’ symbool om duidelijk te maken wie je adresseert. Wederom creëert het betrokkenheid en je geeft men een gevoel dat je aan ze denkt.

Gerelateerd: Hoe verover je harten?

10. Bezoek je groep minstens 1x per week
Je moet wel de nodige aandacht schenken aan de groep. Zie het als de plantjes water geven. Als je het niet doet sterven ze af en dat geldt ook voor je groep. Het is belangrijk hier consistent aan te werken, bijv. elke woensdag van de week om 17.00 uur plaats je een post. De groep gaat hier aan wennen en als je het een keer niet doet, dan breek je gelijk de spirit van betrokkenheid af. Wees hier dus scherp op.

Gerelateerd: Hoe een Facebookgroep kan uitgroeien tot een evenement