• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

10 zakenvrouwen die het zelf hebben geschopt tot miljardair

Miljardairs zijn niet langer alleen maar mannen. Het aantal vrouwelijke miljardairs groeit momenteel harder dan het aantal mannelijke miljardairs. In 2014 waren er 6,6 meer vrouwelijke miljardairs dan in 1995, bij mannen lag die factor op 5,2. Deze bekende zakenvrouwen hebben zelf hun fortuin bij elkaar verdiend. Om welke tien vrouwen gaat het?

 

Sheryl Sandberg
Als de COO van Facebook is Sandberg een van de bekendste vrouwelijke miljardairs. Ze gebruikt haar status om te strijden voor meer rechten voor vrouwen op het werk. In 2012 schreef de voormalige werknemer van Google het boek ‘Lean In’, waarin ze vrouwen adviseert hoe ze topposities binnen hun werkveld kunnen bereiken. Sony Pictures is momenteel bezig het boek te verfilmen. Alle opbrengsten van die film gaan naar Sandberg's stichting. Deze powervrouw is momenteel 1,31 miljard dollar waard.

 

Folorunsho Alakija
De eerste baan van deze Nigeriaanse miljardair was als secretaresse bij een bank, maar ze besloot al snel om haar droom om modeontwerpster te worden na te jagen. Kleding van haar merk ‘Supreme Stitches’ wordt door de rijkste vrouwen in de samenleving gedragen. Desondanks heeft Alakija het grootste deel van haar fortuin verdiend in de olie-industrie.

 

Meg Whitman
…was eerst CEO bij eBay en is dat momenteel bij Hewlett-Packard. Ze is daarmee de enige vrouw die aan het hoofd heeft gestaan van twee grote Amerikaanse bedrijven. Ze heeft ervoor gezorgd dat eBay de online winkelgigant werd die het vandaag de dag is. Vervolgens ging ze haar politieke ambities achterna en werd ze Gouverneur van Californië. Hoewel dat niet zo goed uitpakte, is ze momenteel toch zo'n 2,1 miljard dollar waard.

 

Zhang Xin
Zhang Xin groeide op in armoede en werkte als kind 12 uur per dag in een zogenaamde 'sweatshop' in Hong Kong. Het kostte haar vijf jaar om genoeg geld te sparen om een vliegticket naar Engeland te boeken. Daar ging ze naar de universiteit van Cambridge en behaalde daar een Master in Economie. Na haar studie ging ze bij het prestigieuze Goldman Sachs werken. Nu is ze zo'n 2,8 miljard euro waard dankzij onroerend goed bedrijf SOHO China, waar ze de oprichter en CEO van is.

 

Denise Coates
Deze Britse dame mag nu dan miljarden waard zijn, ze heeft heel hard moeten werken om dat fortuin bij elkaar te verzamelen. Ze is de oprichter en CEO van online bookmaker Bet365. Ze startte dit bedrijf op, op een parkeerplaats en leerde de kneepjes van de handel toen ze als caissière in haar gokhallen van haar vader werkte. Vandaag de dag is ze 3,1 miljard dollar waard.

 

Oprah Winfrey
Wie kent deze miljardair nou niet! Dankzij haar langlopende dagelijkse televisieshow, haar eigen OWN televisienetwerk, radiokanaal en tijdschrift is ze maar liefst 3,2 miljard dollar waard. Na een moeilijke jeugd in een arm gezien waarin misbruik normaal was deed ze het als student erg goed. Ze kreeg een beurs om naar de universiteit te gaan en kreeg een van de meest succesvolle mediacarrières van iedereen.

 

Maria-Elisabeth Schaeffler
Hoewel Maria-Elisabeth Schaeffler nu een van Duitsland's succesvolste zakenvrouwen is, had ze niet eens de ambitie om zo succesvol te worden. Toen haar echtgenoot Georg Schaeffler in 1996 overleed nam ze zijn succesvolle bedrijf in kogellagers over en met succes: het bedrijf werd de allergrootste ter wereld in zijn soort. Schaeffler is momenteel 6,8 miljard dollar waard.

 

Sara Blakely
Wist jij dat je miljardair kan worden door ondergoed te verkopen? De oprichter van Spanx lukte het. Terwijl ze zich omkleedde voor haar baan als verkoper van faxmachines merkte ze dat ze niet het juiste ondergoed kon vinden voor onder haar kleding, dus maakte ze zelf een paar. Ze verkocht haar ontwerpen aan warenhuizen en Spanx werd een bekend merk, waardoor ze nu zo'n 1,08 miljard euro waard is.

 

Charlene de Carvalho-Heineken
De Nederlandse Charlene de Carvalho-Heineken was een huismoeder met weinig zakenkennis toen haar vader, de bekende biermagnaat Freddy Heineken, overleed en zijn wereldberoemde bedrijf aan zijn dochter overliet. Dat was in 2002 en sindsdien heeft Charlene het bedrijf succesvol weten te runnen, samen met haar man en zoon. Momenteel is ze 13,2 miljard dollar waard. Ze woont in Londen met haar man en vijf kinderen. Ze is de rijkste persoon van Nederland en is de op elf na rijkste vrouw ter wereld.

 

Miuccia Prada
Haar achternaam staat synoniem voor mode, maar vergis je niet: Miuccia Prada rust niet op haar lauweren. De Italiaanse is de hardwerkende co-CEO en hoofdontwerper van het mode-imperium Prada, waardoor veel mensen haar aanwijzen als de machtigste en invloedrijkste vrouw in de mode-industrie. Ze is 2,4 miljard dollar waard en heeft in 1993 een tweede, succesvolle modelijn gelanceerd, Miu Miu, vernoemd naar haar koosnaampje als kind.