• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat (deel 2)

15 oktober verscheen deel 1 van het inmiddels populaire artikel ’21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat’. Daarin werden de eerste 11 manieren omschreven. In deel 2 gaan we verder vanaf manier nummer 12.

‘’De baas begrijpt als geen ander dat hij de relatie professioneel moet houden en geen lieverdjes mag hebben op kantoor, dus als de baas je niet mag zal hij of zij dat voor zichzelf houden‘’ aldus Michael Kerr, een internationale spreker en auteur van het boek ‘The Humor Adventage’. Volgens Kerr zijn signalen subtiel waarneembaar, maar als je er naar zoekt kan je ze meestal makkelijk vinden. Je hoeft ook geen beste vrienden te zijn met je manager, maar je bereikt een niveau van optimale creativiteit en succes als je het gevoel hebt dat men je mag, steunt en respecteert. Hier volgt deel 2 van 21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat.

12. Hun deur is altijd gesloten
Als je manager een kantoor heeft en de deur is altijd dicht, dan kan het zo zijn dat hij of zij je iets probeert duidelijk te maken.

13. Ze zijn het continue niet met je eens
Als je baas elk idée dat je pitcht afkraakt of het er niet mee eens is, terwijl hij/zij dit bij anderen niet lijkt te doen, dan is het een duidelijk teken dat de baas je stiekem haat.

14. Ze vragen nooit naar je privéleven of familie en proberen altijd de gesprekken professioneel en zakelijk te houden
Als het je opvalt dat je baas met iedereen over hun kinderen of hobby’s praat, maar dit nooit met jou doet, dan is hij/zij waarschijnlijk niet geïnteresseerd om jouw verhalen te horen.

15. Ze geven je opdrachten die niemand anders wil doen
Als je baas je alleen taken geeft die onder je niveau, ervaring of competentie liggen. Dit is een signaal dat ze je niet vertrouwen of geen respect hebben voor je mogelijkheden. Sterker nog, het kan een manier zijn om je te mobiliseren ander werk te gaan zoeken.

16. Ze geven je nooit enige feedback
Een baas die je wilt helpen bij je groei zal je van feedback voorzien, goed of slecht. Als er helemaal geen feedback wordt gegeven, dan is je baas volledig onverschillig over je functioneren en toekomstperspectief als employee, aldus Kerr.

17. … of ze geven je alleen negatieve feedback, en dan vooral openlijk ‘en public’
Het openlijk bekritiseren van je inzet of ideeen tijdens vergaderingen is een groot teken van oneerbiedigheid. Als je baas het niet uit de weg gaat om je in verlegenheid te brengen, dan is de kans groot dat men je niet zo leuk vindt.

18. Ze betrekken je nooit in hun kantoorhumor
Vriendschappelijke plaagstootjes onder werknemers is vaak een uiting van dat je onderdeel van het team bent. ‘Je bent een van ons’. Als je baas zich niet comfortabel voelt om je daarin te betrekken, dan zou dat een signaal kunnen zijn dat ze zich niet om je bekommeren.

19. Ze strijken de eer op voor jouw ideeën
Het komt ook voor dat bazen dit ook doen bij werknemers die ze mogen, maar als je baas je echt niet mag, dan verafschuwen ze het idee om je erkenning te geven voor je werk of ideeën.

20. Als jouw project bij een ander wordt ondergebracht
Als je er op maandagochtend achter komt dat het hoog zichtbare project dat je vrijdag hebt gekregen, wonderbaarlijk is doorgeschoven naar het kantoor van je buurman. Het is niet zo vreemd voor gedesoriënteerde leidinggevenden om af en toe projecten her te verdelen, ondanks dat het ontmoedigend werkt voor iedere employee. Echter, als je ziet dat dit vaker gebeurt of als er zelfs een reeks van onaardige acties plaatsvinden door je plotseling afstandelijke manager, is dat een slecht teken.  

21. Ze hebben een kortere spanningsboog voor jou
Als een baas geen interesse toont in wat je zegt, of snel het geduld verliest als ze in gesprek met je zijn, dan mogen ze waarschijnlijk niet zo.

Gerelateerd: 21 manieren waar je aan kunt zien dat je baas je stiekem haat (deel 1)