• (+31) 85 792 0492
  • info@interamb.com

4 dingen die u heeft gemist tijdens de handelsmissie naar Aruba

Na een uiterste succesvolle informatiebijeenkomst op Aruba eind vorig jaar, besloten we snel terug te komen met een handelsdelegatie. Direct na de handelsmissie naar Curaçao, vlogen we door naar Aruba. Dezelfde avond hadden we een ‘get together’ met drankjes en pizza, waarbij de deelnemers nader kennis konden maken met elkaar. Er ontstond een discussie over welk eiland mooier en interessanter is. Wat heeft u nog meer gemist tijdens de handelmissie naar Aruba?

 

Na de aftrap op Marketplace was de toon gezet. We begonnen met een bedrijfsbezoek aan PPG Paints van Ernst Mohamed. Eind vorig jaar was Ernst de keynote speaker op ons internationale congres in Suriname als President van de Kamer van Koophandel Aruba. Hij is nu volledig gegaan voor zijn bedrijf en ontving ons in zijn winkel. Daar kwam de storyteller weer naar boven en hij trakteerde ons met inspirerende verhalen. Daarvoor moet je toch op Aruba zijn!

1. Beeldvorming
Je hoort van alles over Aruba, mogelijk zelfs meer dan over Curaçao, maar zien is weten. Als je denkt dat Aruba alleen maar gericht is op Amerika dan heb je het mis! Aruba is juist bezig met diversificatie en exporteren en staan om die reden open voor business met het buitenland. Ernst vertelde ons dat zijn samenwerking met Ruud Souverein, die vorig jaar ook met ons mee ging op missie naar Curaçao, definitief is geworden en dat binnenkort de eerste verzending van fruit uit Suriname wordt verstuurd!

 

2. Geschiedenis
Het toerisme uit Amerika is uiteraard aanwezig, vooral in de stad, maar Aruba heeft nog veel meer te bieden. Op dag 2 bezochten we Leon Berenes van Aruba Tourism Authority en ook hij trakteerde ons op een inspirerende lezing. Naast feiten over Aruba kregen we ook geschiedenisles en als is er één ding duidelijk is, dan is het wel dat de geschiedenis zich altijd herhaalt. San Nicolaas, de plek waar we Leon bezochten, was vroeger stad waar alles om draaide en daar zijn nu allerlei projecten gaande.

 

 

3. Transitie
San Nicolaas ligt ten zuiden en is meer een industrieel gebied waar ook de olie overstag en raffinaderij zijn gevestigd. Belangrijk dus voor de diversificatie. Natuurlijk is toerisme een belangrijk onderdeel voor Aruba. Grote hotelketens zoals het Hilton zitten er ook niet voor niets met ruim 50.000 Amerikaanse toeristen per maand… maar wat nou als er een aanslag wordt gepleegd op Aruba? Dan loopt het Amerikaans toerisme behoorlijk terug en dat is desastreus voor Aruba!

4. Kansen
Tegelijkertijd biedt dit ook kansen. Aruba was voorheen rijk aan grondstoffen zoals goud, fosfaat, olie en aloë. Aruba Aloë bestaat al sinds 1890 en is daarmee het oudste Aloë bedrijf ter wereld. Dat betekent stabiliteit. De ontwikkelingen rondom de olieraffinaderij zijn ook interessant, vooral voor groot investeerders. En dan heb je nog de behoefte aan kennis. Hoogopgeleide Arubaanse jongeren komen moeilijk aan werk, maar wie moet het overnemen als de huidige generatie met pensioen gaat?

 

Dus…
Volop kansen en mogelijkheden op Aruba. Er is veel te doen. In een kort tijdsbestek van drie dagen is het me heel duidelijk geworden dat er nog veel meer te ontdekken valt op Aruba.

De volgende handelsmissie naar Aruba is van 10 t/m 12 november. Interesse? Klik hier.