• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

2 stappen om negativiteit te bestrijden

In het artikel ‘Hoe een positieve mindset je gezond en succesvol maakt’ (morgen online) wordt omschreven wat het belang is van optimisme ten opzichte van pessimisme met betrekking tot je gezondheid en je succes. De onderzoeksresultaten werden toegelicht, maar in dit artikel gaan we een stap verder door je 2 stappen te presenteren om daadwerkelijk negatieve gedachten om te zetten naar positieve.

Stap 1. Onderscheid de feiten van fictie
De eerste stap om te leren hoe jij je moet focussen op het positieve vergt inzicht in hoe je moet stoppen met negatieve zelfpraat. Hoe meer je ruchtbaarheid geeft aan je negatieve gedachten, des te meer kracht je ze geeft. De meeste van onze negatieve gedachten zijn gewoon gedachten, geen feiten. Als je jezelf betrapt op het geloven van de negatieve en pessimistische dingen die je innerlijke stem je zegt, dan is het tijd om te stoppen en deze op te schrijven. Stop letterlijk met wat je op dat moment aan het doen bent en schrijf je gedachten op. Als je eenmaal een moment hebt genomen om het negatieve van je gedachten af te remmen, zal je rationeler en ontspannen het waarheidsgehalte kunnen evalueren. Doe dit dus en bekijk voor jezelf of je gedachten feitelijk zijn. Je kan er vanuit gaan dat ze niet waar zijn, iedere keer dat je woorden ziet als ‘nooit, altijd, ooit, erg’.

Gerelateerd: Je bent een idioot

Opschrijven
Kan je je sleutels nooit vinden? Natuurlijk niet. Misschien vergeet je ze vaak, maar meestal herinner je waar je ze hebt gelaten. Zal je nooit een oplossing vinden voor je probleem? Als je echt vast zit, heb je misschien in de weerstand gezeten om hulp te vragen. Of als het een onhandelbaar probleem is geweest, waarom zou je dan nog je hoofd tegen de muur blijven staan? Als de gedachten die je hebt opgeschreven echt feiten blijken te zijn, laat het dan lezen door een vriend of collega die je kan vertrouwen. Die zal aan kunnen geven of het klopt wat je hebt geschreven.

Bedreiging
Wanneer het voelt alsof iets altijd of nooit gebeurt, begrijp dan dat het gewoon de natuurlijke neiging van je brein is om in bedreigingen te denken, die de frequentie of starheid van een voorval op pompt. Het identificeren en labellen van je gedachten als gedachten zal helpen bij het onderscheiden van de feiten met als gevolg dat je ontsnapt van die negatieve cirkel.

Gerelateerd: Hoe de relatie tussen ambitieuze Ian en niet-ambitieuze Melissa stand houdt

Stap 2. Identificeer een positieve …
Nu je een middel hebt om te ontkomen aan zelfvernietigende en negatieve gedachten, is het tijd om je brein te helpen leren waarop je wilt dat het zich focust. Het positieve. Na dit te hebben geoefend zal het op den duur natuurlijk verlopen, maar eerst moet je je afdwalende brein helpen door bewust iets positiefs te selecteren om aan te denken. Wanneer alles goed gaat en je stemming goed is, zal dat wat makkelijker gaan. Wanneer het slecht gaat en je gedachten gevuld zijn met negatieve gedachten kan dat een uitdaging zijn. Op deze momenten moet je terugdenken aan je dag en identificeer 1 positief ding dat is voorgevallen. 1 ding en het maakt niet uit hoe klein het mocht zijn. Als je niets kan bedenken mag het ook van de vorige dag of week zijn of misschien staat er iets geweldigs te gebeuren waar je naar uitkijkt. Zet daar dan je focus op.

Het punt is iets positiefs moet hebben waar jij je attentie op kan richten wanneer je gedachten richting het negatieve gaan. Bij stap 1 heb je geleerd hoe je de kracht van negatieve gedachten weg kunt halen door ze te scheiden van de feiten. Stap 2 is hoe je negatieve gedachten kan vervangen door positieve. Als je eenmaal een positieve gedachte hebt geïdentificeerd, richt je aandacht dan daar op wanneer je verleid wordt om richting het negatieve te gaan. Als dat nog moeilijk blijkt te zijn kan je het proces herhalen of de negatieve gedachten opschrijven om de betrouwbaarheid te verzwakken. Het doel is om vrijuit van positieve gedachten te genieten.

Actie
Ondanks dat deze 2 stappen erg ‘basic’ zijn, hebben ze een immense kracht omdat ze brein opnieuw trainen om een positieve focus te hebben. Deze stappen breken oude gewoontes af als je jezelf dwingt om ze te gebruiken. Gedachten zijn van nature geneigd om richting het negatieve te gaan en daarom is het goed om je brein te helpen om positief te blijven. Volg deze stappen en je zal de fysieke, mentale en prestatievoordelen oogsten die je kan bereiken met een positief gedachtebeeld.

Gerelateerd: 13 eigenschappen van uitzonderlijk aardige mensen