• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 basisregels voor een gezonde eet –en leefstijl

Het is weer weekend! De hele week keihard gewerkt en misschien ga je zelfs wel door in het weekend. Vaak schiet het eten of gezonde voeding er dan bij in, maar dat is funest op de lange termijn. Met welke simpele basisregels kan je ondanks je drukte toch makkelijk gezond blijven?

 

Realiseer je in ieder geval dat drie maaltijden per dag onvoldoende is. Naast de maaltijden is het van essentieel belang om ook drie tussendoortjes te nuttigen. Het gaat hierbij om volwaardige tussendoortjes en niet om snacks. Door de combinatie van maaltijden en tussendoortjes zal men zich minder snel en in mindere mate vergrijpen aan dooddoeners, oftewel slecht voedsel. Waar draait het om bij voeding?

Eten of diëten?
… is nodig om slank te worden en te blijven. Drastisch diëten is dus niet goed. Wel is het belangrijk om gevarieerd te eten. In dat geval mag je best eens een patatje eten, maar met mate. Uit onderzoek is gebleken dat de basis voedingsstoffen om gezond te blijven bestaan uit voldoende melkproducten, fruit, vlees (of vervanging), groenten, brood en crackers en een beetje olie of vet. Zo krijg je voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnen. Met deze basis kan je nieuwe voedingsgewoonten vormen waarmee je een leven lang slank kunt blijven. Al is dat natuurlijk slechts een van de verschillende methoden. Wel kan je jouw voordeel doen met deze vier basisregels:

 

1. Bak vlees en vis altijd in olijfolie
Dit is plantaardig en goed tegen een te hoog cholesterolgehalte. Gebruik eventueel een anti -aanbakpan. Volgens Paleo is olijfolie niet goed om te bakken, dus dit is wederom een invalshoek.

2. Twee liter water per dag
Naast je warme of koude dranken is het belangrijk om minimaal twee liter water per dag te drinken. Thee mag onbeperkt gedronken worden, maar koffie mag maximaal 3 kopjes per dag. Indien je zoetjes gebruikt mag dit beperkt tot 4 maal per dag. Wat suiker betreft moet je rekening houden met de hoeveelheid kopjes koffie/thee je drinkt. Als je bij ieder kopje 2 scheppen suiker neemt, gaat het ineens erg hard. Lightdranken zijn toegestaan, maar nooit meer dan 4 glazen per dag.

3. Sausjes
Bij het avondeten oppassen met sausjes. Groente mag altijd, maar bij sausjes zo min mogelijk witte sauzen gebruiken zoals mayonaise, knoflooksaus, etc. Rode sauzen en fritessaus mag wel, want daar zit 25-35% vet t.o.v. mayonaise (80% vet). Dressings voor bijv. salade mag onder de 250 kilocalorieën, per 100 ml zijn toegestaan. Als tip wordt YoFresh aangeraden. Als je magere jus wil gebruiken wordt aangeraden om Maggi juszakjes te gebruiken, zolang je het met water aanmaakt. Gebruik rode saus op basis van tomaten in plaats van pesto.

4. Topsport

Belangrijk om te weten is dat het lichaam zes tot acht weken nodig heeft om krachtig te worden en om minder behoefte te krijgen aan onvolwaardige voeding, zoals koekjes, chocolade, chips en vele andere lekkere dingen. Als je hiermee stopt kan je daar eerst een hevige behoefte aan krijgen, maar dit gevoel duurt hoogstens een week. Met discipline en wilskracht kan je de strijd winnen. Afslanken wordt topsport genoemd.