• (+31) 85 792 0492
 • info@interamb.com

20 tips voor startende ondernemers(Deel 2)

In deel 1 kon je de eerste 10 tips lezen om een vliegende start te maken als startende ondernemer. Ondernemen wordt vaak als zwaar ervaren, maar dat komt over het algemeen doordat er meer kennis opgedaan moet worden.  Het bestuderen van succesvolle ondernemers is voor mij van groot belang, omdat ik constant zie dat ze hetzelfde patroon als; hard en slim werken, netwerken, groot denken en de wet van aantrekkingskracht zie toepassen  De overige 10 tips kunnen jou helpen om nog meer te groeien, maar het belangrijkste is dat je ze zo snel mogelijk toepast.

 

 1. Durf afstand te nemen
  Als ondernemer wil je dat jouw plannen zo snel en succesvol mogelijk worden opgepakt en je bent bereid om daar dag en nacht voor te moeten werken. Dat is een hele goede instelling, maar je moet ook afstand kunnen nemen van je werkzaamheden om  creatief te blijven. Ga bijvoorbeeld weg voor een korte (zaken)reis en leer hoe bijvoorbeeld ondernemers in andere landen te werk gaan. In Marokko kwam ik op deze manier tot de ontdekking dat veel winkeleigenaren samenwerken met tourbegeleiders en tussenpersonen op straat, die een percentage van de omzet krijgen als een toerist iets koopt.
   
 2. Branding
  Je kan zoveel meer omzet genereren als men exact weet wie je bent en wat je te bieden hebt. Verstuur regelmatig persberichten naar kranten, geef interviews, schrijf blogs, organiseer podcasts of geef presentaties op gerelateerde evenementen. Om van marketing naar een verkoop over te gaan moet men jou als bedrijf kunnen vertrouwen. Vertrouwen ontstaat als een prospect regelmatig positief geprikkeld wordt, dus is het belangrijk dat jouw prospects je zo vaak mogelijk voorbij ziet komen.
   
 3. Commiteer je aan regelmatig sporten
  Als ondernemer gaat het vaak over omzet en winst, maar daardoor verlies je de basis. Dat is jouw lichaam en tevens een tempel die je moet koesteren. Mijn 'amigo' Narinder traint vier tot vijf keer per week naast het runnen van zijn eigen bedrijf. Hij plant deze van tevoren in en zorgt dat niets hem afleidt om niet naar de sportschool te kunnen gaan.
   
 4. Doe elke dag kennis op
  Ondernemen gaat over problemen oplossen en gaandeweg doe je steeds meer kennis op. Leer van de kleinste dingen zoals het lef dat kinderen hebben of hoe je effectief kunt communiceren.
   
 5. Schrijf op wat je wilt leren
  Schrijf de dingen op die jij wilt leren als ondernemer en vervolgens aan anderen kan overdragen. Sommige dagen kan je ervaren als een hectisch of zwaar, maar als je daarna kan reflecteren wat je hebt geleerd, heb je een blauwdruk voor hoe je het de volgende keer effectiever kunt aanpakken.
   
 6. Gebruik Linkedin
  Linkedin is een hele effectieve businesstool die je goed kunt inzetten om je netwerk te vergroten. Feliciteer je contacten met een persoonlijk berichtje tijdens hun verjaardag of een nieuwe ontwikkeling om je gunfactor te vergroten. Daarnaast kun je blogs schrijven en met potentiële klanten of werkgevers in contact komen. 
   
 7. Eet gezond
  Voeding is de bron van je lichaam. Door het eten van slechte voeding heb je gedurende de dag minder energie en dat zorgt ervoor dat je niet 100% kunt focussen op jouw werk. Meer informatie over voeding kan je vinden via samenwerkingspartner Strong Fit.
   
 8. Werk part-time in loondienst
  Als je nog geen fulltime inkomen hebt met jouw bedrijf, dan is het een goed idee om daarnaast voor een aantal uur per week een parttime baan te nemen. Dit zorgt ervoor dat je primaire uitgaven worden betaald en er met minder druk aan het opbouwen van je bedrijf kan worden gewerkt.
   
 9. Vraag om hulp
  Schuif je trots aan de kant en durf om hulp te vragen als je het echt niet meer weet. Het ondernemerschap kan soms aanvoelen alsof je alleen tegen de wereld strijd, maar er zijn mensen die het antwoord hebben op jouw (levens)vragen!
   
 10. Geef nooit op!
  Als je ondernemer wilt worden zorg er dan voor dat je dat ook blijft. Tijdens goede of slechte tijden en zelfs bij faillissement blijf je een ondernemer in hart en nieren! Laat je niet afleiden door de misgunners, maar gebruik ze daarentegen om harder te werken en scherp te blijven.

  Bonus: Ondernemen is geweldig en maak het vooral niet gecompliceerder dan het is. Geniet niet alleen van het dromen naar je eindbestemming cq. succes, maar geniet ook van het moment en vier de kleine successen. Wees content met waar jij en je bedrijf nu staan, zodat je je daarna kunt openstellen voor het aankomende succes.