• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 vragen die startende ondernemers moeten stellen aan potentiële werknemers

Een standaard sollicitatiegesprek is meestal saai en geeft niet altijd een goed beeld van de kandidaat. Wanneer je met een kandidaat in gesprek bent wil je de beste vragen stellen, waarbij je de kandidaat betrekt in het gesprek en jij een grotere kans hebt om belangrijke informatie te verzamelen. Ik las onlangs een rapport waarin ondernemers aangaven wat volgens hun de beste vragen zijn, die zowel interessant, creatief als onthullend zijn. Het blijkt moeilijk te zijn om standaardantwoorden te geven op de onderstaande vragen. Houdt er wel rekening mee dat het vragen zijn vanuit verschillende vakdisciplines:

1.  Wat voor een bedrijf zou je willen opstarten?
Als je net een bedrijf bent begonnen en je mensen wilt aannemen, dan moet de kandidaat ook ondernemend ingesteld zijn. Die ondernemende energie is van essentieel belang, dus vraag je kandidaat naar zijn of haar eigen projecten of ideeën om te zien hoe enthousiast ze zijn over ondernemerschap.

2. Zet de kandidaat in een ''hack-simulatie'' en kijk wat er gebeurt.
Dit is niet echt een vraag, maar wel een goede manier om de kandidaat te beoordelen op zijn of haar werkgewoonten en kwaliteiten. Daarnaast kan je ook zien hoe ze werken in een team. Als je geen internetbedrijf hebt, dan creëer je gewoon een simulatie in je eigen bedrijfssituatie.

3. Op welk moment ben je het meest trots? En waarom?
Deze vraag is bedoeld om erachter te komen waar ze met hun gedachten zijn en waar ze het meest gepassioneerd over zijn.

Gerelateerd: Zlatan Ibrahimovic, ondernemer van de straat

4. Leg me eens uit hoe het internet werkt.
Door de kandidaat iets uit te laten leggen over iets zoals het internet (of iets waar niemand echt over nadenkt), krijg je inzicht in hun denkproces als ze ergens spontaan mee worden gecreëerd, waar ze zich niet op hebben kunnen voorbereiden. Dan komt het aan op inzicht of de manier van denken.

5. Als ik de persoon met wie je het meest close bent zou vragen om jou in 1 woord te beschrijven, wat zou dat woord zijn en waarom?
Iemand dwingen om slechts 1 woord te noemen onthult wat volgens die persoon de beste eigenschap van de kandidaat is en wat ze kunnen bijdragen aan het team.

6. Vraag naar hun levenservaring.
Om een voorbeeld te noemen, in Israel stelt men een kandidaat vragen over zijn militaire ervaring om een beeld te krijgen van hoe hij of zij in teamverband werkt.

Gerelateerd:  4 tips om ervoor te zorgen dat jouw afspraak niet wordt afgezegd

7. Wat is de slechtste verkoopervaring die je hebt meegemaakt?
Toont het vermogen van een kandidaat om een verhaal te verwoorden. Daarnaast toont het de intellectuele eerlijkheid van de kandidaat.

8. Omschrijf een van de beste/slechtste professionele situaties die je ooit hebt gehad? Wat maakt deze situatie goed/slecht?
Veel mensen houden niet van vragen met een open eind, omdat dit kandidaten de mogelijkheid biedt om een ingestudeerd antwoord te geven. Toch staat deze vraag in de top 10 omdat je leert hoe de kandidaat met de situatie is omgegaan en welk vervolg de kandidaat er aan heeft gegeven.

9. Kijk naar wat voor een telefoon de kandidaat heeft en stel de vraag waarom ze deze telefoon hebben verkozen boven een andere.
Probeer te begrijpen hoe iemand naar producten kijkt, zowel naar wat ze fijn en niet fijn vinden aan dergelijke producten.

10. Aan wat voor projecten werk je in je vrije tijd?
Hiermee geeft de kandidaat aan hoe nieuwsgierig ze zijn en hoe groot de kans is dat ze initiatiefrijk zijn, bijv. voor wanneer ze een probleem hebben of zien. Dit is van extreem belang in de wereld van startende bedrijven.

Gerelateerd: waarom NU starten met je eigen bedrijf?