• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

13 eigenschappen van uitzonderlijk aardige mensen (deel 2)

Na deel 1 wil je natuurlijk weten welke overige eigenschappen het ‘likeable’ profiel afmaken. Ik houd je niet langer in spanning…

7. Ze gebruiken positieve lichaamstaal
Wanneer jij je bewust bent van je gebaren, uitdrukkingen en je toon qua stem en dit ook nog eens positief kan uiten, zal je als gevolg daarvan mensen aantrekken. Toon enthousiasme, kruis je armen niet over elkaar, behoud oogcontact, leun naar voren als de ander spreekt… Dit zijn allemaal voorbeelden van positieve lichaamstaal die mensen met een hoog EQ vaak gebruiken om anderen aan te trekken. Dit maakt vaak het verschil in een conversatie. Handig als je met mensen werkt. De manier waarop je wat zegt is vaak belangrijker dan wat je zegt.

8. Ze laten een sterke 1e indruk achter
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen bij een ontmoeting binnen 7 seconden al bepalen of ze je mogen of niet. Ze zullen vervolgens de rest van het gesprek gebruiken om bevestiging te zoeken voor hun 1e gedachte. Dit klinkt misschien rampzalig, maar door je hiervan bewust te zijn kan je het in je voordeel gebruiken. 1e indrukken zijn sterk verbonden met positieve lichaamstaal. Sterke houding, een stevige handdruk, een lach en je schouders openen richting de persoon met wie je praat (zie je het voor je?) zullen vaststellen dat de 1e indruk een goede is.

Gerelateerd: Hoe verhoog je je effectiviteit door je cirkels van invloed en vertrouwen

9. Ze groeten mensen bij hun naam
Je naam is een essentieel onderdeel van je identiteit en het voelt geweldig als mensen het gebruiken. Mensen die aardig gevonden worden zorgen ervoor dat ze de namen van anderen gebruiken. Elke keer weer wanneer ze die persoon zien. Echter, het moet niet alleen bij groeten blijven. Onderzoek wijst ook uit dat mensen zich gewaardeerd voelen wanneer ze met iemand in gesprek zijn naar hun refereert door hun naam te gebruiken gedurende de conversatie.

TIP: als je sterk bent in het onthouden van gezichten, maar problemen hebt met namen dan moet je er een spel van maken. Spelletjes zijn leuk en daardoor wordt het leuk om je brein te trainen en mensen hun namen te onthouden. Wees niet bang om iemands naam nogmaals te vragen als je het de 1e keer vergeten bent. Het is handig om te weten wanneer je diegene weer ziet.

10. Ze lachen
Mensen nemen onbewust de lichaamstaal over van degene met wie ze in gesprek zijn. Als je wil dat mensen je mogen, lach dan naar hen tijdens een gesprek en ze zullen onbewust hetzelfde doen en dat voelt goed aan.

11. Ze weten wanneer ze zich open moeten stellen
Wees voorzichtig bij het snel delen van persoonlijke problemen en het opbiechten daarvan. Men zou je kunnen ‘labelen’ als een klager. Aardige mensen laten het aan de ander over wanneer zij de tijd daarvoor rijp achten.

12. Ze weten wie ze moeten aanraken (en wie hen aanraakt)
Wanneer je iemand aanraakt tijdens een gesprek dan maak je oxytocine aan bij de ander. Oxytocine is een hormoon (neurotransmitter) die een belangrijke rol speelt in de hersenen bij het verbinden van sociale contacten met positieve gevoelens. Een simpele aanraking op de schouder, een omhelzing of een vriendelijke handdruk maakt al oxytocine aan. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat je de juiste persoon op de juiste manier aanraakt om oxytocine aan te maken. Als het ongewenst of ongepast is heeft het natuurlijk een averechts effect. Onthoud dat relaties niet alleen door woorden worden opgebouwd, maar ook door het gevoel wat je bij of voor de ander hebt. Iemand op gepaste wijze aanraken is een goede manier om te laten zien dat je om de ander geeft.

Gerelateerd: Welke type moet je daten als ondernemer

13. Ze hebben een balans tussen passie en plezier
Mensen voelen zich aangetrokken tot gepassioneerde mensen. Wel moeten juist deze gepassioneerde mensen onder ons ervoor waken dat ze niet als te serieus of ongeïnteresseerd worden gezien, bijv. omdat ze de neiging hebben geabsorbeerd te raken door hun werk. ‘Likeable’ mensen brengen balans in hun passie met hun bekwaamheid om plezier te hebben. Op het werk zijn ze serieus, doch vriendelijk. Ze krijgen dingen voor elkaar omdat ze in korte tijd sociaal effectief zijn en profiteren van waardevolle sociale momenten. Ze minimaliseren praatjes over koetjes en kalfjes en geroddel en in plaats daarvan leggen zij de focus op het hebben van betekenisvolle interacties met hun medewerkers. Ze onthouden wat je gisteren of vorige week tegen ze heb gezegd, wat aantoont dat je voor hen net zo belangrijk bent als hun werk.

Actie
Kortom, mensen die aardig gevonden worden zijn uniek en van onschatbare waarde. Ze kunnen makkelijk netwerken, harmonie op de werkplaats brengen, het beste uit een ieder om hen heen naar boven te brengen en lijken daarnaast het meeste plezier te hebben. Voeg deze 13 eigenschappen toe aan je profiel en zie jezelf opstijgen!

Gerelateerd: Relaties en de emotionele bankrekening