• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 vaardigheden die je moeilijk leert, maar zich wel voor altijd uitbetalen

De beste dingen in het leven zijn gratis, maar dat betekent niet dat ze geen bloed, zweet en tranen kosten. Het kost tijd en zelfbehoud om hierover te beschikken. Vooral als het aankomt op het leren van belangrijke levenslessen en vaardigheden. In een poging om er zeker van te zijn welke talenten de moeite waard zijn om in te investeren heeft IA onderzoek gedaan naar wat de moeilijkste en meest bruikbare vaardigheden zijn om te leren. Hier komt de top 10 van het onderzoek.

1. Time management
Effectieve timemanagement is een van de meest hooggewaardeerde vaardigheden bij werknemers. In principe maakt het niet uit hoe je het doet, want er is niet maar 1 formule hiervoor. Het is belangrijk dat je iets vindt wat voor jou werkt en blijf daar dan bij. Iets wat veel voorkomt is dat mensen het moeilijk vinden hoe ze moeten plannen. Onderschat dat niet! Het gaat hier niet om het uitvoeren van wat ze hebben gepland, maar puur het opstellen van een to-do lijstje en dit zo nauwkeurig te plannen zodat ze echt in staat zijn om al de taken af te ronden die op de geplande data en tijden staan.

2. Empathie
Ook al ben je de meest gedisciplineerde, briljante of welvarend individu in de hele wereld… Als je niets om andere mensen geeft of over empathisch vermogen beschikt, ben je volgens velen niets meer dan een sociopaat. Empathie is een fundamentele menselijke bekwaamheid dat in de moderne zakenwereld te makkelijk is afgezworen. Met empathie gaat het puur om de bekwaamheid om aan te voelen wat anderen voelen. Het is empathie wat goede verkoop –en servicemedewerkers geweldig maakt. In teamverband motiveert empathie mensen om nog beter hun best te doen. Empathie drijft de werknemers om meer uit zichzelf te halen omdat ze hun werk doen voor meer dan alleen het geld.

3. Slapen
Echte ondernemers slapen niet! Dit artikel vertelt eigenlijk het tegenovergestelde van nummer 3 in de top 10, maar er valt wel wat voor te zeggen. Er zijn zo veel voorgeschreven slaapmiddelen dat het bijna niet meer bij te houden is. Wat je ook kiest, het vestigen van een ritueel kan bijdragen aan het verzekeren van goede rustgevende nachten. Daarnaast hebben talloze onderzoeken uitgewezen dat als je consistent bent met je slaapschema, het makkelijker is om in slaap te vallen en wakker te worden en dat je over het algemeen beter slaapt.

Gerelateerd: Echte ondernemers slapen niet

4. Jezelf oppeppen
Uiteindelijk doet het er niet toe wat anderen van je denken, maar wat jij van jezelf denkt. Het kost wel tijd om dat niveau van zelfvertrouwen te bereiken en in jezelf te geloven als niemand anders dat doet. Tegenover positieve peptalk staat jezelf negativiteit inpraten. Deze sluipmoordenaar vernietigt langzaam maar zeker je zelfvertrouwen. Pep jezelf dus dagelijks op om de spirit hoog te houden!

5.Consistentie
Deze eigenschap is vitaal voor elke vorm van succes. Of het nu gaat om een nieuwe workout, het studeren voor je tentamens of werken aan een belangrijk project. Mensen hebben de neiging om te stoppen met hard werken wanneer ze de top hebben bereikt. Echter, om aan de top te blijven moeten deze mensen juist harder werken en consistenter zijn in hun werk.

6. Vragen om hulp
In sollicitatiegesprekken komt het vaak voor dat men de recruiter de vraag stelt ‘durf je om hulp te vragen wanneer je dit nodig hebt?’. Sociaal wenselijk antwoordt iedereen met ja, maar als je er dan achter komt dat je voorganger er een puinhoop van heeft gemaakt omdat hij door de bomen het bos niet meer zag, dan weet je dat de vraag niet zomaar werd gesteld. Onderzoek wijst uit dat het verrassend moeilijk is om te leren wanneer je om hulp moet vragen en het daadwerkelijk ook te vragen. De reden? Angst. Bang om te worden gezien als zwak of ongeschikt. Het gekke is dat het tegendeel waar is. Juist als je durft om hulp te vragen acht men je capabel. Als je andere mensen om advies vraagt, hecht je waarde aan hun expertise, waardoor je deze mensen voor je wint.

Gerelateerd: Waarom angst de motor is van succes

7. Weten wanneer je je kop moet houden en het daadwerkelijk doen
Er zijn vele momenten waarop je mond houden de beste oplossing is. Wanneer je boos, verdrietig, geërgerd of geïrriteerd bent, dan vervagen onze gedachten waar we later dan weer spijt van hebben.  Toch is je mond houden in deze situaties een van de meest waardevolle vaardigheden die je kunt leren en uiteraard ook een van de moeilijkste.

8. Luisteren
Weten wanneer je je mond moet houden gaat gepaard met luisteren. Op de werkvloer is men tegenwoordig zo overvallen van taken en klusjes. Die continue stroom whatsappberichten, de telefoon die steeds over gaat, etc. Ons brein kan maar een beperkte hoeveel informatie opnemen voordat die denkbeeldige spanningsboog knapt. Een tip om actief te luisteren is door je gesprekspartner te herhalen. Het is zo makkelijk als iedereen op dezelfde level zit.

Gerelateerd: Wat is het geheim van succesvolle relaties?

9. Je met je eigen zaken bezig houden
Deze vaardigheid vergt jaren om het te leren en volledig te beheersen. Toch is het raadzaam, want je neus in anderen hun werk steken helpt je niet echt verder en is ook een verspilling van tijd.

10. Baas zijn over je gedachten
Om te kunnen doen wat je wilt doen en te bereiken wat je wilt bereiken moet je heel bewust je gedachten bepalen en vormen. De uitdaging ligt bij onszelf, want wij zijn het product van onze recente ervaringen en al ons denken is het resultaat hiervan. Dat hoeft niet, want het verleden staat niet gelijk aan de toekomst. Bedenk wat je wil en laat je gedachten je koers bepalen in plaats van je negatieve ervaringen.