• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat (deel 1)

**We willen allemaal aardig gevonden worden, vooral door onze leidinggevenden. Dit zijn toch de mensen die beslissingen nemen voor jouw promotie en salarisverhoging, die formeel onze prestaties beoordelen en over het algemeen een grote rol spelen bij hoe we ons voelen en presteren op het werk. Dus als ze je niet mogen wil je dat weten zodat je het kan omdraaien, maar in praktijk is dat niet altijd zo makkelijk.**

‘’De baas begrijpt als geen ander dat hij de relatie professioneel moet houden en geen lieverdjes mag hebben op kantoor, dus als de baas je niet mag zal hij of zij dat voor zichzelf houden‘’ aldus Michael Kerr, een internationale spreker en auteur van het boek ‘The Humor Adventage’. Volgens Kerr zijn signalen subtiel waarneembaar, maar als je er naar zoekt kan je ze meestal makkelijk vinden. Je hoeft ook geen beste vrienden te zijn met je manager, maar je bereikt een niveau van optimale creativiteit en succes als je het gevoel hebt dat men je mag, steunt en respecteert. Hier zijn 21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat.

**1. Je hebt een onderbuikgevoel**

Vertrouw op je gevoel en zoek uit of er andere signalen zijn om vast te stellen dat het ook zo is.

**2. Ze vragen je nooit om input of betrekken je bij belangrijke beslissingen**

Wanneer men je niet betrekt bij grote beslissingen op het gebied van sfeer of invloed, kan dat zo zijn omdat je baas niet vertrouwt op jouw oordeel. Gebeurt dit wel, dan is het een blijk van waardering. Dus als men je niets vraagt is dat een blijk van het tegenovergestelde, aldus Kerr.

**3. Ze kunnen je niet in de ogen blijven kijken**

Het is moeilijk voor een baas die boos is om je recht in de ogen te blijven kijken volgens Kerr. Mogelijk omdat ze bang zijn dat je in staat bent om vijandigheid te signaleren, dus de weg van de minste weerstand is om weg te kijken en zorgen dat ze zich niet begeven in je omgeving.

**4. Ze lachen niet wanneer je in de buurt bent**

Het gaat hier niet om stemmingswisselingen of wanneer de baas zijn of haar dag niet heeft. Als je opmerkt dat je baas moedwillig niet wil lachen wanneer je in dezelfde ruimte bent, dan is er iets niet in de haak.

**5. Ze controleren elk klein detail en doen dat alleen bij jou**

Bazen micromanagen voor verscheidene redenen zoals bijv. een behoefte om continue de controle te willen hebben of vanwege onzekerheid op een bepaald gebied etc. Echter, het kan ook betekenen dat ze je niet vertrouwen. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een milde vorm van pesterij, waarbij de baas zo fanatiek is om specifiek jou te monitoren bij elke stap, dat het begint te lijken op een vorm van intimidatie.

**6. Ze mijden je als de pest**

Als je merkt dat je baas alleen de trap neemt wanneer jij op de lift wacht, of ze zorgen ervoor dat hun schema dusdanig is opgesteld dat ze zelden een overlapping met jouw diensten hebben, dan kan dat een goed teken zijn dat ze je mijden of ontlopen.

**Gerelateerd**: [Waarom mensen bang zijn om in de spiegel te kijken](http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/waarom-mensen-bang-zijn-om-de-spiegel-te-kijken)

**7. Ze doen alsof je er niet bij bent**

Bijv. als je baas geen goedemorgen zegt wanneer je binnenkomt of je een fijne avond wensen als je weer weg gaat.

**8. Ze zijn kortaf naar jou toe**

Als je vraagt ‘hoe gaat het’ en ze antwoorden altijd alleen met een ‘goed’ of wanneer ze je mailen en nooit beginnen met een vriendelijk hallo of goedemiddag, maar direct zijn in waar ze voor mailen. Keer vergelijkt dat met een chagrijnige tiener en dan kan de rode vlag uit.

**9. Ze stralen negativiteit uit met hun lichaamstaal**

Of het nou gaat om het rollen van de ogen, de constant gesloten houding met de armen over elkaar of als ze op hun computerscherm blijven kijken wanneer je bij ze op kantoor langskomt, dan laat je baas eigen zijn of haar ware gevoelens jegens jou zien.

**10. Ze vermijden 1-op-1 gesprekken**

Als je baas je niet mag zullen ze hoogstwaarschijnlijk proberen een 1-op-1 gesprek te ontlopen of vermijden. Oppassen geblazen als je meer mailtjes krijgt en minder interactieve gesprekken.

**11. Ze nodigen je nooit uit voor belangrijke besprekingen of speciale projecten**

Elk teken van buitengesloten gedrag is een grote rode vlag en bevestigt dat je baas een probleem met je heeft, aldus Kerr.

**Gerelateerd**: [Hoe verover je harten](http://http://www.internationaalambitieus.com/blog/post/hoe-verover-je-harten)