• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

13 eigenschappen van uitzonderlijk aardige mensen (deel 1)

Teveel mensen bezwijken voor de misopvatting dat aardig zijn voortkomt uit natuurlijk trekjes, die je niet kan leren en die slechts voor een paar zijn weggelegd. Veel mensen denken dat dit geldt voor de knappe, fel sociale en ongelooflijk getalenteerde mensen. Echter, aardig gevonden worden is iets waar je zelf de controle over hebt en het is een kwestie van emotionele intelligentie.

Op de Universiteit van California Los Angeles is er onderzoek gedaan naar meer dan 500 onderwerpen gebaseerd op het waargenomen belang van aardig gevonden worden. De topgewaardeerde onderwerpen stonden volledig los van gezellig zijn, intelligentie of aantrekkelijkheid. In plaats daarvan waren de toponderwerpen oprechtheid, transparantie en het vermogen om de andere persoon te begrijpen. Dit soort onderwerpen omschrijven mensen die vaardig zijn op het sociale gebied van emotionele intelligentie. Uit onderzoek van de organisatie TalentSmart blijkt dat mensen die over deze vaardigheden beschikken niet alleen aardig gevonden worden, maar ook dat ze de anderen ruimschoots overtreffen. Hier volgen de 6 beste gedragseigenschappen van mensen die aardig gevonden worden. In deel 2 volgen de overige 7.

1. Ze stellen vragen
De grootste fout die mensen maken wanneer het op luisteren aan komt, is dat ze zo gefocust zijn op wat ze gaan zeggen nadat de ander is uitgesproken. Daardoor luistert men vaak niet naar wat er gezegd wordt. De worden komen luid en duidelijk over, maar de betekenis gaat verloren. Een simpele manier om dit te vermijden is het stellen van veel vragen. Mensen vinden het fijn om te weten dat er naar hun geluisterd wordt. Daarnaast toont het aan dat je ook waarde hecht aan wat ze te zeggen hebben. Je zal verbaasd zijn hoeveel respect en waardering je krijgt simpelweg door vragen te stellen.

2. Ze doen hun telefoons weg
Er is haast geen grotere afknapper voor mensen wanneer je middenin een gesprek snel een berichtje verstuurt of even snel een kijkje neemt op je telefoon. Wanneer jij je committeert aan een gesprek, focus dan al je energie op de conversatie. Je zal zien dat een gesprek dan plezieriger en effectiever verloopt als je meer betrokken bent.

3. Ze zijn oprecht
Oprechtheid en eerlijkheid zijn van essentieel belang om aardig gevonden te worden. Niemand houdt van nep gedrag. Het is een kwestie van wederzijdse aantrekkingskracht. Men zal meer toetrekken naar mensen die oprecht zijn, omdat ze weten dat ze die meer kunnen vertrouwen. Het is moeilijk om iemand een leuk persoon te vinden als je diegene nog niet echt kent. Aardige mensen weten wie ze zijn. Ze zijn voldoende zelfverzekerd om zich lekker in hun vel te voelen. Door je te concentreren op je drijfveren en op wat je ‘happy’ maakt als individu, zal je een interessanter persoon zijn dan wanneer je anderen voor je probeert te winnen, door keuzes te maken waarmee je denkt door anderen aardig gevonden te worden.

Gerelateerd: De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

4. Ze zijn onbevooroordeeld
Als je een ‘likeable’ persoon wil zijn, moet je ‘open minded’ zijn. Door je open te stellen ben je beter benaderbaar en interessant voor anderen. Niemand wil een conversatie voeren met iemand die al een vooringenomen mening heeft en daardoor niet wil luisteren naar wat iemand te zeggen heeft.  Die open mindset is cruciaal in een werkplaats waar benaderbaarheid gelijk staat aan toegang tot nieuwe ideeën en hulp. Om vooroordelen weg te nemen moet je de wereld door de ogen van de ander bekijken. Dat wil niet zeggen dat je moet geloven wat de ander gelooft of dat je hun gedrag tolereert. Het betekent simpelweg dat je de vooroordelen (in ieder geval tijdelijk) aan een kant zet om oprecht de ander te begrijpen. Alleen dan kun je hen laten zijn wie ze zijn.

5. Ze zoeken geen aandacht
Mensen hebben een aversie jegens mensen die wanhopig om aandacht vragen. Het is niet nodig om een grote, extroverte persoonlijkheid te ontwikkelen om aardig gevonden te worden. Gewoon vriendelijk en attent gedrag is voldoende om mensen voor je te winnen. Wanneer je op vriendelijke, vertrouwelijke en bondige manier tot mensen spreekt zal je zien dat mensen attenter en meer te overreden zijn, dan wanneer je probeert indruk op hen te maken en te laten zien hoe belangrijk je bent. Mensen hebben al snel een beeld bij je houding en voelen ze zich meer aangetrokken tot de juiste houding dan dat veel mensen zich beseffen. Onthoud, een rijk man hoeft je niet te zeggen dat hij veel geld heeft.

Gerelateerd: Hoe verover je harten?

6. Ze zijn consistent
Wanneer mensen je benaderen willen ze weten met wie ze te maken hebben en wat voor soort reacties ze kunnen verwachten. Om consistent te zijn moet je betrouwbaar zijn en je moet vaststellen dat zelfs wanneer je stemming goed of slecht is, dit geen effect heeft op hoe je andere mensen behandelt.

Actie
Laat dit even tot je bezinken, want de overige 7 eigenschappen volgen heel snel…

Gerelateerd: Hoe haal je het beste uit jezelf?