• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

3 dingen die ik op het vliegveld heb geleerd over succes

Iedereen wil wat van het leven maken, maar niet iedereen durft hardop te zeggen wat hij of zij in het leven wil bereiken. Veel mensen denken het te hoog gegrepen is om groot te dromen. En omdat men het niet hardop durft te zeggen kan men het ook niet hard maken in het echte leven. 

Een fantastisch gevoel

Deze gedachte kwam bij me op toen ik op het vliegveld van Amsterdam wachtte om te gaan boarden voor mijn vlucht naar Manchester. De eerste keer dat ik naar Engeland vloog om te gaan spreken op mijn eerste empowerment seminar buiten Nederland was een spannende ervaring. Het vond plaats in een hotel in Sheffield. Ik keek er zo naar uit dat het leek alsof de tijd even stil stond en voor een kort moment alles enkel om dat moment draaide. De hele wereld applaudisseerde voor mij en was trots dat ik mijn droom volgde. Het was een fantastisch gevoel. Een ervaring die ik niet snel of misschien wel nooit zal vergeten.
 

Maar deze keer was het anders. Het was inmiddels een aangename routine geworden om naar het vliegveld te rijden, over te vliegen, om dan uiteindelijk te gaan spreken. Ik geniet er nog steeds van, maar omdat ik het proces nu gewend ben is de ervaring anders. In plaats van enkel met mezelf in gedachten bezig te zijn gedurende mijn reis, probeer ik nu meer uit de reis zelf te halen door elk moment bewuste waardering te geven. Eén van de dingen die ik tijdens mijn reis bewust doe; is observeren. Observeren wat mijn medereizigers bezighoudt en wat er om mij heen gebeurd. Ik zoek dan ook naar de kleine dingen die normaal onopgemerkt blijven, maar indien ontdekt een extra detail toevoegen aan de reis.

Allerlei vragen
Zo kwam ik erachter dat er een man was die net als ik elke maand dezelfde vlucht terugnam van Manchester naar Amsterdam. Er kwamen allerlei vragen bij mij op. Wie is hij? Wat kwam hij in Engeland doen? Zou hij mij ook herkennen van de vorige vluchten? Ik besefte dat we heel veel interessante dingen onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan wanneer we onderweg zijn. Ziende zijn we eigenlijk blind geworden omdat we enkel onszelf zien en niet intentioneel verder durven te kijken. Juist door dat wel te doen heb ik 3 belangrijke dingen geleerd over succes.
 

1. Iedereen gaat ergens heen, maar niet iedereen is zich geheel bewust van de reis en daardoor ziet men enkel de eindbestemming voor zich.

Hoewel dit op zich niet verkeerd is moet men weten dat het de reis er naartoe is die meerwaarde geeft aan de bestemming. Als je succesvol wil zijn moet je een lange-termijn visie hebben en je ogen op het doel gericht houden. Dit betekent echter niet dat je blind moet zijn voor wat er nu voor je staat. Elke kleine stap telt. Zelfs de obstakels die nu op je pad staan zijn enkel daar om jouw bestemming de nodige meerwaarde te geven. De hemel zou de hemel niet zijn als het om de hoek lag. Wees bewust onderweg en wacht niet alleen tot je op je bestemming arriveert om te beginnen met leven. Succes is niet de bestemming, maar de persoon die je wordt onderweg naar die bestemming.

2. Net als het leven is succes een reis, maar niet iedereen reist op dezelfde manier.

Vanaf het moment dat je op het vliegveld bent merk je dat er kleine tot hele grote verschillen zijn tussen de manieren waarop je kan reizen. De gemiddelde reiziger vliegt economy class en zoekt meestal bewust naar de meest goedkope optie beschikbaar. Financieel gezien is het meer dan logisch dat men zo goedkoop mogelijk uit wil komen. Maar wat als geld geen probleem was en je zelf mocht kiezen hoe je wou vliegen, zou je dan ook economy class vliegen? Precies, ik dacht het niet! De meeste mensen bestempelen zichzelf voor het leven als middelmatige reizigers op deze wereld terwijl dat helemaal niet hoeft. Je moet bewust kiezen om niet te settelen met je huidige positie en situatie. Je kan en je moet beter. Ik herinner me een keer dat ik hardop tegen mezelf zei; “ik wil niet voor altijd economy class vliegen.” Door het hardop te zeggen voelde ik een persoonlijke plicht om er iets aan te gaan doen en dat deed ik.
 

3. Op het vliegveld leerde ik dat de wereld alleen groot is voor de mensen die klein denken.

Hoe groter je gaat te denken (en doen) hoe kleiner de wereld voor jou zal worden. En hoe kleiner de wereld wordt hoe verder je zal gaan. Succes begint met een bewuste hardop uitgesproken JA. Een bewuste beslissing om ja tegen je droom te zeggen, je spullen in te pakken en een avontuurlijke reis te beginnen.